Kolumne 23. prosinca 2021.

Kuglof s maslinovim uljem, narančom i ružmarinom oduševit će sve sladokusce!

; Kuglof s ružmarinom, maslinovim uljem i narančama foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisan i sočan kuglof bit će zvijezda tvog blagdanskog stola!

Kuglof - kralj blagdanskog slatkog stola neka ove godine bude s nešto drugačijim sastojcima i začinima. Kod mene je kombinacija naranče, ružmarina i maslinovog ulja u kuglofu već postala tradicija, radim ga godinama u ovo blagdansko vrijeme. Cvjetna nota koja se razvije sljubljivanjem ovih namirnica pravo je osvježenje i uvijek se traži komad više! Svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove

Kuglof s ružmarinom, maslinovim uljem i narančama

Sastojci

Za kuglof:

  • 20 g maslaca za premazati kalup
  • 240 g oštrog brašna
  • 80 g maslinovog ulja
  • 80 suncokretovog ulja
  • 120 g šećera
  • 1 žlica ribane korice naranče 
  • Pola grančice ružmarina
  • 2 jaja
  • 130 g kiselog vrhnja
  • Pola praška za pecivo
  • Malo soli 

Za glazuru:

  • 150 g šećera u prahu
  • 2 žlice soka od naranče, po želji i ribana korica

Za dekoraciju:

  • 50 g kandiranih koktel višnji
  • 3 grančice ružmarina
  • 1 bjelanjak
  • 2 žlice kristal šećera

Priprema:

  1. Za dekoraciju lagano premaži ružmarin razmućenim bjelanjkom, uvaljaj u šećer i stavi da se suši.
  2. Pećnicu zagrij na 170° C. Kalup za kuglof dobro namaži maslacem i pospi brašnom.
  3. U zdjelu za miksanje stavi maslinovo ulje, ulje suncokreta, šećer, koricu naranče i sjeckani ružmarin, miksaj kako bi se sve sjedinilo, a potom dodaj jaja, jedno po jedno.
  4. Miksaj nekoliko minuta, kad masa postane gusta dodaj kiselo vrhnje i kratko miksaj.
  5. Brašno prosijaj zajedno s praškom za pecivo i solju.
  6. Suhe sastojke dodaj u masu s maslinovim uljem i miješaj oko 1 minute.
  7. Stavi smjesu u kalup i peci oko 30 do 35 min. Provjeri čačkalicom - ako je suha, kuglof je gotov.
  8. Desetak minuta nakon vađenja kuglofa iz pećnice okreni ga na tanjur za serviranje.
  9. Za glazuru pomiješaj sok naranče i šećer u glatku masu i stavi je na ohlađeni kuglof.
  10. Dekoriraj kristaliziranim ružmarinom i kandiranim trešnjama.

U slast!

 | Author: Darko Debić Cvjetna nota koja se razvije sljubljivanjem ovih namirnica pravo je osvježenje i uvijek se traži komad više; foto: foto: Darko Debić

Mnoštvo odličnih recepata čeka te i na Darkovom blogu Samo jedan griz!

Isprobaj i sljedeće recepte:

zelene kiflice Možda vas zanima... Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče Kolumne Možda vas zanima... Blagdanska Pavlova u obliku borića oduševit će te na prvi pogled Kolumne Možda vas zanima... Blagdanska Linzer "keks" torta Kolumne



 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.