Kažu da je kolač poput Linzer torte bio poznat već i u starom Egiptu. Za izradu ove Linzer torte bio sam inspiriran Linzer keksima, tako da je i teksturom ovo jedan veliki blagdanski keks. Po sastavu je identična keksima pa ovo tijesto slobodno možeš iskoristiti za izradu keksića.
Izrezane keksiće peci na 170 stupnjeva Celzijevih oko osam minuta, ovisno o debljini može i duže. Čim dobiju boju oko ruba, gotovi su. Ohlađene keksiće spajaj pekmezom, za razliku od torte koja se peče s pekmezom.
Sada mogu reći - pojeo sam samo jedan Linzer!
Sastojci za kalup cca. 26 cm:
- 200 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1/2 žličice ribane korice limuna
- 250 g brašna
- 50 g sitno mljevenih lješnjaka ili badema
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- Malo cimeta
- Malo soli
- 350 g pekmeza od višanja ili kupina
Priprema:
- U veću zdjelu za miješanje staviti prosijano brašno, brašno lješnjaka ili badema, vanilin šećer, cimet, klinčić, sol, šećer u prahu i na male kockice rezani maslac.
- Prstima utrljavati maslac u suhe sastojke dok se ne dobije smjesa poput pijeska.
- Jaje staviti u malu zdjelicu i umutiti. Veći dio jajeta dodati u tijesto, u zdjelici ostaviti otprilike jednu čajnu žličicu jajeta (u to kasnije dodati dvije žličice vode i premazati gotovu tortu prije stavljanja u pećnicu).
- Kratko mijesiti i tijesto podijeliti u dva dijela, pokriti i staviti u hladnjak na barem dva sata.
- Oba dijela tijesta razvaljati prema veličini kalupa, na jednom napraviti uzorak velike snježne pahuljice.
- Cijelu kružnicu staviti kao podlogu u kalup, premazati pekmezom, staviti kružnicu tijesta s uzorkom i premazati jajem.
- Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijevih oko 40 minuta.
- Ohladiti i posuti šećerom u prahu prije posluživanja.