Kolumne 12. kolovoza 2018.

Kakva torta: Sasvim posebna čokoladna limeta

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je moj recept koji sam osmislila prijatelju za rođendan. On je trebao rođendansku tortu, a ja sam baš bila inovativno raspoložena! Netko će reći “jake ti inovacije”, ali meni je ovo zbilja nešto novo!

Kupila sam limete na akciji i gledala sam u njih danima. Nisam ih htjela potrošiti na neki bezvezan recept a nisam, opet, htjela kopirati neki već viđen.

Još od prošlog Božića, ganache od bijele čokolade mi je omiljena krema za torte, ali pošto dosta mojih prijatelja ne voli bijelu čokoladu, nisam imala prilike iskoristiti ga još koji puta u slasticama. Kada sam dobila zeleno svjetlo za bijelu čokoladu, ideja za moju crno-bijelu limeta tortu je bila tu.

 

Možda vas zanima... Pita od šumskog voća i sira stvorena za proljetno uživanje Kolumne

 

Moram priznati kako više volim slastice raditi iako nikada ne radim estetski lijepe slastice poput mojih kolega blogera. Iako, realno, meni je svaka moja slastica lijepa, osobito kod prvog griza. Tako i ova torta, nije neka ljepotica koja će mi donijeti Next great baker titulu i posao kod Buddyja Valastra, ali kada probate prvi griz bit će vam najljepša na svijetu.

Kako je torta bila rođendanski poklon, nisam uspjela uhvatiti presjek jer je bilo kasno kad smo ju papali, ali u receptu pojašnjavam redoslijed biskvita i kreme tako da nemate brige.

 

Možda vas zanima... Voćni cheesecake muffini gotovi u 30 minuta Kolumne

 

Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Cimet krofnice - novo ruho omiljenih cimet rolica Kolumne

 

Krenimo na receptić...

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka


Za čokoladni biskvit trebat će vam:

  • 4 jaja
  • 50 g šećera za bjelanjke
  • 70 g šećera za žumanjke
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica kakaa
  • 3 žlice brašna

Bijeli biskvit s limetom:

  • Sok od 5 limeta
  • Korica od 5 limeta
  • 4 jaja
  • 50 g šećera za bjelanjke
  • 70 g za šećera žumanjke
  • 5 žlica brašna

Za kalup za torte:

  • Mast, maslac
  • 1 žlica brašna

Krema od bijele čokolade:

  • 400 g bijele čokolade (ja koristim čokoladu iz Lidla onu u ljubičastoj kutiji, s njom mi je jedino uspio ganache kako sam htjela)
  • 300 ml vrhnja za šlag

Krema od tamne čokolade:

  • 500 g čokolade s visokim udjelom kakaa (Ja koristim Kandit)
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 100 ml vrhnja za šlag za ohlađenu kremu


Priprema bijele kreme:

Za bijeli ganache, u posudu stavite 300 ml vrhnja i dodajte izlomljenu bijelu čokoladu. Sve zagrijte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi, a sve ne postane ujednačena smjesa. Bijeli ganache će biti malkoc proziran dok je topao, takav mora biti. Pustite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a onda ga stavite u hladnjak na hlađenje preko noći.

Priprema tamne kreme:

Za tamni ganache je postupak isti. 400 ml vrhnja dodajte u posudu i dodajte izlomljenu čokoladu. Zagrijte na laganoj vatri i pustite da se čokolada u potpunosti otopi. Pustite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga stavite u hladnjak preko noći.

Priprema čokoladnog biskvita:

  1. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte premažite s masti ili maslacem i pobrašnite kako vam se ne bi zalijepio biskvit. Možete koristiti papir za pečenje ali meni se biskvit puno bolje digne kada ga pečem bez papira.
  2. Za čokoladni biskvit – odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjcima dodajte šećer i ulje i miksajte dok ne postanu pjenasti. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i kakao u jednoličnu smjesu. Brašno i kakao dodajte pjenastim žumanjcima uz miksanje na najmanjoj brzini.
  3. U posebnoj posudi miksajte bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg. Snijeg dodajte žumanjcima i ručno ih umiješajte špatulom, kako vam ne bi izgubili na volumenu.
  4. Kada ste dobili jednoličnu smjesu, istresite ju u kalup za tortu i poravnajte, ako je potrebno.
  5. Pecite 15-20 minuta. Poslužite se čačkalicom kako biste provjerili je li biskvit gotov. Čačkalicu pažljivo zabodite u sredinu biskvita, ako na čačkalici ne ostane mrvica ili ostane vrlo malo – biskvit je gotov.
  6. Kada je biskvit u potpunosti ohlađen, prerežite ga na pola.

Priprema žutog biskvita s limetom:

  1. Dok se peče čokoladni biskvit, možete pripremati žuti biskvit s limetom. Prvo naribajte koricu limete, zatim ju iscjedite na citrusetu.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte šećer i ulje i pjenasto ih umutite.
  3. Pjenastim žumanjcima dodajte brašno i 2/3 naribane korice. Ostatak korice je za kremu.
  4. Žumanjke, brašno i koricu miksajte na najmanjoj brzini dok se sve ne sjedini. Dodajte sok od limete i promiješajte.
  5. U posebnoj posudi bjelanjke i šećer miksajte u čvrsti snijeg.
  6. Ručno špatulom umiješajte snijeg u žumanjke i brašno.
  7. Smjesu izlijte u kalup (koji ste isto tako namastili i pobrašnili) i pecite na 180 stupnjeva 20 minuta.
  8. Bijeli biskvit će biti nešto niži i čvršći, poput kolača od limuna.
  9. Kada je biskvit u potpunosti ohlađen, prerežite ga na pola.

Priprema bijele kreme, dio drugi:

Bijeli ganache mikserom izradite. Dovoljno je nekoliko minuta da krema postane podatna. Kremu vratite opet u hladnjak na 20 minuta. Krema će biti puno rjeđa od tamnog ganache-a i zato ju je potrebno ohladiti prije mazanja.

Priprema tamne kreme, dio drugi:

Tamni ganache izradite mikserom. On je čvršći od bijelog i trebat će vam nešto dulje da ga izradite. Kada ste ga u potpunosti izradili, dodajte 100 ml vrhnja za šlag i sve još jednom dobro miksajte dok se sve ne sjedini. Znat će te da je krema izrađena kada je ganache postao svjetlije boje u odnosu na onu koje je bio prije izrade.

Slaganje torte:
Žao mi je što nemam fotografiju presjeka ali pravit ću ju sigurno još puno puta pa će biti i ta slika dostupna. Za sada za vas imam veseli grafički prikaz slojeva torte:

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka


U sredini ovaj dio tamne kreme stavljam duplo veću količinu od bijele kreme. Količinu bijele kreme odredim tako što popolovim količinu i polovicu stavim na svaku koru gdje je predviđeno njeno mjesto.

Kompletnu tortu premažem s ostatkom tamne kreme, poravnam i pustim da se ohladi barem 30 minuta u hladnjaku.

Za ukras, prelijem čokoladnom glazurom i ukrasim komadićima limete.

Napomena! Za ovakve torte i ovakve kreme ja uvijek dan prije napravim kreme jer volim da mi se hlade preko noći u hladnjaku.

Znaaaaam da je recept dug ali torta nije komplicirana! Probajte ju napraviti i šaljite mi slikice vaših torta!

Neka je slasno!
Ena s Foodgasma

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.