Mliječni kruh je savršen izbor za sve koji žele uživati u slatkom domaćem kruhu koji ostaje mekan danima, a mi imamo provjeren recept!
Mliječnidomaći kruh je savršeno mekani i nježno slatkasti kruh s prepoznatljivom zlatnom koricom i prozračnom unutrašnjošću. Ovaj klasik azijskih pekarnica osvaja jednostavnošću i svestranošću – jednako je ukusan svježe pečen, lagano tostiran s maslacem ili kao osnova za sendviče i deserte.
Posebnost ovog kruha je u tangzhong metodi pečenja, koja koristi vodeni roux – smjesu vode, mlijeka i brašna zagrijanu do guste paste. Ovaj jednostavan korak, koji traje svega nekoliko minuta, ključan je za dugotrajnu svježinu i podatnost kruha.
Zahvaljujući ovoj metodi, mliječni kruh ostaje mekan i vlažan nekoliko dana, bez potrebe za dodatnim konzervansima.
Ono što mliječni kruh (milk bread) čini posebnim je i kombinacija čak 4 vrste mliječnih sastojaka – mlijeko, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i maslac. Jedna od najprivlačnijih karakteristika ovog kruha je slojevita struktura, koja omogućuje lako odvajanje mekanih, pahuljastih dijelova – gotovo poput kroasana, ali u verziji kruha.
Ova tekstura postiže se dugim miješenjem tijesta kako bi se razvila jaka glutenska mreža te posebnom tehnikom preklapanja tijesta u obliku slova, koja omogućuje stvaranje nježnih slojeva.
Završni dodir mliječnom kruhu daje premaz od jaja, koji kruhu osigurava sjajnu, zlatnu koricu. Umjesto da se koristi cijelo jaje za premaz, ovaj recept uključuje praktičan trik – jedna žlica jaja odvaja se iz tijesta i koristi za premazivanje, čime se izbjegava nepotreban višak.
Dodavanje šećera i soli u premaz stvara savršenu koricu – lagano slanu, slatku i blago karameliziranu, s hrskavom teksturom koja će s vremenom omekšati u zatvorenoj posudi.
Ne gasi ekran dok kuham
Mliječni kruh
38 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
TANGZHONG TIJESTO
Sastojci
Voda
4
žlica
Mlijeko
4
žlica
Glatko brašno
4
žlica
Postupak
U malom loncu na srednje laganoj vatri pjenjačom pomiješaj vodu, mlijeko i brašno dok ne dobiješ potpuno glatku smjesu. Neprestano miješajući, kuhaj dok se smjesa ne zgusne u mekanu, elastičnu pastu, 1-2 minute. Ohladi na sobnu temperaturu.
TIJESTO
Sastojci
Instant kvasac
7
g
Mlijeko
120
g
Kondenzirano mlijeko
156
g
Evaporirano mlijeko
160
g
Jaje
1
kom
Glatko brašno
3
šalica
Sol
1,25
žličica
Maslac
4
žlica
Postupak
U zdjelu samostojećeg miksera dodaj 1/2 šalice mlakog mlijeka, 1 žlicu zaslađenog kondenziranog mlijeka i kvasac. Promiješaj i ostavi da odstoji dok ne postane pjenasto, oko 15 minuta.
Odvoji 1 žlicu umućenog jajeta za premaz i ostavi sa strane. U zdjelu miksera dodaj preostalo jaje, ohlađeni tangzhong, preostalih 7 žlica zaslađenog kondenziranog mlijeka, brašno, evaporirano mlijeko i sol. Miksaj na niskoj brzini dok se ne formira mekano tijesto.
Povećaj brzinu miksera na srednju i mijesi dok tijesto ne postane glatko, oko 3 minute. Sastruži tijesto sa stijenki zdjele, zatim povećaj brzinu na srednje jaku i nastavi mijesiti još 3 minute.
Postupno dodaj omekšali maslac, komad po komad, neprestano miksajući. Nastavi mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele, još 12-15 minuta, pri čemu zdjelu sastruži još dva puta. Pazi – mikser može vibrirati pa ga drži čvrsto kako ne bi skliznuo s radne površine!
Pokrij zdjelu i ostavi tijesto da se diže dok ne udvostruči volumen, otprilike 1 sat i 15 minuta do 1 sat i 45 minuta.
Lagano pobrašni radnu površinu, prebaci tijesto i pritisni ga kako bi izbacio višak zraka. Podijeli tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikuj u pravokutnik debljine oko 1,5 cm.
Zatim napravi letter-fold preklop: preklopi gornju trećinu tijesta prema sredini, a zatim donju trećinu prema gore, preko prvog preklopa. Okreni tijesto za 90 stupnjeva, ponovno ga spljošti u pravokutnik i ponovi postupak preklapanja. Na kraju, počevši od kraće strane pravokutnika, zarolaj tijesto u čvrstu spiralu.
Podmaži kalup za kruh dimenzija 23 x 13 cm maslacem. Svaki komad tijesta stavi u kalup s preklopom prema dolje. Pokrij i ostavi da se diže dok ne naraste nešto više od dvostrukog volumena, otprilike 1 sat i 15 minuta do 1 sat i 45 minuta.
PREMAZ OD JAJA
Sastojci
Jaje
1
žlica
Šećer
1
žličica
Sol
0,12
žličica
Voda
0,50
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C. U zdjelici pomiješaj sastojke za premaz – jaje, šećer, sol i vodu. Nježno premaži površinu kruha ravnomjerno pripremljenim premazom.
Peci kruh dok ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju i dok unutarnja temperatura ne dosegne 90 °C, otprilike 45-50 minuta. Ako površina počne tamniti prebrzo, prekrij je aluminijskom folijom nakon 25 minuta pečenja.
Ohladi kruh u kalupu 10 minuta, zatim ga pažljivo izvadi i prebaci na rešetku za hlađenje. Ostavi da se potpuno ohladi najmanje 1 sat prije rezanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
358 kcal
17 %
MASTI
11,00 g
15 %
KOLESTEROL
0,60 g
0 %
UH
51,00 g
18 %
PROTEINI
11,00 g
22 %
Ako ti ponestane kondenziranog mlijeka, možeš ga zamijeniti medom, ali smanji količinu za 2 žlice, jer je med slađi.