Kolumne 12. siječnja 2018.

Tart od badema - stvoren za posebne trenutke

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša kolumnistica Željka inspiraciju za ovaj recept pronašla je u svojim kćerima i nekim novim pobjedama koje tek dolaze...

U ponedjeljak počinje škola i „muke po roditeljima“. Moja starija kćer ove će godine u srednju. Uzbuđenija sam od nje. Gledam je svakoga dana i ne mogu vam opisati taj ponos koji osjećam. Čak i kad radi nešto uobičajeno - pije sok, gleda TV, razgovara na mobitel. Identičan je osjećaj i s mlađom, našom malom svojeglavom vražicom.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Naša mala čuda. Tako ih zovemo.

 

Možda vas zanima... Najslađi užitak: Torta od maka i čokolade Kolumne

 

Ja vam se baš i ne sjećam nešto tog perioda svog života. Tu i tamo neki fragmenti iskoče iz osnovne škole, ali nije to ništa što bih mogla staviti u ove retke i reći – joj bilo mi je baš genijalno kad smo… Bilo je ok.

Kako će biti njima za 10 ili 20 godina, mogu samo nagađati. No često se uhvatim u pokušaju stvaranja sjećanja na ovaj period njihovog života. Grlim ih, ljubim, vodim posvuda. Razgovaramo, smijemo se, rijetko plačemo.

Neki dan sam vozila buduću srednjoškolku na trening i na semaforu je snažno zagrlila i izljubila po glavi pitajući se hoće li se sjećati ovog običnog svakodnevnog trenutka? Nadam se da hoće, a ako i ne, barem će ostati zapisano da je to bio još samo jedan (super) običan dan u našim životima, kada smo kao i uvijek smijale i kada joj je kosa mirisala na bademe.

Upravo  zato, danas vam donosim recept za tart od badema. Ovaj recept moguće je kombinirati na različite načine, a evo i mog prijedloga.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Za prhko tijesto je potrebno:

  • 240 g brašna
  • 25 g šećera
  • Prstohvat soli
  • Korica naranče
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje

Nadjev:

  • 125 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Žlica iscijeđenog soka od naranče
  • 150 g badema
  • 2 jaja

Po želji:

  • 2 kruške
  • 50 g otopljene čokolade sa žlicom maslaca

Priprema:

  1. Prhko tijesto napraviti od navedenih sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru 20-ak minuta
  2. Maslac izraditi sa šećerima, dodati jaja i iscijeđeni sok od naranče, dodati bademe
  3. Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva
  4. Razvaljati tijesto i popikati ga s vilicom
  5. Staviti ga peći 10 minuta
  6. Kad ga izvadite, ohladiti i ubaciti smjesu koju treba poravnati
  7. Staviti peći 40-ak minuta

Opcija za ukras:

  1. Skuhati dvije kruške oguljene s peteljkama, a u vodu možete staviti limun i cimet u štapiću
  2. Nakon – 20-ak minuta kruške izvaditi i ocijediti
  3. Staviti u sredinu tarta i peći sve zajedno
  4. Otopiti čokoladu sa žlicom maslaca
  5. Kad je gotovo preliti čokoladu preko krušaka

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Petkom: Losos s povrćem i Hollandaise umakom Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.