Princeze su me uvijek privlačile izgledom, ali bi me razočarao okus. Volim da svaki kolač ima neki voćni element. Dosadno je uvijek praviti kolače na isti način pa sam odlučila princezama dati malo neurednosti i karaktera, da više liče na mene.
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za kuhano tijesto aka Pâte à Choux trebat će vam:
- 2,5 dcl vode
- 100 g svinjske masti
- 120 g brašna
- 3 jaja
Za kremu će vam trebati:
- 4 dcl kiselog vrhnja, punomasnog (može mileram)
- 1 dcl mlijeka
- 3 žlice gustina
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 15 dkg margarina
- 10 dkg šećera
Za pripremu preljeva od šumskog voća trebat će vam:
- 200 g smrznutih borovnica
- 100 g šećera za želiranje
- Korica limuna
Postupak pripreme tijesta:
- Prvo pripremite tijesto. Mast i vodu otopite na laganoj vatri.
- Kada prokuha, dodajte brašno i brzo miješajte. Tijesto je gotovo kada se odvoji od posude.
- Tijesto prebacite u posudu za miksanje i pustite da se u potpunosti ohladi.
- Kada je ohlađeno, dodajte jaja, jedno po jedno i miksajte. Dobit ćete kremastu smjesu.
- Na tepsiju stavite papir za pečenje i slastičarskom vrećicom oblikujte vaše princeze.
- Pecite ih na 200 stupnjeva, 20 minuta.
- Nakon 20 minuta smanjite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta.
Postupak pripreme kreme:
- Kremu koju ja volim koristiti u princezama je krema za ruske kape.
- Izradite kiselo vrhnje i mlijeko te stavite na laganu vatru i pustite da prokuha.
- Još toploj smjesi dodajte gustin i dobro promiješajte.
- U posebnoj posudi izradite margarin, šećer i vanillin šećer.
- Izrađenom margarinu dodajte još toplu smjesu vrhnja i mlijeka i dobro izradite. Ako vam se margarin i šećer ne tope u kremi, slobodno možete vratiti sve zajedno na vatru dok se ne sjedini.
- Pustite da se ohladi do kraja.
Postupak pripreme preljeva:
Voće, vjerujte mi, čini veliku razliku. Smrznute borovnice zagrijte na laganoj vatri. Borovnice će pustiti tekućinu tako da ne morate više dodavati.
Dodajte želirani šećer i pustite da prokuha.
Kada borovnice prokuhaju, onda su gotove. Pustite ih da se u potpunosti ohlade.
P.S. Ako nemate želirani šećer, možete koristiti istu količinu običnog šećera, a za zgušnjavanje koristite obični gustin tako što jednu žlicu gustina pomiješajte sa žlicom tople vode i dodajte toplim borovnicama. Kuhajte jednu minutu dok se ne krene zgušnjavati.
Dobar tek!