Dok vam se još da paliti pećnicu i podizati temperaturu kući, počastite se ovom ljepoticom. Vrijedna je svakog trenutka pripreme. Kako biste se dodatno osvježili, poslužite ju uz kuglicu sladoleda.
Želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Prhko tijesto:
- 400 g brašna
- 175 g omekšalog maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 vanilin šećera
- 2 žličice korice limete
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilija
Krema od sira:
- 200 g svježeg sira
- 2 žlice pudinga od vanilije
- 3 žlice šećera
- 3 žlice mlijeka
Krema od šumskog voća:
- 400 g smrznutog šumskog voća
- pola štapića burbon vanilije
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin puding
Krokant:
- 100 g mljevenih badema
- 2 žlice šećera u prahu
- 50 g otopljenog maslaca
- 1 žlica brašna
- 1 žlica sjeckanih badema
Postupak pripreme:
- Prvo pripremite prhko tijesto. Sve sastojke stavite u posudu i uprljajte ruke. Kada se svi sastojci povežu, dobit ćete jednoličnu smjesu savršenog prhkog tijesta. Utisnite prstima prhko tijesto u kalup za tortu. Pokrijte cijelu površinu i rub. Izbodite vilicom.
- Za kremu od sira ručno promiješajte svježi sir, pudding, šećer i mlijeko. Za kremu od šumskog voća, smrznuto šumsko voće stavite na laganu vatru i pustite da se topi. Kada je otopljeno dodajte pola štapića burbon vanilije i 4 žlice šećera. Pustite da kuha. U posebnu posudu izdvojite 5 žlica tekućine od šumskog voća te dodajte 1 vrećicu pudinga od vanilije i dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica. Kada je šumsko voće prokuhalo dodajte puding i kuhajte još minutu, dok se ne zgusne.
- Za krokant prvo otopite maslac na laganoj vatri. U posebnu posudu istresite mljevene bademe, dodajte šećer u prahu i žlicu brašna. Promiješajte suhe sastojke i postepeno dodajte otopljeni maslac. Na kraju dodajte sjeckane bademe i promiješajte.
- Na prhko tijesto koje ste rasporedili po kalupu prvo razmažite kremu od sira. Zatim istresite kremu od šumskog voća i sve bogato pospite krokantom. Pitu pečete na 160 stupnjeva, 70 minuta. Kada je gotova, morate je pustiti da se u potpunosti ohladi, najbolje preko noći.
Dobar tek!