Frendice koje imaju manju djecu pričaju o svojim problemima, a meni se danas oni čine tako daleki i smiješni. “Mala djeca – mala briga, velika djeca – velika briga”, ima nešto u toj poslovici iako i u onoj da “svako vrijeme nosi svoje”.
Škola, užina, ocjene, teška torba, kupi ovo, donesi ono – svaki dan je jurcanje, a roditelji su toliko involvirani u školske živote svoje djece da se stvarno pitam nisu li naše mame i tate po tom pitanju bile pametnije? Kao prvo radili su kraće, kao drugo – sve bi stigli – i baviti se nama i spavati popodne. Zadaću sa svojom najmlađom ja rješavam preko telefona. Jer dok dođem kući već je mrak.
Zato je plan protekle nedjelje bio da “napravimo plan”. Uz tortu od maka, cure i ja dogovorile smo kako ćemo ukrasiti našu kuću za najljepše doba godine. Ok, priznajem da je već podbacio jer do danas nismo napravile ništa. Ali nedjeljna dva sata samo za naše planove bila su dobar i lijep početak našeg obiteljskog Adventa.
A kad smo kod današnjeg recepta: mislim da kod maka postoji jedno pravilo: ili ga voliš ili ga ne voliš. Rijetko tko ti kaže - mogu ga pojesti, ali nije mi baš nešto. Ja obožavam mak u svim kombinacijama.
Kažu "naši stari" i da ima ljekovite osobine. Ne mislim na opijum, halo? Nego se u nekim kombinacijama može koristiti i za liječenje grčeva u trbuhu, za opuštanje mišića, a navodno minerali i vitamini maka ublažuju stres i potiču raspoloženje.Ovo na kraju meni apsolutno - pogotovo u kombinaciji s čokoladom.
Potrebno vam je:
- 5 jaja
- 120 g šećera
- 150 g maslaca
- 200 g mljevenog maka
- 2 reda naribane čokolade
- 2 žlice ruma
Za glazuru će vam trebati:
- 100 g čokolade
- 1 žličica štaub šećera
- 3 žlice ulja
- 1 velika žlica pekmeza od marelice
Priprema:
- Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg
- Žutanjke umiksati pjenasto sa šećerom i maslacem (sobne temperature)
- Dodati mak, rum, naribanu čokoladu
- Dodati bjelanjak žlicu po žlicu u prvu smjesu (ja to obično mutim ručno da torta bude pjenasta kad se ispeče)
- Peći 30 min na 180 stupnjeva
Priprema glazure:
- Na pari otopiti čokoladu i dodati štaub šećer, ulje, pekmez.
- Sve umiješati dok se ne rastopi
- Preliti preko torte i ohladiti
- Po želji tortu ukrasiti narom koji daje potrebnu svježinu ionako teškom maku
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Recepti Gulan, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
U slast!