Kolumne 07. prosinca 2017.

Keksi s rupicom po receptu bake Dragice

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Od iduće godine ću …. I onda ću … Poznato? Jer kraj je godine, vrijeme je da podvučemo crtu i zadamo si zadatke za iduću. Tako je uvijek bilo, zar ne? Zašto ove godine ne bi bilo drugačije? Zašto ove godine ne bi rekli – hej pa ovo je sve bilo prilično dobro?

Nije loše imati planove, no dobro je i ispuniti svaki dan. Otrcana je već fraza “carpe diem” ali opet - tako dobra.

Za primjer uzimam proslavu Nove godine. Prošle smo godine imali višetjednu raspravu s prijateljima gdje, što, kako, zašto. To je zapravo postala višegodišnja rasprava, prigodna. No, bila je to i prva godina da sam jasno izrazila što – NE ŽELIM! Jer kad dođeš u te neke (super) srednje godine barem ti je to jasno.

 

Možda vas zanima... Najslađi užitak: Torta od maka i čokolade Kolumne

 

Pa smo tako muž i ja otišli na piće kod frendova, a završili čekajući Novu godinu na Tomislavcu u Zagrebu. Smrzli se, popili kuhano vino i otišli doma. Penzionerski, a nama sve.

Ove godine Staru ću dočekati na svadbi jedne posebne žene i prijateljice. Ona je ta koja je uspjela (puno prije nego ja) shvatiti što želi, a što ne želi. Pa je, ne biste vjerovali, uspjela živjeti od ljubavi i bajki. I ne mogu zamisliti ljepši kraj godine nego na svadbi moje drage Jelene i njenog Jurice.

 

Možda vas zanima... Prhka pita ili jednostavan kolač od sira Kolumne

 

A što će biti 1.1. – nek ostane iznenađenje. Nema žurbe. Tek je došao Sv. Nikola.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan


 
A sad o keksima s rupom bake Dragice...
 
Često u svojim kolumnama spominjem bake koje su definitivno obilježile moje kulinarstvo, pa sam ususret blagdanima izabrala jedan keks koji je uvijek stajao u vitrini moje bake Dragice. Kad god bi mi djeca pokušali u najvećoj tišini otvoriti vrata vitrine, ona bi toliko zacviljela kao da ih “ubijamo” i i samo bi krajičkom oka spazili baku na vratima.

Ima puno varijanti ovakvog keksa, no meni su ovi ostali najdraži zbog muškatnog oraščića koji ide u njih i zbog činjenice da što duže stoje to su mekši.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Količine sastojaka su velike no vi ih možete prepoloviti.
 

Potrebno vam je:
 

  • ½ kg maslaca i margarina zajedno
  • ½ šećera
  • ½ kg oraha
  • 2 cijela jaja
  • 1 žumanjak
  • Prstohvat soli
  • Istući 2 klinčića i pola muškatnog oraščića
  • Limun korica i sok od pola limuna
  • Pekmez od šipka (ili marelice)
  • 70 dag brašna (namjensko)
  • Šećer u prahu
  • Vanil šećer

Priprema:

  1. Odvojiti pola brašna, izmiješati s margarinom i maslacem
  2. Dodati šećer, jaja, limunov sok, koricu, začine i orahe.
  3. Kad se sve umiješalo, izvaditi iz miksera i s ostatkom brašna ručno umijesiti.
  4. Ostaviti da “odmori” 30 min
  5. Razvaljati na debljinu od ½ cm i kalupom (ili čašicom od rakije) vaditi krugove.
  6. U pleh stavljati jedan red cijelih, a u drugi s rupicom.
  7. Peći ih na 180 stupnjeva do 10 min
  8. Kad se ohlade, uvaljati u šećer u prahu i spojiti pekmezom.
     

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.