gastro postao
Scones su malo zadovoljstvo koje si jednostavno moraš priuštiti s vremena na vrijeme...
Ovo je osnovni recept koji možeš prilagoditi vlastitom ukusu i dodati čokoladu i brusnice, zamijeniti mlijeko bademovim ili kokosovim ili upotrijebiti smeđi šećer.
Za doručak ih premaži džemom ili posluži uz svježe voće, a popodne ih jednostavno grickaj uz šalicu čaja.
Sastojci:
- 220 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 4 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 5 žlica maslaca
- 120 ml mlijeka
- 50 ml kiselog vrhnja
- 50 g grožđica
- 1 jaje
- 1 žlica mlijeka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Ubaci maslac i miksaj sve dok ne dobiješ grudičastu smjesu.
- U maloj posudici pomiješaj mlijeko s vrhnjem i grožđicama.
- Pomiješaj obje smjese i stavi u hladnjak na pola sata.
- Izvadi iz hladnjaka, razvaljaj i izreži oblike po želji. U svakom slučaju moraju biti debeli otprilike tri centimetra.
- Pomiješaj žumanjak sa žlicom mlijeka pa premaži scones.
- Peci ih otprilike 15 minuta, sve dok se ne dignu i ne poprime zlatnu boju. Pričekaj da se malo ohlade prije posluživanja.
Drži se tradicije i posluži ih uz šalicu čaja!