Ok, ok priznajem da se veselim i ovim najavljenim proljetnim temperaturama.
Kad smo se preselili ovdje u potkrovlje obiteljske kuće suprugovih roditelja, a ponukani jednostavnom činjenicom da ne želimo biti robovi kredita 30 godina (ako ne moramo), malo je za reći da sam bila u drami nekoliko mjeseci. Iako nisam ni ja s Trga bana Jelačića već iz Velike Gorice, ipak je razlika bila u tome što je tamo sve bilo na kilometar hoda, a ovdje za svaku stvar moraš sjesti u auto.
No, povuklo je to za sobom odlične stvari poput: planiranja na vrijeme što kupiti, što obaviti kao i, naposljetku, dolazak u ovaj mir na samo 1 km zračne linije od gradske vreve. Dođe ta mudrost s godinama. Šteta što pritom dođu i bore.
A sad torta od kestena i badema...
O'snova za recept za ovu tortu je radionica na kojoj sam sudjelovala. Uz nešto manje šećera i nešto više kestena i par kapi čokolade za ovu slasnu tortu potrebno vam je:
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 250 g kesten pirea
- 120 g mljevenih badema
- 100 g maslaca
- Prstohvat soli
- Pola praška za pecivo
- 1 žličica arome čokolade
- Slatko vrhnje za šlag
Priprema:
- Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva i pripremite kalup od 22 cm koji prethodno namastite i obložite papirom za pečenje.
- Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, dodati malo soli
- Žutanjke miksati sa šećerom dok smjesa ne postane bijela, dodati kesten, bademe, maslac, sol, pola praška za pecivo i na kraju 1 žličicu arome čokolade
- Kada se sve sjedini, snijeg od bjelanjaka umiješati u tu smjesu
- Peći 45-50 min
- Ukrasiti šlagom
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Recepti Gulan, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Dobar tek!