Zašto ovog Badnjaka ne biste otišli do grada i popili kavu sa svojim partnerom, prijateljem, roditeljem? Zašto ovog Badnjaka ne biste umjesto jednog kolača kojeg ste planirali ili brisanja prašine i usisavanja – sjeli sa svojom djecom i odigrali jednu društvenu igru? Zašto ovog Badnjaka ne biste odahnuli? Dočekati Božić smiren i sukus je svega. Zašto si ne bismo to priuštili?
U takvom malo lakšem blagdanskom tonu – donosim vam dva recepta za koja vam je potrebno max sati i pol vremena. Simpatično ih možete i dekorirati i odnijeti prijateljima kao blagdanski poklon.
Pašteta od tune i grisini
Pašteta od tune tradicionalna je na našem blagdanskom stolu.
Za nju vam je potrebno:
- 1 češanj češnjaka
- 1 veći kiseli krastavac
- Prstohvat peršina
- 2 konzerve tune (oko 220 g)
- 2 manja kuhana jaja
- 1 žlica senfa
- 1 žlica majoneze
- 50 g maslaca
- Sol, papar
- crvena paprika
Priprema:
- Skuhati jaja
- Sve navedene sastojke staviti u visoku posudu kako bi ih mogli usitniti štapnim mikserom
- U smjesu dodati skuhana jaja
- Sve dobro izmiksati i staviti u frižider na hlađenje
A kako bi uz paštetu mogli i gricnuti nešto, predlažem grisine.
Sastojci:
- 20 g svježe kvasac
- 1 žličica šećera
- Sol
- ½ kg brašna
- 250 ml tople vode
- Krupna sol
- Maslinovo ulje
Priprema:
- U toplu vodu umutiti kvasac, staviti šećer, i malo brašna, čekati da se digne
- U posudu za miksanje u smjesu s kvascem dodati brašna i prstohvat soli
- Umijesiti glatko tijesto
- Ostaviti pola sata da se digne
- Otkidati kuglice i valjati ih u dugačke valjke na pleh
- Premazati maslinovim uljem i posuti s krupnom soli
- Peći na 200 stupnjeva 15 min 8. Kad izvadite iz pećnice još jednom premazati maslinovim uljem
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.