Domaće mekane kiflice uvijek su dobra ideja, a još kada ti kažemo da ih ne moraš mijesiti odmah ćeš krenuti s pripremom...
Voliš mekane kiflice, ali ne želiš provesti sate i sate u kuhinji? Onda si na pravom mjestu! Recept za kiflice koji donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka brzo će ti postati najdraži jer uz malo truda možeš stvoriti najmekše slane kiflice koje će svi obožavati. Kako pripremiti tijesto za kiflice, koliko se dugo peku kiflice i čime ih je najbolje puniti, pročitaj u nastavku.
Tijesto za kiflice
Kiflice rado pripremamo kada želimo oduševiti goste, ali i kada se spremamo za piknik ili putovanje. Omiljeni su snack svih generacija, a posebno ih volimo kada su mekane i punjene šunkom, sirom ili drugim slasnim namirnicama.
Tajnu najmekšeg tijesta za kiflice ima Ena Kokanović Nagy, autorica bloga Slavonka. Tijesto za ovakve slane kiflice se ne mijesi, dovoljno je da sve sastojke pomiješaš kuhačom ili žlicom i ostaviš da se udvostruči volumenom.
Jednom kada je tijesto udvostručeno, jednostavno ga razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i izreži na trokutiće i puni ih omiljenim punjenjem. Tajna sočnosti Eninih kiflica je maslac kojim ćeš premazati kiflice neposredno prije pečenja.
Tijesto za kiflice
foto: Shutterstock
Mekane kiflice puni po želji
Dio čari ovih mekanih kiflica je fino tijesto, ali jednako je važno odabrati i odgovarajuće punjenje. Iako kiflice možeš pripremiti prazne, okus će biti još bolji ako u središte dodaš malo polutvrdog sira kao što je gauda, cheddar ili tilzit.
Sir će se fino otopiti i ispuniti kiflice slasnim aromama. Po želji polutvrdi sir možeš zamijeniti svježim, no on ima nešto više vode u sebi pa će kiflice biti vlažnije u središtu. Uz sir možeš dodati i malo šunke, kobasice ili drugih suhomesnatih proizvoda.
Jednom kada su kiflice punjene, premazane maslacem i spremne za pečenje, dolazi pitanje koliko dugo se peku kiflice? Iako to ovisi o pojedinoj pećnici, najbolje ih je ostaviti 25 do 30 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.
Mekane kiflice
foto: Slavonka
Ne gasi ekran dok kuham
Mekane kiflice
60 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
25
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suhi kvasac
2
žličica
Šećer
1
žličica
Voda
0,25
šalica
Šećer
2
žlica
Mlijeko
1
šalica
Suncokretovo ulje
0,50
šalica
Sol
1
žlica
Jaje
2
kom
Brašno
4
šalica
Maslac
50
g
Postupak
Prvo kvasac rastopi u toploj vodi i dodaj žličicu šećera. Pokrij krpom i ostavi na toplom 10 minuta.
U drugoj posudi dobro promiješaj šalicu toplog mlijeka, šalicu suncokretovog ulja, 2 žlice šećera, 1 žlicu soli i 1 šalicu brašna. Dobit ćeš rjeđe tijesto.
U posudici vilicom dobro razmuti 2 jaja, dodaj smjesi i sve dobro promiješaj.
Kompletnu smjesu dodaj mješavini kvasca. Dodaj i preostale 3 šalice brašna te dobro promiješaj kuhačom. Dobit ćeš meko tijesto. Pokrij ga krpom i ostavi na toplom dok se ne udvostruči.
Prije nego kreneš raditi kiflice, na laganoj vatri otopite maslac i pripremi kist za mazanje. Ugrij pećnicu na 190 stupnjeva.
Tijesto podijeli na 2 dijela, razvaljaj u krug, premaži maslacem i reži na trokutiće za kiflice.
Kiflice smotaj u klasičan oblik i slaži u posudu premazanu rastopljenim maslacem.
Kiflice pokrij krpom i pustite da odstoje 5 minuta. Prije pečenja ih premaži maslacem.
Peci kiflice 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Kako biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u početni oblik, gotove su a ako ostanu udubljene, ostavi ih još koju minutu u pećnici.
Pečene kiflice izvadi iz pećnice i bogato premaži rastopljenim maslacem. Količina od 50 g maslaca je meni bila dostatna za 50 kiflica.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.