Prepolovim sastojke i napravim dvije - tri vrste. Najdraža kombinacija su mi ova dva recepta, kuglof s čokoladom i cimetom te kuglof od limuna. Naizgled jednostavni i obični, ali tako puni okusa.
Sastojci za kuglof od limuna:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 1 naribana kora limuna
- 150 g oštrog brašna
- 70 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i jogurt te zatim polako dodajte i suhe sastojke. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Izlijte u namašćeni kalup i pecite na 180 stupnjeva oko 45 min.
- Po želji napravite preljev od soka jednog limuna, 10 dkg šećera u prahu i malo maslaca.
- Prelijete preko vrućeg kuglofa, to im daje sočnost.
Sastojci za čoko kuglof:
- 200 g maslaca
- 50 g kakaa
- 1 žlica kave
- 180 ml tople vode
- 300 g šećera
- 1 čaša vrhnja (oko 200 ml)
- 1 žličica vanilija ekstrakta
- 2 velika jaja
- 230 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
Preljev:
- 100 g čokolade
- 1 žlica meda
- 50 g maslaca
- 1 žličica cimeta
Priprema:
- Umutite maslac s jajima i šećerom, dodajte vrhnje i vodu i pomiješajte sve u glatku smjesu. Postupno dodajte suhe sastojke.
- Smjesu izlijte u namašćene kalupe za mini kuglofe ili u veliki kalup za normalan kuglof.
- Preljev napravite tako da u mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu i maslac s medom.
- Prelijte preko vrućeg kuglofa.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 45 min.
Sastojci su dovoljni za pečenje jednog velikog kuglofa pa ih možete prepoloviti ako pripremate ove slatke, manje verzije.
Druge recepte naše blogerice potražite na Facebook stranici 50 shades of hunger i istoimenom Instagram profilu!
Recept je za normalan kuglof, tj veliki kalup. Za mini kuglofe možete raditi i pola smjese.