U ponedjeljak počinje škola i „muke po roditeljima“. Moja starija kćer ove će godine u srednju. Uzbuđenija sam od nje. Gledam je svakoga dana i ne mogu vam opisati taj ponos koji osjećam. Čak i kad radi nešto uobičajeno - pije sok, gleda TV, razgovara na mobitel. Identičan je osjećaj i s mlađom, našom malom svojeglavom vražicom.
Naša mala čuda. Tako ih zovemo.
Ja vam se baš i ne sjećam nešto tog perioda svog života. Tu i tamo neki fragmenti iskoče iz osnovne škole, ali nije to ništa što bih mogla staviti u ove retke i reći – joj bilo mi je baš genijalno kad smo… Bilo je ok.
Kako će biti njima za 10 ili 20 godina, mogu samo nagađati. No često se uhvatim u pokušaju stvaranja sjećanja na ovaj period njihovog života. Grlim ih, ljubim, vodim posvuda. Razgovaramo, smijemo se, rijetko plačemo.
Neki dan sam vozila buduću srednjoškolku na trening i na semaforu je snažno zagrlila i izljubila po glavi pitajući se hoće li se sjećati ovog običnog svakodnevnog trenutka? Nadam se da hoće, a ako i ne, barem će ostati zapisano da je to bio još samo jedan (super) običan dan u našim životima, kada smo kao i uvijek smijale i kada joj je kosa mirisala na bademe.
Upravo zato, danas vam donosim recept za tart od badema. Ovaj recept moguće je kombinirati na različite načine, a evo i mog prijedloga.
Za prhko tijesto je potrebno:
- 240 g brašna
- 25 g šećera
- Prstohvat soli
- Korica naranče
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Nadjev:
- 125 g maslaca
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Žlica iscijeđenog soka od naranče
- 150 g badema
- 2 jaja
Po želji:
- 2 kruške
- 50 g otopljene čokolade sa žlicom maslaca
Priprema:
- Prhko tijesto napraviti od navedenih sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru 20-ak minuta
- Maslac izraditi sa šećerima, dodati jaja i iscijeđeni sok od naranče, dodati bademe
- Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva
- Razvaljati tijesto i popikati ga s vilicom
- Staviti ga peći 10 minuta
- Kad ga izvadite, ohladiti i ubaciti smjesu koju treba poravnati
- Staviti peći 40-ak minuta
Opcija za ukras:
- Skuhati dvije kruške oguljene s peteljkama, a u vodu možete staviti limun i cimet u štapiću
- Nakon – 20-ak minuta kruške izvaditi i ocijediti
- Staviti u sredinu tarta i peći sve zajedno
- Otopiti čokoladu sa žlicom maslaca
- Kad je gotovo preliti čokoladu preko krušaka
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Dobar tek!