gastro postao
Limun iskoristi za pripremu odlične slastice i efektno zaključi svečani ručak ili večeru...
Gastro diva Mary Berry u kuharici Classic ovu slasticu naziva "zaboravljenim favoritom". Riječ je o laganoj kremi od limuna, slatkog vina i tučenog vrhnja.
Količina je dovoljna za šest serviranja, a bit će ti potrebne lijepe staklene čaše - poput onih za martini ili možda za gin. Imaj na umu da se ova slastica treba dobro rashladiti te da je moraš pripremiti nekoliko sati ranije - ili čak večer prije serviranja.
Sastojci:
- 1 limun
- 100 ml slatkog bijelog vina
- 75 g šećera u prahu
- 300 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Pažljivo oguli koricu limuna pomagalom za guljenje krumpira pa odstrani gorkastu bijelu opnu. Potom prepolovi limun i iscijedi sok.
- Vino, koricu limuna i sok pomiješaj u manjoj posudi pa dodaj šećer. Kuhaj na laganoj vatri i miješaj, sve dok se šećer ne otopi. Makni s vatre pa ostavi da stoji najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi.
- Procijedi sirup, ali sačuvaj koricu. Nareži je na tanke trakice i ostavi da se suši na zraku.
- Rashlađeno slatko vrhnje izmiksaj s pripremljenim sirupom u pahuljastu kremu.
- Podijeli kremu u šest čaša pa stavi u hladnjak na minimalno dva sata.
Posluži rashlađeno i dekoriraj preostalom koricom limuna.