Špajza 03. studenoga 2017.

O'snova - umjetnost hrane u najljepšem izdanju

foto: O'snova
gastro postao gastro.24sata.hr
Scrollanje po Facebooku dobilo je novu svrhu kada sam naletjela na stranicu O'snova. Isprva su me očarale divne fotografije hrane, a kada sam saznala da su one proizašle iz ruku amaterki i amatera zaljubljenih u kuhanje, cijela priča postala je još bolja.

O'snova je naziv za radionice u organizaciji kreativki Ane Horvačić, koja stoji iza bloga Mjesto za kavu, Bobe Blašković, urednice Dbloga i svjetski poznate, a naše fotografkinje Maje Danice Pečanić. Svima njima zajedničko je jedno - lijepo kuhanje. 

 

 | Author: O'snova foto: O'snova

 

U svom radu naglasak stavljaju na praktičan rad, posebno spremljenu hranu i piće te druženje i povezivanje. Svaka njihova radionica zaokružena je priča koja zapošljava sva osjetila na najbolji mogući način.

Projekt su pokrenule kako bi povezale hranu, druženje i ljude, te svemu dodale jednu praktičnu notu.

"Boba i ja volimo lijepe stvari, druženja i ljude. Imale smo ideju povezati sve to u jedno te dodati jednu praktičnu notu. Ljudima danas nedostaje druženja, ali i hrabrosti da se upuste u modeliranje, fotografiranje ili nešto treće.

Naravno, ima ljudi koji se lako odvaže i sami probaju sve što ih zanima, a ima i onih kojima treba poticaj. Odlučile smo organizirati radionice kojima bismo i same prisustvovale i tako ih približiti ljudima. Važno nam je kod svake radionice da polaznici otiđu kući s praktičnim znanjem, inspirirani, zadovoljni kako smo ih ugostili i da nam se vraćaju, što je i slučaj", objasnila mi je Ana.

 

 | Author: O'snova foto: O'snova

 

Sve počinje prijavom na stranici, a informacije se šalju putem pomno kreiranog newslettera. Radionice se popunjavaju vrlo brzo te nakon toga na red dolazi upoznavanje s voditeljicama i najvažnije od svega, eksplozija kreative.

"Polaznici čekaju dan kada se upoznajemo i zajedno učimo, radimo i smijemo se, a do tada Boba i ja razrađujemo sve u detalje oko radionice, dekoracije, menija i tijeka. Sretne smo što smo uključile i neke prijatelje radionice koji nam svesrdno pomažu. Na dan radionice se susrećemo na lokaciji gdje se radionica odvija, a koja je uvijek potpuno drugačija, i uz piće dobrodošlice ili našu već dobro poznatu kavicu, krećemo na radionicu. 

Praktični dio sve uvijek zaokupi, a mi se trudimo da sve opustimo uz obilje pomno spravljene hrane te vina koja ih prate. Radionica nam se uvijek oduži jer nismo od onih koji gledaju na sat i rastajemo se sa svima zagrljajem te obećanjem da se obavezno i vidimo.

Jako smo sretne što se svi osjećaju tako ugodno, da bez obzira na to što smo se tek upoznali, rado uzvraćaju zagrljaj u znak pozdrava. Nakon radionice naši polaznici dobivaju detaljne informacije o svemu što nam se čini važnim kako bismo ih inspirirali za nastavak bavljenja tim hobijem", nastavlja Ana.

 

 | Author: O'snova foto: O'snova

 

Lako vama kada u timu imate Maju Danicu Pečanić, rekli bi neki, vrsnu fotografkinju koja je svoj stil oblikovala kroz različite domaće publikacije, a danas je stalan član postave O'snove. Njezine su fotografije svjetske klase, igra se sa svjetlom i sjenama i donosi posve novo viđenje hrane.

Maja Danica, složit će se mnogi, istinska je inspiracija kada je u pitanju fotografiranje hrane. Ipak, za ovu je ekipu ključ najljepših fotografija dobra atmosfera te sretni i zadovoljni ljudi. One ne žele odglumljene fotografije i poziranja, već im je stalo do opuštenih i lijepih trenutaka koje na radionici stvaraju zajednički s polaznicima. 

"Ako govorimo o fotografijama hrane, vrlo je važno imati lijepo spravljenu hranu, posluženu na poseban način, ne štedeći propse i snimanu da izgleda primamljivo. Uza sve navedeno, najvažnija je svjetlost jer i ako sve navedeno imamo, a nemamo svjetlosne uvjete, fotografija neće biti dobra."

 

 | Author: O'snova foto: O'snova

 

Kada je pak u pitanju hrana, ekipa O'snove slaže se kako je najvažnije samo voljeti je pripremati. Pristupati joj na poseban način, biti maštovit i ne bojati se twisteva. 

"Mi volimo povezivati slatko i voće u jelima u kojima se to ne očekuje, raditi s mikrobiljem i jestivim cvijećem u suradnji s našim Kliconošom i raditi recepte koji su novi još neviđeni. Uvijek nam je izazov slagati meni za novu radionicu, ali nas ujedno to i jako veseli."

Kao jedan od najljepših trenutaka Ana je izdvojila izlet na Rokov perivoj u sklopu O'fotografija radionice. Početak radionice bio je u 7.30 ujutro, no zbog ugodne atmosfere koja je nastala između okupljenih sudionika, čak ni buđenje toliko rano nedjeljom nije smetalo nikome. 

"Bilo je nevjerojatno vidjeti kako zbog svog hobija, ljubavi prema fotografiji, rado ustajemo tako rano i penjemo se do jednog od najljepših parkova u Zagrebu. Najdraži su nam trenuci kada čujemo da smo inspirirale polaznike da krenu u nešto novo, da su se ohrabrili, da im je naš projekt dao neku nadu da se sve može kada vjerujete u priču", govori Ana.

 

 | Author: O'snova foto: O'snova

 

Dosadašnjim su radom itekako zadovoljne jer ovaj hobi obavljaju s neizmjernom ljubavi. Ove super žene uz puno radno vrijeme na poslu i djecu kod kuće, uspijevaju stvoriti nešto novo, nešto lijepo, fino i drugačije. Stvaraju priču koju će još dugo pamtiti prvenstveno polaznici, a zatim i svi mi oduševljeni promatrači.

"Lijep start nas potiče da i dalje smišljamo nove radionice i uživamo u tome što radimo", na kraju je dodala Ana.

 

 | Author: O'snova foto: O'snova


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.