gastro postao
Mirisan i sočan kuglof bit će zvijezda tvog blagdanskog stola!
Kuglof - kralj blagdanskog slatkog stola neka ove godine bude s nešto drugačijim sastojcima i začinima. Kod mene je kombinacija naranče, ružmarina i maslinovog ulja u kuglofu već postala tradicija, radim ga godinama u ovo blagdansko vrijeme. Cvjetna nota koja se razvije sljubljivanjem ovih namirnica pravo je osvježenje i uvijek se traži komad više! Svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove.
Kuglof s ružmarinom, maslinovim uljem i narančama
Sastojci
Za kuglof:
- 20 g maslaca za premazati kalup
- 240 g oštrog brašna
- 80 g maslinovog ulja
- 80 suncokretovog ulja
- 120 g šećera
- 1 žlica ribane korice naranče
- Pola grančice ružmarina
- 2 jaja
- 130 g kiselog vrhnja
- Pola praška za pecivo
- Malo soli
Za glazuru:
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice soka od naranče, po želji i ribana korica
Za dekoraciju:
- 50 g kandiranih koktel višnji
- 3 grančice ružmarina
- 1 bjelanjak
- 2 žlice kristal šećera
Priprema:
- Za dekoraciju lagano premaži ružmarin razmućenim bjelanjkom, uvaljaj u šećer i stavi da se suši.
- Pećnicu zagrij na 170° C. Kalup za kuglof dobro namaži maslacem i pospi brašnom.
- U zdjelu za miksanje stavi maslinovo ulje, ulje suncokreta, šećer, koricu naranče i sjeckani ružmarin, miksaj kako bi se sve sjedinilo, a potom dodaj jaja, jedno po jedno.
- Miksaj nekoliko minuta, kad masa postane gusta dodaj kiselo vrhnje i kratko miksaj.
- Brašno prosijaj zajedno s praškom za pecivo i solju.
- Suhe sastojke dodaj u masu s maslinovim uljem i miješaj oko 1 minute.
- Stavi smjesu u kalup i peci oko 30 do 35 min. Provjeri čačkalicom - ako je suha, kuglof je gotov.
- Desetak minuta nakon vađenja kuglofa iz pećnice okreni ga na tanjur za serviranje.
- Za glazuru pomiješaj sok naranče i šećer u glatku masu i stavi je na ohlađeni kuglof.
- Dekoriraj kristaliziranim ružmarinom i kandiranim trešnjama.
U slast!
Mnoštvo odličnih recepata čeka te i na Darkovom blogu Samo jedan griz!
Isprobaj i sljedeće recepte: