Recepti 2690 prikaza 30. listopada 2018.

Scones s brusnicama i narančom - stvoreni za kišne dane

scones
Thinkstock
Scones su najpoznatija engleska peciva. Mogu biti slatki i slani, možete im dodati suho voće, šumsko voće, a u slanoj varijanti - sir i šunku!

Ova sezonska varijanta sconesa neće od vas tražiti posebno znanje u pripremi tijesta, a zbog dodatka naranče i brusnice idealno će se složiti uz sve hladnije jesenske dane. Sconese možete poslužiti za doručak ili večeru, same ili uz džem ili pak kakav slatki čokoladni namaz.

 

Možda vas zanima... Scones – engleski klasik s kojim nećete pogriješiti Recepti Možda vas zanima... Scones sa začinskim biljem - peciva koja vole baš svaki dodatak Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • 500 g oštrog brašna
  • 120 g šećera
  • 12 g praška za pecivo
  • 1 prstohvat sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 1 naranča
  • 125 g maslaca
  • 1 šalica brusnica
  • 200 ml kravljeg mlijeka
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu i dobro ga promiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, soli i naribanom koricom jedne naranče.
  2. Hladan maslac narežite na kockice i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete zrnatu smjesu. Pazite da maslac ne otopite u potpunosti toplinom ruku, već da u smjesi ponegdje ostane nešto većih komadića maslaca.
  3. Ocijedite naranču i 100 mL soka, zajedno s mlijekom i brusnicama, dodajte smjesi s brašnom i maslacem.
  4. Sastojke povežite miješajući vilicom, a rukama tek kratko mijesite tijesto kako biste ga spojili u jednu masu. Tijesto ne treba biti jako kompaktno i jako je bitno da ga ne mijesite dugo.
  5. Razvaljajte tijesto na debljinu 5 cm i izrežite na 12 jednakih dijelova. Nepečene sconese premažite umućenim jajetom.
  6. Pecite 20-30 minuta na 200°C, dok sconesi ne poprime zlatno smeđu boju.

Dobar tek!

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.