Kolumne 29. prosinca 2017.

Petkom: Losos s povrćem i Hollandaise umakom

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Za one za koje je petak omiljeni dan za ribu, naša kolumnistica Željka Gulan ima sjajnu ideju - losos s povrćem i Hollandaise umakom. Za prste polizati!

Ove godine nemam novogodišnju odluku i već sam sigurna da mi je to najbolja novogodišnja odluka. Odlučila sam se ne razočarati u 2018. neostvarenim ili poluostvarenim ciljevima koje sam si zadala 1.1. Ova godina bit će – pomalo. Ili kako je to popularno bilo u 2017. – Despacito.

Mislim da ponekad stvarno svi pretjerujemo u nastojanjima da budemo još bolji ljudi. A uopće, ruku na srce, nismo loši. Zašto si ne bismo svakog dana čestitali na onome što smo napravili dobro umjesto vječne borbe s mislima o tome što smo napravili loše?

Kad pogledam svoju 2017. godinu stvarno se ne mogu požaliti. Uz male uspone i padove, naša mala obitelj zdrava je i sretna i to je sve što trenutno trebam. Joj ok, možda koja kuna više, al hajde preživjet ćemo.

U svakom slučaju dragi moji čitatelji, ja vam u 2018. godini želim upravo to: zdravlja i sreće. Nemojte da vam moja čestitka zvuči kao klišej – ali zdravlje stvarno na prvom mjestu. Za sve ostalo – Despacito.

Upravo kao nastavak moje čestitke izabrala sam recept s lososom, jednom od najzdravijih namirnica. Lagano je ovo jelo koje će zadovoljiti svako nepce,  a za njega vam je potrebno tek nekoliko jednostavnih sastojaka.

 

Možda vas zanima... Pašteta od tune i grisini kao poklon Kolumne

 

Recept pročitajte u nastavku, a želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Klasik u novom ruhu: Torta ruska šubara Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Trebat će vam:

  • odrezak lososa
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Postupak pripreme:

  1. U odrezak lososa utrljati maslinovo ulje I sol
  2. Ulje zagrijati u tavi
  3. Na srednjoj vatri peći lososa da dobije koricu, popapriti po želji

Prilog od povrća (za 2 osobe):

  • Jedna veća mrkva
  • Jedan veći celer
  • Crvena paprika
  • Velika šalica mahuna
  • Mala šalica kukuruza
  • Kus kus
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Mrkvu, celer I papriku nasjeckati na kockice
  2. Dinstati na maslinovom ulju
  3. Kad je povrće omekšalo dodati mahune, zatim kukuruz
  4. Jednu šalicu kus kusa preliti vrućom vodom I čekati da nabubri
  5. Dodati kus kus u povrće

Za Hollandaise umak trebat će vam:

  • 2 žutanjka
  • 1 žlica limuna
  • Sol, papar
  • 80 g maslaca

Postupak pripreme:

  1. Štapnim mikserom umutiti žutanjke s limunom, soli i paprom po želji.
  2. Maslac rastopiti na pari, pokupiti pjenicu i tako topao malo po malo ulijevati u posudu sa žumanjcima I miksati.
  3. Ostaviti na toplom pokriveno.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.