gastro postao
Kiselkasta krema od mandarina idealno se slaže sa slatkim i hrskavim borićima
Pavlova u blagdanskom izdanju. Izvana hrskavi, mekani iznutra slatki borići odlično idu uz lagano kiselu kremu od mandarina i tučeno slatko vrhnje. Boriće čuvajte u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, šlag i kremu u hladnjaku. Neposredno prije posluživanja složite sve komponente na tanjur. Recept je dovoljan za 12 borića.
Sastojci:
Borići od snijega
- 80 g bjelanjaka (od 3 manja jaja)
- 160 g šećera
- 1 čajna žličica škrobnog brašna
- 1 čajna žličica alkoholnog octa
- Malo soli
Krema
- 200 ml cijeđenog soka od mandarina
- 50 g šećera
- 1 vanili šećer
- 60 g maslaca
- 2 jaja
- 2 žumanca
- Ribana korica jedne mandarine
- Malo soli
- 200 ml slatkog vrhnja, mliječno vrhnje
Postupak:
- Pećnicu zagrijati na 160° C.
- Bjelanjke miksati uz dodatak soli, postepeno dodavati šećer.
- U zdjelici pomiješati škrobno brašno i ocat te dodati u snijeg. Čvrsti snijeg staviti u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom.
- Pleh obložiti papirom za pečenje i snijeg istiskivati u obliku borića. Temperaturu u pećnici smanjiti na 140° C i staviti peći cca 30 do 35 minuta.
- Isključiti pećnicu i napola otvoriti vrata, ostaviti pavlove neka se hlade u pećnici.
- Za kremu prvo sok mandarine iskuhati/reducirati na 25 ml i ohladiti.
- U lončić staviti šećere, sol i jaja. Umutiti, dodati koricu mandarine, lagano umiješati iskuhani sok.
- Staviti na srednje jaku vatru i stalno energično miješati, nakon 6 - 8 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjeriti na način da se okrene kuhača i ako se krema u debelom sloju zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
- Maknuti s vatre i u vruću kremu umiješati kockice hladnog maslaca te protisnuti kroz fino cjedilo zbog korice. Ohladiti.
- Slatko vrhnje dobro ohladiti prije miksanja. Vrhnje staviti u zdjelu za miksanje i najvećom brzinom miješati dok ne postane čvrsti šlag.
- Šlag staviti u vrećicu za ukrašavanje s istim nastavkom koji smo koristili za boriće.
- Na tanjur na kojem ćemo servirati boriće istiskivati šlag u obliku kruga, sredinu kruga napuniti kremom od mandarine i na to staviti borić od snijega.
- Za bijeli efekt boriće posipati s malo šećera u prahu ili zelenim čajem u prahu (matcha) za zeleni efekt.