Kolumne 17. prosinca 2017.

Klasik u novom ruhu: Torta ruska šubara

Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo Dostojevskog, puno ljubavi prema Rusiji i jedna sjajna torta!

Točno se sjećam onog dana kada je sestra izvijestila roditelje da želi upisati ruski jezik. Bio je to pravi šok jer – ‘koga briga 90-tih godina za ruski’, zašto ne engleski, francuski, talijanski. No moja mala sister kao da je imala ‘nos’ za ono što slijedi – ruski se probio u Hrvatsku brzo i efikasno. Istraživanja koja su rađena nedavno pokazuju i kako je na tržištu rada, između ostalog, najtraženije i znanje ruskog.

 

 | Author: Željka Gulan Željka Gulan

 

Rusija se tako uvukla u naše male živote preko Ane, koju smo od milja počeli zvati Anuška. Pa bi Anuška sa svakog svojeg putovanja donijela babuške, ali i neke specijalitete ruske kuhinje. I dan danas joj zavidim što je u Moskvu otišla već nekoliko puta, a ja je gledam samo na fotkama.

 

Možda vas zanima... Jesensko čudo: Torta od kestena i badema Kolumne

 

Kada sam prošle godine pisala o Anuški i Rusiji, počela sam čitati Dostojevskog i ‘Braću Karamazove’ – to je njegova posljednja knjiga koju je pisao gotovo dvije godine. Jedna rečenica me zapravo i podsjetila na sve ovo gore napisano, a glasi: “Danas se skoro svi daroviti ljudi strašno boje da ne budu smiješni i uslijed toga su nesretni.”

I dok se moja Anuška kao klinka od 18 nije bojala, pitam se ponovno danas bojim li se ja u ovim godinama učiniti ‘d korak’ u mom životu i okrenuti ga naglavačke?! Bojite li se vi? Jer što je loše u tome da ispadnemo smiješni?

 

Možda vas zanima... Najslađi užitak: Torta od maka i čokolade Kolumne

 

U ovim razmišljanjima izazivam vas da napravite jednu tortu i to prije svega da vas zima ne iznenadi. A nakon što je ispečete, naoružajte se dobrom knjigom, kao Rusi (sad je jasnije zašto su pisali tako debele knjige – da te ostave doma što dulje), zagrijte se vodkom i umjesto stavljanja na glavu, ovu šubaru pojedite.

 

 | Author: Željka Gulan Željka Gulan

 


Sastojci za tijesto:

  • 4 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 8 žlica vode
  • 10 žlica brašna
  • 4 žlice kakaa (ja sam uzela onaj od 70% ali možete i s manjim postotkom)
  • Prašak za pecivo

Postupak pripreme:

  1. Jaja umutiti sa šećerom dok se smjesa ne udvostruči i ne bude pjenasta.
  2. Dodati vodu – žlicu po žlicu. Promiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i pomalo dodavati u jaja i šećer.
  3. Umućeno pretresti u namašćeni kalup za manje torte. Peći na 190 stupnjeva 20-ak min.

Za kremu će vam trebati:

  • 5 dcl mlijeka
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 3 žlice gustina
  • 5 žlica šećera
  • 20 dag margarina
  • 2 žlice kokosa u prahu

Postupak pripreme:

  1. Brašno, gustin, kokos, šećer umutiti s malo mlijeka, ostalo staviti da se kuha.
  2. Kad zakuha dodati umućenu smjesu. Kuhati 10-ak min dok se sve ne ugusti. Ohladiti.
  3. Nakon toga dodati izrađeni margarin.

Za glazuru trebate:

  • 15 dag čokolade
  • 12 dag margarina
  • 2 žlice marmelade od marelice 

Sve zajedno otopite na pari.


Slaganje torte:

  1. Tortu razrezati na tri dijela i svaki dio pokapati s malo mlakog mlijeka.
  2. Mazati prvo glazuru (stavite je prilično), zatim kremu, poklopiti. Glazura, krema, poklopiti.
  3. Kremu potom namazati skroz okolo torte te po njoj posuti kokos u prahu.
  4. Na vrh torte razmazati ostatak glazure.
  5. Staviti da se ohladi.

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Keksi s rupicom po receptu bake Dragice Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.