Sigurno si mnogo puta čula kako je doručak najvažniji obrok u danu. Zbog nedostatak vremena ili manjka ideja za jutarnju gozbu često preskočimo obrok koji bi nam trebao napuniti baterije i dati potrebnu energiju za dan koji je pred nama.
Kako bi uravnotežila jutarnju prehranu, uz žitarice ili neki slatki doručak, potrebno je na jelovniku imati i poneko slano jelo. Prva asocijacija na bogati doručak sigurno je onaj popularno nazvan - engleski. Kod raznih varijacija na temu obilnog doručka u prvom planu su jaja i slanina te kobasice.
Takav doručak na Otoku se uobičajeno služi vikendima i praznicima, a dodatno se obogati grilanim rajčicama, gljivama, tostom, marmeladom, sokom od naranče, kavom ili čajem. Isprobaj razne varijante i otkrij što ti najbolje odgovara!
Engleski doručak (od 2 do 4 osobe)
Sastojci:
- 2 kobasice (po izboru)
- 100 g šampinjona
- 2 srednje rajčice
- 6 kriški slanine
- 4 deblja kolutića krvavice
- 200 g kuhanog graha
- 2 žličice maslaca
- 4 jaja
- Sol, svježe mljeveni papar
- 4 kriške kruha za tostiranje
Priprema:
1. Dobro zagrij tavu i na njoj preprži kobasice, gljive i rajčice, povremeno okrećući, oko 10 minuta.
2. Zatim dodaj slaninu i krvavice i peci oko 5 minuta, a za to vrijeme zagrij grah u drugoj posudi.
3. Otopi žličicu maslaca u tavi i ispeci jaja. Začini solju i paprom prema želji.
3. Kruh tostiraj i, kada bude gotov, premaži s ostatkom maslaca.
4. Sve lijepo serviraj i posluži uz kavu, čaj ili sok od naranče.
Dobar tek!