Recepti 22. rujna 2023.

Prefina torta od maka, limuna i bijele čokolade

Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade
Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade foto: Josip Gavran/WoodieFoodie
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept nam je ustupio Josip Gavran, mladi bloger iz Dugog Sela, autor sve uspješnijeg slastičarskog bloga WoodieFoodie

Rad mladog blogera Josipa Gavrana pratimo već neko vrijeme i itekako smo svjesni koliko ljudi obožava njegove recepte i marljivo prate i komentiraju svaku njegovu objavu. Nedavno smo na portalu missGASTRO objavili priču o njemu i njegovim hit golim tortama koja je izazvala brojne reakcije i komentare.

Ovaj talentirani autor bloga WoodieFoodie stalno se Trudi napredovati, te se tako nedavno okušao i u pripremi svoje prve bezglutenske torte, koja nas je oduševila izgledom i okusima. Budući da znamo koliko problema bezglutenske slastice znaju zadati i puno iskusnijim slastičarima, upitali smo Josipa kako se snašao u pripremi svoje prve bezglutenske torte koja u sebi sadrži genijalnu kombinaciju okusa – mak, limun i bijelu čokoladu…

 

Woodie Foodie Možda vas zanima... Gole torte iz Dugog Sela osvojile društvene mreže! Špajza

 

Nije bilo teško, no bilo mi je stresno jer je ovo moja prva bezglutenska torta. No svi su njome jako zadovoljni, i komentiraju da je ovo možda i jedna od mojih najboljih torti. Što se tiče potražnje, i sami znate kako je u posljednje vrijeme sve više zahtjeva za bezglutenskim slasticama, pa tako i tortama”, poručio nam je Josip.

Za sve koji ovu genijalnu tortu žele čim prije isprobati, donosimo Josipov recept, detaljno objašnjen korak po korak. Naša je preporuka – isprobaj je već ovaj vikend!

 | Author: Josip Gavran/WoodieFoodie Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade foto: Josip Gavran/WoodieFoodie

Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade

Sastojci – za biskvit:

  • 4 bjelanjka
  • ⅓ žličice soli
  • 140 g maslaca
  • 140 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 4 žumanjka
  • sok jednog limuna
  • 200 g mljevenog maka

Postupak – priprema biskvita:

  1. U manjoj posudi bjelanjke i sol umiksajte u čvrst snijeg, postepeno dodajući polovicu šećera.
  2. U drugoj, većoj posudi, maslac, drugu polovicu šećera i vanilin šećer umiksajte u lijepu, glatku smjesu. U smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak, miksajući nakon svakog. U ovu smjesu dodajte još i limunov sok, pa umiksajte u glatku smjesu.
  3. Dodajte potom naizmjenično snijeg od bjelanjaka i mak, umiješajte lagano špatulom i spremno je za pečenje. 
  4. Dva kalupa promjera 18 cm obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i ubacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C, na 32 minute.
  5. Biskvit možete peći i u jednom kalupu, no trenutno vam ne mogu reći koliko dugo morate peći. Provjerit ćete tako što ćete čačkalicom probosti biskvit, izvući je vidjeti je li suha. Ako nije, ostavite biskvit još u pećnici.

 | Author: Josip Gavran/WoodieFoodie Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade foto: Josip Gavran/WoodieFoodie

Sastojci – za curd od limuna:

  • 2 limuna, sok i korica
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja

Postupak – priprema curda od limuna:

  1. Pripremiti barem večer prije pripreme torte (I slastica općenito). Cijela količina potrebna je za jednu ovakvu tortu.
  2. Sok, koricu, šećer i maslac stavite kuhati na paru, na vatru srednje jačine. Povremeno promiješajte, a kada se maslac otopi, umiješajte i jaja koja ste prethodno izmiksali. Kuhajte na pari uz konstantno miješanje, otprilike 10 minuta.
  3. Posudu stavite sa strane i pokrijte prijanjajućom folijom, kako bi se curd ohladio na sobnu temperaturu, nakon čega može u frižider. Prije konzumiranja promiješajte.

Sastojci – za kremu:

  1. 250 ml kvalitetnog biljnog vrhnja za šlag
  2. 150 g mascarpone krem sira
  3. 150 g kvalitetne kvalitetne bijele čokolade

Postupak – priprema kreme:

  1. Kremu izrađujete tek kada je sve ostalo ohlađeno i spremno za upotrebu. Čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane dok ne pripremite šlag.
  2. Vrhnje umiksajte u čvrst i stabilan šlag, dodajte mu krem sir i čokoladu, pa sjedinite špatulom. Slijedi slaganje torte.

Postupak - slaganje torte:

  1. Prvi biskvit postavite na željenu podlogu i postavite acetatnu foliju.
  2. Pomoću slastičarske vrećice napravite obruč od kreme, pa u sredinu žlicom ravnomjerno rasporedite curd. Dodajte još kreme i ravnomjerno rasporedite.
  3. Postavite drugi biskvit i ponovite prethodne korake još jednom. Slijedi sloj curda i dekoracija po želji.
  4. Ubacite tortu u frižider prije serviranja, kako bi se u potpunosti stisnula.

 | Author: Josip Gavran/WoodieFoodie Bezglutenska torta od maka, limuna i bijele čokolade foto: Josip Gavran/WoodieFoodie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.