Recepti Kolači 03. prosinca 2025.

SLATKI BOŽIĆ Kuglof s brusnicama i začinima

Božić
35 MIN
60 MIN
12
JEDNOSTAVNO
blagdanski kuglof s brusnicama i začinima
Blagdanski kuglof s brusnicama i začinima
foto: Sabrina Currie/Pinterest
Ovaj blagdanski kuglof s brusnicama i začinima spaja kardamom, đumbir i koricu naranče s kiselkastim brusnicama Imamo recept!

Kuglofi imaju tu jednu zahvalnu osobinu – izgledaju impresivno bez prevelikog truda. Dovoljni su dobar kalup i dobar recept. Ovaj recept za kuglof s brusnicama i začinima dolazi iz kuhinje Dorie Greenspan, američke autorice koja ima kultni status među ljubiteljima slastica.

Nazvala ga je jednostavno "holiday bundt", ali ovo nije običan blagdanski kuglof: u njega ide miks začina koji često ostanu zaboravljeni u smočnici – kardamom, korijander i đumbir – a savršeno se slažu s citrusnim notama i gorko-slatkim brusnicama.

Možda vas zanima... Mali mramorni božićni kuglofi - najslađa blagdanska poslastica Kolumne

Desert koji ne traži povod

Iako nosi oznaku "blagdanski", savršeno funkcionira u svim prigodama – kao kolač za vikend, desert za goste ili komad za ponijeti na posao. Ako ga ne glaziraš odmah, možeš ga pripremiti i dan ranije, a ostatke bez problema čuvati nekoliko dana.

Posebna fora je glazura – ako umjesto mlijeka staviš malo soka od brusnica ili nara, dobit ćeš nježno ružičasti preljev koji izgleda totalno cool.

Recept za blagdanski kuglof s brusnicama i začinima je u nastavku...

blagdanski kuglof s brusnicama i začinima | Author: Sabrina Currie/Pinterest Blagdanski kuglof s brusnicama i začinima foto: Sabrina Currie/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Blagdanski kuglof
35 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Za kuglof
Sastojci
  • Brašno 280 g
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Kardamom 1,25 žličica
  • Sitna morska sol 0,75 žličica
  • Korijander - u prahu 0,75 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Đumbir u prahu 0,50 žličica
  • Šećer 300 g
  • Naranča 1 kom
  • Maslac 12 žlica
  • Ulje od repice 0,33 šalica
  • Jaje 3 kom
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Grčki jogurt 230 g
  • Brusnice - zamrznute 2 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetku na srednji položaj. Kalup za kuglof (12 šalica) lagano premaži uljem.


  2. U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, kardamom, sol, korijander, sodu bikarbonu i đumbir.


  3. U zdjelu miksera (ili veću zdjelu za ručni mikser) stavi šećer. Naribaj narančinu koricu direktno preko šećera i prstima je utrljaj dok se ne sjedini i ne zamiriše. Ako koristiš samostojeći mikser, postavi zdjelu i pričvrsti nastavak za miješanje. Dodaj omekšali maslac narezan na kockice i miksaj na srednje jakoj brzini dok smjesa ne postane kremasta i prozračna, oko 3 do 4 minute. Povremeno sastruži stijenke zdjele i nastavak.


  4. Smanji brzinu miksera na srednju. Polako ulijevaj ulje i miksaj dok se dobro ne poveže, oko 2 minute. Dodaj jaja jedno po jedno, miksajući jednu minutu nakon svakog. Umiješaj vaniliju, zatim smanji brzinu na nisku i dodaj jogurt.


  5. Isključi mikser i dodaj polovicu suhe smjese. Miksaj na niskoj brzini dok se skoro ne sjedini. Isključi mikser, dodaj ostatak suhe smjese i miksaj opet na niskoj brzini dok se gotovo sve ne poveže.


  6. Pomoću fleksibilne silikonske lopatice nježno umiješaj grubo nasjeckane neodmrznute brusnice i eventualne ostatke brašna s dna zdjele. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup.


  7. Peci dok kolač ne postane tamno zlatne boje, lagano se odvaja od stijenki kalupa i čačkalica zabodena u sredinu izlazi čista – otprilike 55 do 60 minuta. Kalup prebaci na rešetku i pusti da se hladi 5 minuta. Pažljivo izvadi kolač iz kalupa i potpuno ohladi.


Za glazuru
Sastojci
  • Šećer u prahu 275 g
  • Mlijeko 2 žlica
Postupak
  1. U srednjoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu i mlijeko pomoću silikonske lopatice. Miješaj dok ne dobiješ glazuru koja lagano curi sa špatule. Ako je pregusta, dodaj još malo mlijeka. Prelij preko ohlađenog kolača i pusti da se stisne oko 15 minuta.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

516 kcal

25 %

MASTI

19,00 g

26 %

KOLESTEROL

0,78 g

0 %

UH

81,00 g

29 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Kuglof možeš pripremiti dan unaprijed, ali ga nemoj odmah glazirati – samo ga dobro zamotaj i ostavi na sobnoj temperaturi. Glazuru napravi netom prije posluživanja. 

 Isprobaj i ove prefine kuglofe!

Možda vas zanima... Mini kuglofi od čokolade i limuna osvajaju okusima Kolumne mramorni kuglof Možda vas zanima... Mramorni kuglof je omiljen slatki klasik Recepti kuglof od limuna Možda vas zanima... Nevjerojatno sočan kuglof od limuna koji je zaludio svijet Recepti Možda vas zanima... Kuglof s maslinovim uljem, narančom i ružmarinom oduševit će sve sladokusce! Kolumne Možda vas zanima... Sočan kuglof od vanilije i svježeg sira Kolumne

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.