Ovaj blagdanski kuglof s brusnicama i začinima spaja kardamom, đumbir i koricu naranče s kiselkastim brusnicama Imamo recept!
Kuglofi imaju tu jednu zahvalnu osobinu – izgledaju impresivno bez prevelikog truda. Dovoljni su dobar kalup i dobar recept. Ovaj recept za kuglof s brusnicama i začinima dolazi iz kuhinje Dorie Greenspan, američke autorice koja ima kultni status među ljubiteljima slastica.
Nazvala ga je jednostavno "holiday bundt", ali ovo nije običan blagdanski kuglof: u njega ide miks začina koji često ostanu zaboravljeni u smočnici – kardamom, korijander i đumbir – a savršeno se slažu s citrusnim notama i gorko-slatkim brusnicama.
Iako nosi oznaku "blagdanski", savršeno funkcionira u svim prigodama – kao kolač za vikend, desert za goste ili komad za ponijeti na posao. Ako ga ne glaziraš odmah, možeš ga pripremiti i dan ranije, a ostatke bez problema čuvati nekoliko dana.
Posebna fora je glazura – ako umjesto mlijeka staviš malo soka od brusnica ili nara, dobit ćeš nježno ružičasti preljev koji izgleda totalno cool.
Recept za blagdanski kuglof s brusnicama i začinima je u nastavku...
Blagdanski kuglof s brusnicama i začinima
foto: Sabrina Currie/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Blagdanski kuglof
35 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Za kuglof
Sastojci
Brašno
280
g
Prašak za pecivo
2
žličica
Kardamom
1,25
žličica
Sitna morska sol
0,75
žličica
Korijander - u prahu
0,75
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Đumbir u prahu
0,50
žličica
Šećer
300
g
Naranča
1
kom
Maslac
12
žlica
Ulje od repice
0,33
šalica
Jaje
3
kom
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Grčki jogurt
230
g
Brusnice - zamrznute
2
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetku na srednji položaj. Kalup za kuglof (12 šalica) lagano premaži uljem.
U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, kardamom, sol, korijander, sodu bikarbonu i đumbir.
U zdjelu miksera (ili veću zdjelu za ručni mikser) stavi šećer. Naribaj narančinu koricu direktno preko šećera i prstima je utrljaj dok se ne sjedini i ne zamiriše. Ako koristiš samostojeći mikser, postavi zdjelu i pričvrsti nastavak za miješanje. Dodaj omekšali maslac narezan na kockice i miksaj na srednje jakoj brzini dok smjesa ne postane kremasta i prozračna, oko 3 do 4 minute. Povremeno sastruži stijenke zdjele i nastavak.
Smanji brzinu miksera na srednju. Polako ulijevaj ulje i miksaj dok se dobro ne poveže, oko 2 minute. Dodaj jaja jedno po jedno, miksajući jednu minutu nakon svakog. Umiješaj vaniliju, zatim smanji brzinu na nisku i dodaj jogurt.
Isključi mikser i dodaj polovicu suhe smjese. Miksaj na niskoj brzini dok se skoro ne sjedini. Isključi mikser, dodaj ostatak suhe smjese i miksaj opet na niskoj brzini dok se gotovo sve ne poveže.
Pomoću fleksibilne silikonske lopatice nježno umiješaj grubo nasjeckane neodmrznute brusnice i eventualne ostatke brašna s dna zdjele. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup.
Peci dok kolač ne postane tamno zlatne boje, lagano se odvaja od stijenki kalupa i čačkalica zabodena u sredinu izlazi čista – otprilike 55 do 60 minuta. Kalup prebaci na rešetku i pusti da se hladi 5 minuta. Pažljivo izvadi kolač iz kalupa i potpuno ohladi.
Za glazuru
Sastojci
Šećer u prahu
275
g
Mlijeko
2
žlica
Postupak
U srednjoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu i mlijeko pomoću silikonske lopatice. Miješaj dok ne dobiješ glazuru koja lagano curi sa špatule. Ako je pregusta, dodaj još malo mlijeka. Prelij preko ohlađenog kolača i pusti da se stisne oko 15 minuta.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
516 kcal
25 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,78 g
0 %
UH
81,00 g
29 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Kuglof možeš pripremiti dan unaprijed, ali ga nemoj odmah glazirati – samo ga dobro zamotaj i ostavi na sobnoj temperaturi. Glazuru napravi netom prije posluživanja.