Prije tri dana obukla sam zimsku jaknu i ne skidam je do 1. svibnja. Ok 1. travnja u najboljem slučaju. Uvijek mi je hladno. Daj mi 50 stupnjeva, nema problema, ali kad idemo u minus - plačem.
Najljepše u zimi ipak mi je snijeg. Onaj prvi, čisti. Nepotrošeni. Sjećam se iz djetinjstva "našeg brda" u Velikoj Gorici gdje sam živjela - nismo se dali s njega satima. Kad se već počela nazirati trava koliko smo ga izlizali, pristali bi na to da odemo kući. Blatnjavi. Mokri.
Sanjkanje i skijanje na "skijicama" kako smo ih zvali nestalo je kako su godine išle do trenutka kad sam i ja dobila djecu. A život je htio da mi je kuća sada zadnja na brdu tako da snijega u ovim mojim planinama uglavnom ne nedostaje. Ni sanjkanja. Unazad nekoliko godina i ja se spuštam pod izlikom "moram zbog djece". A zapravo se u meni probudi ona mala Željka na velikogoričkom brdu.
Ovaj recept upravo me i podsjeća na te dane ali i one koji nam dolaze.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- 2 žumanjka
- 150 g margarina
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- korica cijelog limuna
- 1/2 dcl mlijeka
- 1 žlica vrhnja
Postupak pripreme:
- Brašno prvo izmiješati s praškom za pecivo, zatim s margarinom.
- Dodati dodati šećer, žumanjke, mlijeko, vrhnje, sol, naribati koricu limuna.
- Razdijeliti na dva dijela, zamotati u foliju i ostaviti malo u frižideru.
Za to vrijeme napraviti kremu od sira za koju vam je potrebno:
- 3 bjelanjka
- 1 žumanjak
- 600 g svježeg sira
- 150 g šećera
- sok od pola limuna
Postupak pripreme:
- Napraviti snijeg od bjelanjka, za to vrijeme izmiješati sir, šećer i žumanjak sa sokom od pola limuna.
- Smjesa se mora sjediniti, najbolje je da je izmiksate.
- Kada dodajete bjelanjke, umiješajte ih kuhačom.
Pečenje:
- Protvan namazati uljem, posuti brašnom staviti papir za pečenje.
- Razvaljati jedan dio tijesta, staviti na dno, probosti vilicom.
- Rasporediti preko toga kremu.
- Razvaljati drugi dio tijesta i staviti preko toga, također ga malo ispikati s vilicom.
- Peći na 180 stupnjeva 30 minuta.
- Kad je gotovo, pustiti da se malo ohladi (ako odolite) i posuti šećerom u prahu.
Dobar tek!