Točno se sjećam onog dana kada je sestra izvijestila roditelje da želi upisati ruski jezik. Bio je to pravi šok jer – ‘koga briga 90-tih godina za ruski’, zašto ne engleski, francuski, talijanski. No moja mala sister kao da je imala ‘nos’ za ono što slijedi – ruski se probio u Hrvatsku brzo i efikasno. Istraživanja koja su rađena nedavno pokazuju i kako je na tržištu rada, između ostalog, najtraženije i znanje ruskog.
Rusija se tako uvukla u naše male živote preko Ane, koju smo od milja počeli zvati Anuška. Pa bi Anuška sa svakog svojeg putovanja donijela babuške, ali i neke specijalitete ruske kuhinje. I dan danas joj zavidim što je u Moskvu otišla već nekoliko puta, a ja je gledam samo na fotkama.
Kada sam prošle godine pisala o Anuški i Rusiji, počela sam čitati Dostojevskog i ‘Braću Karamazove’ – to je njegova posljednja knjiga koju je pisao gotovo dvije godine. Jedna rečenica me zapravo i podsjetila na sve ovo gore napisano, a glasi: “Danas se skoro svi daroviti ljudi strašno boje da ne budu smiješni i uslijed toga su nesretni.”
I dok se moja Anuška kao klinka od 18 nije bojala, pitam se ponovno danas bojim li se ja u ovim godinama učiniti ‘d korak’ u mom životu i okrenuti ga naglavačke?! Bojite li se vi? Jer što je loše u tome da ispadnemo smiješni?
U ovim razmišljanjima izazivam vas da napravite jednu tortu i to prije svega da vas zima ne iznenadi. A nakon što je ispečete, naoružajte se dobrom knjigom, kao Rusi (sad je jasnije zašto su pisali tako debele knjige – da te ostave doma što dulje), zagrijte se vodkom i umjesto stavljanja na glavu, ovu šubaru pojedite.
Sastojci za tijesto:
- 4 jaja
- 10 žlica šećera
- 8 žlica vode
- 10 žlica brašna
- 4 žlice kakaa (ja sam uzela onaj od 70% ali možete i s manjim postotkom)
- Prašak za pecivo
Postupak pripreme:
- Jaja umutiti sa šećerom dok se smjesa ne udvostruči i ne bude pjenasta.
- Dodati vodu – žlicu po žlicu. Promiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i pomalo dodavati u jaja i šećer.
- Umućeno pretresti u namašćeni kalup za manje torte. Peći na 190 stupnjeva 20-ak min.
Za kremu će vam trebati:
- 5 dcl mlijeka
- 2 žlice glatkog brašna
- 3 žlice gustina
- 5 žlica šećera
- 20 dag margarina
- 2 žlice kokosa u prahu
Postupak pripreme:
- Brašno, gustin, kokos, šećer umutiti s malo mlijeka, ostalo staviti da se kuha.
- Kad zakuha dodati umućenu smjesu. Kuhati 10-ak min dok se sve ne ugusti. Ohladiti.
- Nakon toga dodati izrađeni margarin.
Za glazuru trebate:
- 15 dag čokolade
- 12 dag margarina
- 2 žlice marmelade od marelice
Sve zajedno otopite na pari.
Slaganje torte:
- Tortu razrezati na tri dijela i svaki dio pokapati s malo mlakog mlijeka.
- Mazati prvo glazuru (stavite je prilično), zatim kremu, poklopiti. Glazura, krema, poklopiti.
- Kremu potom namazati skroz okolo torte te po njoj posuti kokos u prahu.
- Na vrh torte razmazati ostatak glazure.
- Staviti da se ohladi.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Dobar tek!