Ove pogačice su kao prazno platno – možeš ih zadržati jednostavnima i rustikalnima ili im dodati svoj pečat. Jednom kad ih probaš, kladimo se da će ti postati tjedni snack. Ili desert!
Ima dana kad ti se nešto peče, ali ti se baš i ne da previše petljati oko pećnice. E pa, upoznaj savršeni recept – domaće pogačice s grčkim jogurtom! Gotove su u manje od sat vremena, zahtijevaju osnovne sastojke koje vjerojatno već imaš, a rezultat su mekani, slojeviti, zlatno-pečeni jastučići koje možeš jesti same, s maslacem, sirom, džemom… ili sve odjednom.
Umjesto kiselog vrhnja ili mlaćenice, koristi se grčki jogurt, što im daje blagu svježinu i savršenu mekoću.
Grčki jogurt
foto: Canva
Slane, slatke, snack, desert... Sve!
Ovo je recept za pogačice s grčkim jogurtom koji doslovno traži da ga prilagodiš svom ukusu. Ako si više na slanoj strani, umiješaj u tijesto naribani sir i malo svježe mljevenog crnog papra – dobit ćeš bogate, aromatične pogačice s teksturom koja podsjeća na gougère (ali bez kompliciranja).
A ako voliš slatkasto-slane kombinacije, možeš u suhe sastojke ubaciti malo šećera, a prije pečenja gornji dio pogačica premazati maslacem i posuti krupnom morskom soli i kristal šećerom – jednostavno neodoljivo! Recept je toliko fleksibilan da se s lakoćom prilagođava sezoni, raspoloženju i sadržaju tvoje smočnice.
Ne gasi ekran dok kuham
Pogačice s grčkim jogurtom
30 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Grčki jogurt
0,75
šalica
Brašno
2,50
šalica
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
0,25
žličica
Soda bikarbona
0,75
žličica
Maslac
0,75
šalica
Postupak
Pećnicu postavi na 220 °C i obloži lim papirom za pečenje. U manjoj zdjeli pomiješaj jogurt s 1/3 šalice ledene vode i stavi u hladnjak dok pripremaš ostalo.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Hladni maslac naribaj direktno u zdjelu (koristi krupnu stranu ribeža) i lagano ga umiješaj rukama ili lopaticom kako bi se ravnomjerno rasporedio po brašnu.
Ulij hladnu smjesu jogurta i vode u brašno te lagano sjedini gumenom lopaticom. Ako ti se tijesto čini presuho, dodaj još malo vode, ali kap po kap. Neka ostane malo mrvica, to je u redu.
Istresi tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i nježno ga mijesi nekoliko puta, tek toliko da se poveže. Potapšaj ga ili razvaljaj na debljinu od cca 2 cm. Nareži na 4 dijela.
Posloži sva 4 dijela jedan na drugi, lagano ih pritisni i ponovno razvaljaj. Ponovi taj postupak još tri puta – to će stvoriti one divne prhke slojeve. Zadnji put razvaljaj tijesto na otprilike 1,2 cm debljine.
Kalupom promjera oko 6 cm izreži pogačice, pazeći da ne okrećeš kalup (samo pritisni ravno dolje). Ostatke tijesta možeš ponovno spojiti i rezati dok ne iskoristiš sve.
Pogačice složi na lim i peci 12–14 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave. Ako ih pečeš smrznute, dodaj još 1–2 minute. Nakon pečenja ostavi ih 5 minuta da se malo ohlade prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
124 kcal
6 %
MASTI
7,00 g
9 %
KOLESTEROL
0,19 g
0 %
UH
12,00 g
4 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Pogačice možeš oblikovati i zamrznuti na papiru za pečenje dok ne očvrsnu, pa ih spremiti u vrećicu za zamrzavanje. Kad poželiš, samo ih izvadi iz zamrzivača i peci – bez odmrzavanja – na 220 °C, 12 do 14 minuta.
Da se nas pita, ove pogačice jeli bismo svaki dan!