Kolumne 20. prosinca 2017.

Slatki projekt: Praline od domaće čokolade

Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj poseban, 20. dan Foodmassa, valja obilježiti na pravi način, a boljeg od čokolade zaista se ne mogu sjetiti!

Izrada domaće čokolade je puno jednostavnija nego što ste mislili. Možete biti kreativni sa sastojcima, gorčinom i oblikom vaše čokolade. Idealan su poklon za Božić i odlična dekoracija za blagdanski stol. Danas vam donosim recept za bijelu i tamnu čokoladu.

 

Možda vas zanima... Traži se kuglica više: Sirove praline Kolumne

 

 | Author: Slavonka Slavonka

 

U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Možda vas zanima... Ferrero keksi - savršenstvo okusa u jednom zalogaju Kolumne Možda vas zanima... Ruske kape - klasik kojeg obožavamo Kolumne


 

 

Za dio s tamnom čokoladom potrebno vam je:

  • 50 g kakao maslaca
  • 50 g Dr.Oetker kakaa za kolače
  • 3 žlice meda ili sirupa od kokosa
  • 1 žličica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
  • ½ žličice soli

Za dio s bijelom čokoladom trebat će vam:

  • 60 g kakao maslaca
  • 5 žlica šećera u prahu
  • ½ žličice mlijeka
  • ½ žličice Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
  • ½ žličice soli

Za punjenje praline:

  • Lješnjaci, suhe brusnice

Postupak pripreme:

Tamna čokolada:

  1. Na pari otopite kakao maslac.
  2. Pazite da ne dođe u doticaj s vodom, u suprotnom vam se čokolada neće stisnuti.
  3. Kada je maslac otopljen, dodajte sve ostale sastojke – kakao, med/sirup, vaniliju i sol.
  4. Dobro promiješajte da se sve sjedini.
  5. Probajte čokoladu i dozirajte slatkoću po želji.
  6. Ovaj omjer je dovoljan da čokolada bude vrlo malo slatka, poput one od 90% kakaa.
  7. Ja ju volim takvu, ali vi možete dodati slobodno šećera ili sirupa kako biste ju zasladili.
  8. Kada ste zadovoljni okusom, sipajte čokoladu u silikonski kalup za praline.
  9. Ako ćete raditi punjene praline, sipajte do pola i ostavite na hladnom da se stisne.

Bijela čokolada:

  1. Otopite kakao maslac na pari, isto tako, pazite da ne dođe u doticaj s vodom.
  2. Kada je otopljen, dodajte šećer u prahu i pustite da se otopi.
  3. Zatim dodajte mlijeko, sol i ekstrakt od vanilije. Čokolada će vam biti blijedo bijele boje, kod hlađenja ona postiže bijelu boju koja vam je poznata.
  4. U kalup za praline, gdje ste sipali tamnu čokoladu, dodajte pržene lješnjake ili brusnice.
  5. Prelijte bijelom čokoladom do vrha i ostavite da se ohlade u hladnjaku preko noći.
     

Savjet! Ovu čokoladu možete koristiti i za ganache i za glazuru.

 

 | Author: Slavonka Slavonka

 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.