Kolumne 07. prosinca 2021.

Blagdanska Pavlova u obliku borića oduševit će te na prvi pogled

Pavlova u obliku borića bit će hit blagdanskog stola foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kiselkasta krema od mandarina idealno se slaže sa slatkim i hrskavim borićima

Pavlova u blagdanskom izdanju. Izvana hrskavi, mekani iznutra slatki borići odlično idu uz lagano kiselu kremu od mandarina i tučeno slatko vrhnje. Boriće čuvajte u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, šlag i kremu u hladnjaku. Neposredno prije posluživanja složite sve komponente na tanjur. Recept je dovoljan za 12 borića.
 

Možda vas zanima... Blagdanska Linzer "keks" torta Kolumne
 

Sastojci:

Borići od snijega 

  • 80 g bjelanjaka (od 3 manja jaja)
  • 160 g šećera
  • 1 čajna žličica škrobnog brašna
  • 1 čajna žličica alkoholnog octa
  • Malo soli 

Krema

  • 200 ml cijeđenog soka od mandarina
  • 50 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žumanca
  • Ribana korica jedne mandarine
  • Malo soli
  • 200 ml slatkog vrhnja, mliječno vrhnje

 | Author: Darko Debić Od snijega oblikuj boriće koje ćeš kombinirati sa šlagom i kremom od mandarina; foto: foto: Darko Debić

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijati na 160° C.
  2. Bjelanjke miksati uz dodatak soli, postepeno dodavati šećer.
  3. U zdjelici pomiješati škrobno brašno i ocat te dodati u snijeg. Čvrsti snijeg staviti u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
  4. Pleh obložiti papirom za pečenje i snijeg istiskivati u obliku borića. Temperaturu u pećnici smanjiti na 140° C i staviti peći cca 30 do 35 minuta.
  5. Isključiti pećnicu i napola otvoriti vrata, ostaviti pavlove neka se hlade u pećnici.
  6. Za kremu prvo sok mandarine iskuhati/reducirati na 25 ml i ohladiti.
  7. U lončić staviti šećere, sol i jaja. Umutiti, dodati koricu mandarine, lagano umiješati iskuhani sok.
  8. Staviti na srednje jaku vatru i stalno energično miješati, nakon 6 - 8 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjeriti na način da se okrene kuhača i ako se krema u debelom sloju zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
  9. Maknuti s vatre i u vruću kremu umiješati kockice hladnog maslaca te protisnuti kroz fino cjedilo zbog korice. Ohladiti.
  10. Slatko vrhnje dobro ohladiti prije miksanja. Vrhnje staviti u zdjelu za miksanje i najvećom brzinom miješati dok ne postane čvrsti šlag.
  11. Šlag staviti u vrećicu za ukrašavanje s istim nastavkom koji smo koristili za boriće.  
  12. Na tanjur na kojem ćemo servirati boriće istiskivati šlag u obliku kruga, sredinu kruga napuniti kremom od mandarine i na to staviti borić od snijega.
  13. Za bijeli efekt boriće posipati s malo šećera u prahu ili zelenim čajem u prahu (matcha) za zeleni efekt. 

 | Author: Darko Debić Borićima daj zelenu boju pomoću zelenog čaja u prahu; foto: foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.