Kolumne 1083 prikaza 24. prosinca 2018.

Mali mramorni božićni kuglofi - najslađa blagdanska poslastica

Željka Gulan
O mojim “mukama po Božiću” imali ste prilike nebrojeno puta čitati. Uglavnom se to svodi na kukanje: neću ništa stići, nemam vremena, kako će to sve izgledati, kada ću nešto. Pogotovo ovoga Božića kada sam na posve drugačijem poslu gdje radim puno dulje nego što sam radila prije.

No, zahvaljujući mojim djevojčicama sam shvatila da ja imam prevelika očekivanja od blagdana, a njihova su očekivanja samo da smo muž i ja s njima. Pa su se i blagdanske pripreme svele na to da zajedno uživamo u pripremama, pričamo i zafrkavamo se.

"Cure, hoćemo peći kolače”, pitala sam ih neki dan kad sam sluđena došla s posla, a one odmah prihvatile moj prijedlog. Stan koji je izgledao kao da je tornado protutnjao, još smo više “uništile”.

Zaprljale smo još suđa, kuhinju dodatno zaprašile brašnom, čarobirale sa začinima, stavile peći kolače, polizale umrljane posude. I pričale o svemu. 

 

Možda vas zanima... Keksi s rupicom po receptu bake Dragice Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan Željka Gulan


Mirisalo je na Božić.

O prašini i čišćenju stana ćemo razmišljati sutra, rekla bi Scarlet novijeg doba.

Mali božićni kuglofi

Možda ste se prepoznali u priči iznad, možda i niste. Kako bilo – evo jednog jednostavnog recepta koji će vas oduševiti jer vam treba minimalno vremena i truda, a rezultat je i više od zadovoljavajućeg. Zahvaljujem svojoj susjedi koja mi je recept dala. Za mramorne kolače ste svi čuli pa ćemo ih ovoga puta napraviti kao male božićne kuglofe.

 

Možda vas zanima... Tart od badema - stvoren za posebne trenutke Kolumne

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 | Author: Željka Gulan Željka Gulan

 

Sastojci za 8 komada:

  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
  • 10 žlica mlijeka pomiješana s 1 žlicom ruma
  • 120 g brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 1 žlica kakaa
  • 1/3 žličice cimeta
  • 1/3 žličice đumbira
  • 50 g nasjeckanog suhog voća (brusnice, orasi, lješnjaci)
  • Glazura:
  • 120 g šećera u prahu
  • 3 žlice vode

Priprema:

  1. Pećnicu je potrebno zagrijati na 175 stupnjeva, a kalupe premazati maslacem ili uljem. Maslac i šećer miksati dok se ne spoje, zatim dodati jaja, a onda mlijeko s rumom pa brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  2. Istodobno u čvrsti snijeg izmiksati bjelanjke. Smjesu sa žutanjcima razdvojiti na dvije, u jednu umiješati kakao, a u obje potom bjelanjke. To radite ručno. U bijelu smjesu umiješajte i nasjeckano suho voće. Žlicom puniti kalupe – malo bijeli dio, malo crni, da
  3. se prošara. Staviti peći cca 15-20 minuta, provjeravajte ovisno o pećnici.
  4. Ukrasiti glazurom od šećera koju ste napravili od 120 g šećera u prahu i 3 žlice vode. Sve to zagrijati na vatri i miješati da ne zagori (na parnoj kupelji je najsigurnije ali ako ste vješti može i samo u lončiću). Glazuru staviti u prozirnu vrećicu, odrezati vrh i ukrasiti po želji.

Dobar tek!

 | Author: Željka Gulan Željka Gulan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.