gastro postao
Scones su najpoznatija engleska peciva. Mogu biti slatki i slani, možete im dodati suho voće, šumsko voće, a u slanoj varijanti - sir i šunku!
Ova sezonska varijanta sconesa neće od vas tražiti posebno znanje u pripremi tijesta, a zbog dodatka naranče i brusnice idealno će se složiti uz sve hladnije jesenske dane. Sconese možete poslužiti za doručak ili večeru, same ili uz džem ili pak kakav slatki čokoladni namaz.
Potrebno vam je:
- 500 g oštrog brašna
- 120 g šećera
- 12 g praška za pecivo
- 1 prstohvat sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 1 naranča
- 125 g maslaca
- 1 šalica brusnica
- 200 ml kravljeg mlijeka
- 1 jaje
Priprema:
- Prosijte brašno u zdjelu i dobro ga promiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, soli i naribanom koricom jedne naranče.
- Hladan maslac narežite na kockice i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete zrnatu smjesu. Pazite da maslac ne otopite u potpunosti toplinom ruku, već da u smjesi ponegdje ostane nešto većih komadića maslaca.
- Ocijedite naranču i 100 mL soka, zajedno s mlijekom i brusnicama, dodajte smjesi s brašnom i maslacem.
- Sastojke povežite miješajući vilicom, a rukama tek kratko mijesite tijesto kako biste ga spojili u jednu masu. Tijesto ne treba biti jako kompaktno i jako je bitno da ga ne mijesite dugo.
- Razvaljajte tijesto na debljinu 5 cm i izrežite na 12 jednakih dijelova. Nepečene sconese premažite umućenim jajetom.
- Pecite 20-30 minuta na 200°C, dok sconesi ne poprime zlatno smeđu boju.
Dobar tek!