Kolumne 21. studenoga 2017.

Jesensko čudo: Torta od kestena i badema

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Minusi na termometru neumoljivi su, a iako je to sve još u granicama normale, kao što ste mogli čitati u mojoj prethodnoj kolumni, nisam obožavatelj. No, priznajem, fora je probuditi se ujutro u mom selu 10 km od centra Zagreba i gledati mrazom okovanu šumu.

Ok, ok priznajem da se veselim i ovim najavljenim proljetnim temperaturama.

Kad smo se preselili ovdje u potkrovlje obiteljske kuće suprugovih roditelja, a ponukani jednostavnom činjenicom da ne želimo biti robovi kredita 30 godina (ako ne moramo), malo je za reći da sam bila u drami nekoliko mjeseci. Iako nisam ni ja s Trga bana Jelačića već iz Velike Gorice, ipak je razlika bila u tome što je tamo sve bilo na kilometar hoda, a ovdje za svaku stvar moraš sjesti u auto.

No, povuklo je to za sobom odlične stvari poput: planiranja na vrijeme što kupiti, što obaviti kao i, naposljetku, dolazak u ovaj mir na samo 1 km zračne linije od gradske vreve. Dođe ta mudrost s godinama. Šteta što pritom dođu i bore.

 

Možda vas zanima... Prhka pita ili jednostavan kolač od sira Kolumne


 
A sad torta od kestena i badema...

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

O'snova za recept za ovu tortu je radionica na kojoj sam sudjelovala. Uz nešto manje šećera i nešto više kestena i par kapi čokolade za ovu slasnu tortu potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 250 g kesten pirea
  • 120 g mljevenih badema
  • 100 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Pola praška za pecivo
  • 1 žličica arome čokolade
  • Slatko vrhnje za šlag

Priprema:

  1. Pećnicu upaliti na 180 stupnjeva i pripremite kalup od 22 cm koji prethodno namastite i obložite papirom za pečenje.
  2. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, dodati malo soli
  3. Žutanjke miksati sa šećerom dok smjesa ne postane bijela, dodati kesten, bademe, maslac, sol, pola praška za pecivo i na kraju 1 žličicu arome čokolade
  4. Kada se sve sjedini, snijeg od bjelanjaka umiješati u tu smjesu
  5. Peći 45-50 min
  6. Ukrasiti šlagom

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan


Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Recepti Gulan, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.