Mala peciva podrijetlom iz Škotske jedu se u cijelom svijetu. Bila su hrana siromašnih jer su osnovni sastojci za izradu bili ostaci kruha i biskvita. S vremenom su postali omiljena poslastica svih Britanaca, bez obzira na položaj u društvu. Postali su omiljeni doručak te nezaobilazni dodatak popodnevnih čajanki.
Popularnost sconesa sigurno se krije u jednostavnom i brzom načinu pripreme, bez “počivanja” i “dizanja” tijesta, kao što je to slučaj s tijestom od kvasca. Scones se pripremaju s praškom za pecivo, a mliječan okus daje im mlaćenica, vrhnje ili mlijeko kojim se povezuje brašno.
Potrebno vam je:
- 250 g brašna
- 250 g kukuruznog brašna
- vrećica praška za pecivo
- 2 jaja
- 2 i 1/2 dl pasirane buče
- žlica bučinog ulja
- 80 g maslaca
- žličica soli
- žlica šećera
- 1 dl mlijeka
- umućeno jaje
- bučine sjemenke
Priprema:
- Oguljene komade buče pirjajte na laganoj vatri s malo tekućine dok ne omekša, pa usitnite štapnim mikserom.
- Pomiješajte prosijano bijelo i kukuruzno brašno s praškom za pecivo, šećerom i solju. Utisnite rukama omekšali maslac, dodajte ulje, jaja, pasiranu buču i po potrebi mlijeko.
- Umijesite glatko tijesto koje se ne smije lijepiti za ruke. Rastanjite ga na debljinu prsta.
- Čašom ili kalupom izrežite krugove i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih s umućenim jajem i malo mlijeka, te pospite bučinim sjemenkama.
- Pecite ih na 200°C oko 15 minuta.
Dobar tek!