gastro postao
Za samo pola sata pripremi turu slasnih pogačica s grožđicama!
Slasne pogačice s grožđicama odličan su doručak, međuobrok, ali i slastica. Možeš ih poslužiti samostalno ili prerezati i premazati domaćim džemom i dodati žlicu tučenog vrhnja.
Bitno je da maslac bude hladan i da tijesto ne "maltretiraš". Možeš se poslužiti multipraktikom u fazi miješanja sastojaka kako se maslac ne bi otopio od topline ruku.
Pogačice možeš poslužiti tople ili pripremiti večer prije, pričekati da se ohlade i spremiti ih u posudu s poklopcem. Čuvaj ih na sobnoj temperaturi!
Pogačice s grožđicama
Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 180 g hladnog maslaca
- 200 g grožđica
- 250 ml slatkog vrhnja
- 3 jaja (L)
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žlica naribane limunove korice
- 2 žličice vode
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Veliki lim obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u jednoj posudi.
- Dodaj kockice hladnog maslaca i prstima ga brzo umijesi pa dodaj grožđice.
- U drugoj posudi umuti 2 jaja, vrhnje, vaniliju i koricu limuna pa dodaj u posudu s ostatkom sastojaka. Prvo promiješaj, a zatim kratko mijesi rukama.
- Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj podlozi u krug, tako da bude debelo otprilike 2 cm.
- Rezačem za pizzu ili oštrim nožem nareži tijesto na trokute. Možeš napraviti i okrugle pogačice uz pomoć čaše ili kalupa za kekse.
- Rasporedi pogačice po pripremljenom limu s razmakom od nekoliko centimetara. Premaži preostalim jajem pomiješanim s malo vode.
- Peci pogačice otprilike 20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.