Recepti 18. rujna 2018.

Škotski doručak: Napravite sconese s bučinim sjemenkama

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni doručak ili užina uz popodnevni čaj okus duguje neodoljivu tijestu s mlaćenicom koje se može obogatiti grožđicama, sjemenkama suncokreta ili svježim sirom.

Mala peciva podrijetlom iz Škotske jedu se u cijelom svijetu. Bila su hrana siromašnih jer su osnovni sastojci za izradu bili ostaci kruha i biskvita. S vremenom su postali omiljena poslastica svih Britanaca, bez obzira na položaj u društvu. Postali su omiljeni doručak te nezaobilazni dodatak popodnevnih čajanki.

 

scones Možda vas zanima... Scones s brusnicama i narančom - stvoreni za kišne dane Recepti

 

Popularnost sconesa sigurno se krije u jednostavnom i brzom načinu pripreme, bez “počivanja” i “dizanja” tijesta, kao što je to slučaj s tijestom od kvasca. Scones se pripremaju s praškom za pecivo, a mliječan okus daje im mlaćenica, vrhnje ili mlijeko kojim se povezuje brašno.

 

Možda vas zanima... Scones – engleski klasik s kojim nećeš pogriješiti Recepti

 


Potrebno vam je:

  • 250 g brašna
  • 250 g kukuruznog brašna
  • vrećica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 2 i 1/2 dl pasirane buče
  • žlica bučinog ulja
  • 80 g maslaca
  • žličica soli
  • žlica šećera 
  • 1 dl mlijeka
  • umućeno jaje
  • bučine sjemenke


Priprema:

  1. Oguljene komade buče pirjajte na laganoj vatri s malo tekućine dok ne omekša, pa usitnite štapnim mikserom.
  2. Pomiješajte prosijano bijelo i kukuruzno brašno s praškom za pecivo, šećerom i solju. Utisnite rukama omekšali maslac, dodajte ulje, jaja, pasiranu buču i po potrebi mlijeko.
  3. Umijesite glatko tijesto koje se ne smije lijepiti za ruke. Rastanjite ga na debljinu prsta.
  4. Čašom ili kalupom izrežite krugove i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih s umućenim jajem i malo mlijeka, te pospite bučinim sjemenkama.
  5. Pecite ih na 200°C oko 15 minuta.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.