Na tržnici, u trgovinama i na sajmovima hrane postajem neuračunljiva pa se uglavnom dugo ni ne zadržavam. Sa sajma Proizvodi hrvatskog sela, srećom, vratila sam se samo s uljem i brašnom od bučinih sjemenki koje proizvodi jedan varaždinski OPG.
Budući da dosad nisam koristila brašno od bučinih sjmenki, draga gospođa sa štanda pojasnila mi je kako je intenzivno i treba ga pomiješati s drugim vrstama brašna. U ove sam pahuljaste kiflice dodala tek 50 g brašna i dvije žlice bučinog ulja – sasvim dovoljno da poprime divnu zelenu boju i zamirišu kuhinju.
Kao što vidite, poslužile su sutradan na poslu kao doručak. Nakon noći u zatvorenoj posudi i dalje su bile mekane i mirisne. Preporučujemo!
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 50 g brašna od bučinih sjemenki
- 5 g soli
- 7 g suhog kvasca
- 5 g šećera
- 0,7 dl suncokretovog ulja
- 0,3 dl bučinog ulja
- 2,5 dl toplog mlijeka
- Bučine koštice
- Cvijet soli
Priprema:
- Umijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka, prebacite ga u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže otprilike sat vremena. Možete dodati i nasjeckane bučine koštice.
- Kad se tijesto udvostruči, tanko ga razvaljajte, narežite na trokute pa zarolajte u kiflice.
- Rasporedite kiflice na dva lima za pečenje, pokrijte krpom i pustite da odstoji još 20-ak minuta.
- Premažite žumanjkom i pospite cvijetom soli.
- Pecite 15-17 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pričekajte da se ohlade prije posluživanja!