Kolumne 24. prosinca 2017.

Pašteta od tune i grisini kao poklon

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Već je Badnjak. Imala sam toliko planova. Na kraju sam došla na to da sam napravila iste kolače kao i prošle godine. I to jedva. Sreća je što već unazad nekoliko godina imamo dogovor u familiji da samo djeci kupujemo poklone jer ne mogu zamisliti u kakvom bi stanju bila da to nije tako. Ovaj prosinac je najljepši mjesec u godini, a realno ne stigneš u njemu ni uživati. No ovo neće biti kolumna u kojoj ćemo kukati nad prolivenim mlijekom već ćemo se okrenuti onome što je pred nama.

Zašto ovog Badnjaka ne biste otišli do grada i popili kavu sa svojim partnerom, prijateljem, roditeljem? Zašto ovog Badnjaka ne biste umjesto jednog kolača kojeg ste planirali ili brisanja prašine i usisavanja – sjeli sa svojom djecom i odigrali jednu društvenu igru? Zašto ovog Badnjaka ne biste odahnuli? Dočekati Božić smiren i sukus je svega. Zašto si ne bismo to priuštili?

U takvom malo lakšem blagdanskom tonu – donosim vam dva recepta za koja vam je potrebno max sati i pol vremena. Simpatično ih možete i dekorirati i odnijeti prijateljima kao blagdanski poklon.

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

Pašteta od tune i grisini

Pašteta od tune tradicionalna je na našem blagdanskom stolu.

Za nju vam je potrebno:

  • 1 češanj češnjaka
  • 1 veći kiseli krastavac
  • Prstohvat peršina
  • 2 konzerve tune (oko 220 g)
  • 2 manja kuhana jaja
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica majoneze
  • 50 g maslaca
  • Sol, papar
  • crvena paprika

Priprema:

  • Skuhati jaja
  •  Sve navedene sastojke staviti u visoku posudu kako bi ih mogli usitniti štapnim mikserom
  • U smjesu dodati skuhana jaja
  • Sve dobro izmiksati i staviti u frižider na hlađenje

A kako bi uz paštetu mogli i gricnuti nešto, predlažem grisine.

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

Sastojci:

  • 20 g svježe kvasac
  • 1 žličica šećera
  • Sol
  • ½ kg brašna
  • 250 ml tople vode
  • Krupna sol
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1.  U toplu vodu umutiti kvasac, staviti šećer, i malo brašna, čekati da se digne
  2. U posudu za miksanje u smjesu s kvascem dodati brašna i prstohvat soli
  3. Umijesiti glatko tijesto
  4. Ostaviti pola sata da se digne
  5. Otkidati kuglice i valjati ih u dugačke valjke na pleh
  6. Premazati maslinovim uljem i posuti s krupnom soli 
  7. Peći na 200 stupnjeva 15 min 8. Kad izvadite iz pećnice još jednom premazati maslinovim uljem

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.