Nije loše imati planove, no dobro je i ispuniti svaki dan. Otrcana je već fraza “carpe diem” ali opet - tako dobra.
Za primjer uzimam proslavu Nove godine. Prošle smo godine imali višetjednu raspravu s prijateljima gdje, što, kako, zašto. To je zapravo postala višegodišnja rasprava, prigodna. No, bila je to i prva godina da sam jasno izrazila što – NE ŽELIM! Jer kad dođeš u te neke (super) srednje godine barem ti je to jasno.
Pa smo tako muž i ja otišli na piće kod frendova, a završili čekajući Novu godinu na Tomislavcu u Zagrebu. Smrzli se, popili kuhano vino i otišli doma. Penzionerski, a nama sve.
Ove godine Staru ću dočekati na svadbi jedne posebne žene i prijateljice. Ona je ta koja je uspjela (puno prije nego ja) shvatiti što želi, a što ne želi. Pa je, ne biste vjerovali, uspjela živjeti od ljubavi i bajki. I ne mogu zamisliti ljepši kraj godine nego na svadbi moje drage Jelene i njenog Jurice.
A što će biti 1.1. – nek ostane iznenađenje. Nema žurbe. Tek je došao Sv. Nikola.
A sad o keksima s rupom bake Dragice...
Često u svojim kolumnama spominjem bake koje su definitivno obilježile moje kulinarstvo, pa sam ususret blagdanima izabrala jedan keks koji je uvijek stajao u vitrini moje bake Dragice. Kad god bi mi djeca pokušali u najvećoj tišini otvoriti vrata vitrine, ona bi toliko zacviljela kao da ih “ubijamo” i i samo bi krajičkom oka spazili baku na vratima.
Ima puno varijanti ovakvog keksa, no meni su ovi ostali najdraži zbog muškatnog oraščića koji ide u njih i zbog činjenice da što duže stoje to su mekši.
Količine sastojaka su velike no vi ih možete prepoloviti.
Potrebno vam je:
- ½ kg maslaca i margarina zajedno
- ½ šećera
- ½ kg oraha
- 2 cijela jaja
- 1 žumanjak
- Prstohvat soli
- Istući 2 klinčića i pola muškatnog oraščića
- Limun korica i sok od pola limuna
- Pekmez od šipka (ili marelice)
- 70 dag brašna (namjensko)
- Šećer u prahu
- Vanil šećer
Priprema:
- Odvojiti pola brašna, izmiješati s margarinom i maslacem
- Dodati šećer, jaja, limunov sok, koricu, začine i orahe.
- Kad se sve umiješalo, izvaditi iz miksera i s ostatkom brašna ručno umijesiti.
- Ostaviti da “odmori” 30 min
- Razvaljati na debljinu od ½ cm i kalupom (ili čašicom od rakije) vaditi krugove.
- U pleh stavljati jedan red cijelih, a u drugi s rupicom.
- Peći ih na 180 stupnjeva do 10 min
- Kad se ohlade, uvaljati u šećer u prahu i spojiti pekmezom.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
U slast!