Izrada domaće čokolade je puno jednostavnija nego što ste mislili. Možete biti kreativni sa sastojcima, gorčinom i oblikom vaše čokolade. Idealan su poklon za Božić i odlična dekoracija za blagdanski stol. Danas vam donosim recept za bijelu i tamnu čokoladu.
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za dio s tamnom čokoladom potrebno vam je:
- 50 g kakao maslaca
- 50 g Dr.Oetker kakaa za kolače
- 3 žlice meda ili sirupa od kokosa
- 1 žličica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
- ½ žličice soli
Za dio s bijelom čokoladom trebat će vam:
- 60 g kakao maslaca
- 5 žlica šećera u prahu
- ½ žličice mlijeka
- ½ žličice Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
- ½ žličice soli
Za punjenje praline:
- Lješnjaci, suhe brusnice
Postupak pripreme:
Tamna čokolada:
- Na pari otopite kakao maslac.
- Pazite da ne dođe u doticaj s vodom, u suprotnom vam se čokolada neće stisnuti.
- Kada je maslac otopljen, dodajte sve ostale sastojke – kakao, med/sirup, vaniliju i sol.
- Dobro promiješajte da se sve sjedini.
- Probajte čokoladu i dozirajte slatkoću po želji.
- Ovaj omjer je dovoljan da čokolada bude vrlo malo slatka, poput one od 90% kakaa.
- Ja ju volim takvu, ali vi možete dodati slobodno šećera ili sirupa kako biste ju zasladili.
- Kada ste zadovoljni okusom, sipajte čokoladu u silikonski kalup za praline.
- Ako ćete raditi punjene praline, sipajte do pola i ostavite na hladnom da se stisne.
Bijela čokolada:
- Otopite kakao maslac na pari, isto tako, pazite da ne dođe u doticaj s vodom.
- Kada je otopljen, dodajte šećer u prahu i pustite da se otopi.
- Zatim dodajte mlijeko, sol i ekstrakt od vanilije. Čokolada će vam biti blijedo bijele boje, kod hlađenja ona postiže bijelu boju koja vam je poznata.
- U kalup za praline, gdje ste sipali tamnu čokoladu, dodajte pržene lješnjake ili brusnice.
- Prelijte bijelom čokoladom do vrha i ostavite da se ohlade u hladnjaku preko noći.
Savjet! Ovu čokoladu možete koristiti i za ganache i za glazuru.
U slast!