Recept nam je ustupio Josip Gavran, mladi bloger iz Dugog Sela, autor sve uspješnijeg slastičarskog bloga WoodieFoodie i prošlogodišnji pobjednik natjecanja Gastro zvijezda u kategoriji slastica
Rad mladog blogera Josipa Gavrana pratimo već neko vrijeme i itekako smo svjesni koliko ljudi obožava njegove recepte i marljivo prate i komentiraju svaku njegovu objavu.
Poznat je po svojim hit golim tortama koje izazivaju brojne pozitivne reakcije i komentare, a pravi je majstor i za tradicionalne slastice poput orehnjače i makovnjače, Također, Josip je prošle godine osvojio titulu Gastro zvijezde u kategoriji Slastice.
Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade
foto: Josip Gavran/WoodieFoodie
Odlična bezglutenska torta
Ovaj talentirani autor bloga WoodieFoodie stalno se trudi napredovati, te se tako okušao i u pripremi svoje prve bezglutenske torte, koja nas je oduševila izgledom i okusima. Budući da znamo koliko problema bezglutenske slastice znaju zadati i puno iskusnijim slastičarima, upitali smo Josipa kako se snašao u pripremi svoje prve bezglutenske torte koja u sebi sadrži genijalnu kombinaciju okusa – mak, limun i bijelu čokoladu…
“Nije bilo teško, no bilo mi je stresno jer je ovo moja prva bezglutenska torta. No svi su njome jako zadovoljni, i komentiraju da je ovo možda i jedna od mojih najboljih torti. Što se tiče potražnje, i sami znate kako je u posljednje vrijeme sve više zahtjeva za bezglutenskim slasticama, pa tako i tortama”, poručio nam je Josip.
Za sve koji ovu genijalnu tortu žele čim prije isprobati, donosimo Josipov recept, detaljno objašnjen korak po korak. Naša je preporuka – isprobaj je već ovaj vikend!
Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade
foto: Josip Gavran/WoodieFoodie
Ne gasi ekran dok kuham
Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade
75 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Bjelanjak
4
kom
Sol
0,33
žličica
Maslac
140
g
Šećer
140
g
Vanilin šećer
10
g
Žumanjak
4
kom
Sok od limuna
1
kom
Mak
200
g
Postupak
U manjoj posudi bjelanjke i sol umiksajte u čvrst snijeg, postepeno dodajući polovicu šećera.
U drugoj, većoj posudi, maslac, drugu polovicu šećera i vanilin šećer umiksajte u lijepu, glatku smjesu. U smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući nakon svakog. U ovu smjesu dodajte još i limunov sok, pa umiksajte u glatku smjesu.
Dodajte potom naizmjenično snijeg od bjelanjaka i mak, umiješajte lagano špatulom i spremno je za pečenje.
Dva kalupa promjera 18 cm obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C, na 32 minute.
Biskvit možete peći i u jednom kalupu, no trenutno vam ne mogu reći koliko dugo morate peći. Provjerit ćete tako što ćete čačkalicom probosti biskvit, izvući je vidjeti je li suha. Ako nije, ostavite biskvit još u pećnici.
CURD OD LIMUNA
Sastojci
Limunova korica
2
kom
Sok od limuna
2
kom
Maslac
50
g
Jaje
2
kom
Postupak
Pripremiti barem večer prije pripreme torte (I slastica općenito). Cijela količina potrebna je za jednu ovakvu tortu.
Sok, koricu, šećer i maslac stavite kuhati na paru, na vatru srednje jačine. Povremeno promiješajte, a kada se maslac otopi, umiješajte i jaja koja ste prethodno izmiksali. Kuhajte na pari uz konstantno miješanje, otprilike 10 minuta.
Posudu stavite sa strane i pokrijte prijanjajućom folijom, kako bi se curd ohladio na sobnu temperaturu, nakon čega može u frižider. Prije konzumiranja promiješajte.
KREMA
Sastojci
Vrhnje za šlag
250
ml
Mascarpone
150
g
Bijela čokolada
150
g
Postupak
Kremu izrađujete tek kada je sve ostalo ohlađeno i spremno za upotrebu. Čokoladu rastopite na pari pa ostavite sa strane dok ne pripremite šlag.
Vrhnje umiksajte u čvrst i stabilan šlag, dodajte mu krem sir i rastopljenju čokoladu, pa sjedinite špatulom. Slijedi slaganje torte.
Prvi biskvit postavite na željenu podlogu i postavite acetatnu foliju.
Pomoću slastičarske vrećice napravite obruč od kreme, pa u sredinu žlicom ravnomjerno rasporedite curd. Dodajte još kreme i ravnomjerno rasporedite.
Postavite drugi biskvit i ponovite prethodne korake još jednom. Slijedi sloj curda i dekoracija po želji.
Ubacite tortu u frižider prije serviranja, kako bi se u potpunosti stisnula.
Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade
foto: Josip Gavran/WoodieFoodie
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.