Više od ičega volim slatko i više od ičega volim knedle pa sam baš zato odlučila podijeliti s vama recept koji mi pravimo već godinama. Vjerujem da svi pravimo na sličan ili gotovo isti način, razlika je samo u filu. Knedle su jedno od onih tradicionalnih jela koje valjda svatko voli. Možete ih raditi sa šljivama, ali meni su draže ove, s džemom!
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 500 g krumpira
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 teglica džema 240 g)
- 150 g šećera
- 200 g krušnih mrvica
- 100 ml ulja
Postupak pripreme:
- Prvo ogulite krumpir i narežite ga na kockice, kao za pire. Kuhajte ga dok ne postane mekan, cca 20-akk minuta.Procijeditee krumpir i napravite pire od njega, dok je još vruć. Pustite ga da se prohladi.
- Prohlađenom krumpiru dodajte jedno jaje i 500 g brašna. Umijesitee glatko tijesto. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto debljine pola centimetra i režite na kvadratiće. Veličinu odredite sami, ovisno o tome kolike knedle želite.
- U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu džema , pažljivo zatvorite rubove knedle i formirajte u kuglu- knedlu.
- U veći lonac stavite kuhati vodu. Kada je voda prokuhala, stavite knedle u nju i kuhajte ih na laganoj vatri. Knedle su gotove kada isplivaju na površinu.
- U tavu dodajte ulje i pustite da se zagrije. Na zagrijano ulje dodajte krušne mrvice i pržite ih do zlatno žute boje. Knedle vadite iz vode cjediljkom i stavite ih direktno na mrvice i pažljivo promiješajte, kako biste ih omotali u hrskavi omotač. Pospite šećerom i uživajte!
Dobar tek!