Slastice se, tvrde stručnjaci, spremaju iz srca, a ne po receptu. I tu leži odgovor na pitanje kako dvoje ljudi iz istog recepta naprave dva potpuno različita kolača... A srce za slastice, pokazalo se, ima Josip Gavran, mladi stanovnik Dugog Sela, čije slastičarske bravuroze možeš pratiti na Instagram profilu Woodie Foodie.
"Želja za gastronomijom potječe još iz 2012. godine, od upisivanja u srednju školu, kad sam se htio školovati za kuhara", o svojim gastronomskim počecima govori Josip. Poslušavši savjet roditelja, ipak se nije upisao u tu školu, ali godine koje su uslijedile nisu u njemu ugasile želju da se bavi kuhanjem.
Sve je došlo na svoje
"Sve je ipak došlo na svoje krajem 2020. godine, kad sam se u sve ovo bacio na glavu. Od ideje, potrage i kupnje opreme za fotografiranje, koju i danas koristim, sve se odvilo brzo, u samo nekoliko dana. Gastronomija mi je očito suđena, drugog obrazloženja nemam", pojašnjava Josip.
Ljubav prema slasticama, kaže, ne može tako jednostavno objasniti: "Ne znam, zaista ne znam, uživam od prvog trenutka. Slastice su divne, fotogenične same od sebe, nije im potrebna nikakva dekoracija. Fotografija je također ključan dio, sve što napravim potrebno je na najbolji mogući način prikazati svima koji me podržavaju. Volim stvarati. Nova torta je izazov, a to je ono što trebam u životu - ne podnosim monotoniju."
Josip se sjeća i svoje prve slastice. Bila je to torta za koju se većina muškaraca odlučuje kad je u pitanju prvi slastičarski pokušaj: "Znam da je to bio cheesecake s nekakvom voćnom glazurom, ali ne sjećam se više o kojem se voću radilo. Bio sam jako zadovoljan, bilo je iznimno fino! To mi je tada bile najvažnije, obzirom da mi fotografija nije bila jača strana."
Upitali smo Josipa što mu je najizazovnije pri izradi torti. Odgovor nas je nasmijao: "Ne mogu reći da mi je nešto zahtjevno, postoje neke stvari koje još nisam pokušao, no doći će i taj trenutak. Izdvojio bih možda pranje posuđa i testiranje novih recepata. Tu je prisutan i stres: hoće li se krema dovoljno stisnuti, jesam li pogodio pravu količinu namirnica i slično."
Još nije otkrio svoj omiljeni sastojak
Ok, pranje posuđa ne voli, a što mu je najdraže pri spravljanju slastica? "Ne mogu izdvojiti omiljeni sastojak, nisam ga još otkrio. Kad su torte u pitanju, volim one koje kriju prekrasan presjek. U petak ćete vidjeti još jednu takvu tortu, a trudit ću se stvoriti veliki broj takvih kreacija i u skorijoj budućnosti."
Josip najviše cijeni mišljenje neznanaca: "Da, mišljenja ljudi koji me osobno ne poznaju najviše mi znače. Objektivna, realna mišljenja. Moje doma nije lako zadovoljiti: ne žele biskvite, kolač sa sirom za njih nije kolač i slično, ali ne dam se!"
Osim slasnim tortama, Woodie Foodie se može pohvaliti i ukusno stiliziranim fotografijama. Pitali smo Josipa snima li ih sam ili ima pomoć: "Pa ne bi to bilo to kad bi mi torte fotografirao netko drugi, u tome najviše uživam. Sve što vidite na mom Instagram profilu mojih je ruku djelo. Korak po korak, u tri godine nauči se mnogo", priznaje Josip i dodaje: "Hvala na ovom pitanju, puno mi znači kad netko uoči trud uložen u ovaj profil."
Veliki planovi
Iako se obrazovao u informacijskim znanostima, Josip bi uskoro mogao promijeniti zanimanje: "Kažu da nije pametno iznositi planove, no hajde, napravit ću iznimku – plan je prekvalifikacija, obrt pa slastičarnica. Ali to su samo trenutni planovi, život je nešto sasvim drugo. Zar mislite da sam prije tri godine očekivao da ću biti ovdje gdje sam sada? Nisam ni sanjao o tome, zamišljao sam sve ovo potpuno drukčije", kaže Josip.
Vrijedni kolači od dizanog tijesta
Josipa smo zamolili da s čitateljima portala MissGastro podijeli jedan svoj recept, ali on nam je ponudio čak dva! "Ovaj bih intervju posvetio svojim slasticama od dizanog tijesta, makovnjači i orehnjači. Probali su ih mnogi, nedavno su na Dugoselskom pikniku nestale u trenu. Ne volim suhe slastice, pa sam ovaj recept namijenio svim istomišljenicima.
Čuo sam da je gospođa, kojoj je ostao jedan komadić moje makovnjače, u zamjenu za isti dobila tepsiju baklave od višanja! Pa vi sad vidite, mislim da vam je sve jasno. Ima mnogo dobrih recepata, skoknite na moj blog woodiefoodie i pronađite nešto za sebe, nećete požaliti", savjetuje Josip.
U nastavku donosimo Josipove recepte za sočne verzije makovnjače i orehnjače. U slast!
Sočna orehnjača
Sastojci - za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 20 g suhog pekarskog kvasca
- 120 g šećera
- 120 g maslaca sobne temperature
- 280 ml toplog mlijeka
- 2 jaja
- ½ žličice soli
- korica jednog limuna
- 170 g maslaca za premaz
Postupak:
- U zdjelici vilicom sjedini kvasac, polovicu mlijeka i polovicu šećera. Mlijeko ne smije biti prevruće. Ostavi sa strane na par minuta.
- U međuvremenu u velikoj i širokoj posudi ručno sjedini brašno, drugu polovicu šećera, maslac, jaja, sol i koricu limuna.
- Kad dobiješ mrvičastu smjesu, dodaj ostatak toplog mlijeka i smjesu kvasca, pa ponovno ručno sjedini. Gotovo je kad se tijesto ne lijepi za posudu. Prekrij tijesto krpom ili prianjajućom folijom, pa ostavi na vrućem mjestu sat vremena.
- Ako je potrebno, zagrij pećnicu na 200°C, otvori vrata pećnice, pa na njih spusti posudu (ostavi pećnicu da konstantno grije). Nakon sat vremena, vrata pećnice zatvori i smanji temperaturu na 180°C, tijesto kratko umijesi i razvaljaj u pravokutnik debljine 1 cm.
- 170 g maslaca ravnomjerno razmaži po cijeloj površini tijesta. Vrijeme je za napraviti nadjev od oraha.
Sastojci - za nadjev:
- 400 g oraha
- 300 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 180 ml mlijeka
- 1 žličica ruma
Postupak:
- izmiješaj šećer, vanilin šećer i orahe, ulij mlijeko i rum, pa još jednom dobro sjedini. Mlijeko mora biti baš baš vruće.
- Ravnomjerno rasporedi smjesu po tijestu, zarolaj, pa prereži na dva jednaka dijela.
- Maslacem premaži pleh dimenzija 20×30 cm, ubaci orahnjaču, premaži i nju, pa ubaci u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na 45 minuta.
- Kad je orahnjača gotova, ostavi je na sobnoj temperaturi kako bi se potpuno ohladila. Pospi je šećerom u prahu.
Sočna makovnjača
Sastojci - za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 20 g suhog pekarskog kvasca
- 120 g šećera (pažljivo čitaj recept)
- 120 g maslaca sobne temperature za tijesto
- 280 ml toplog mlijeka (pažljivo čitaj recept)
- 2 jaja
- ½ žličice soli
- korica jednog limuna
- 170 g maslaca (sobne temperature, za premaz)
Postupak:
- U jednoj zdjelici vilicom izmiješaj kvasac, polovicu mlijeka i polovicu šećera. Mlijeko ne smije biti prevruće! Ostavi sa strane na nekoliko minuta.
- U međuvremenu u velikoj i širokoj posudi ručno sjedini brašno, drugu polovicu šećera, 120 g maslaca, jaja, sol i koricu limuna.
- Kad dobiješ mrvičastu smjesu, dodaj ostatak toplog mlijeka i smjesu kvasca, pa ponovno ručno sjedini. Gotovo je kad se tijesto bez većih problema odvaja od posude.
- Prekrij tijesto krpom ili prianjajućom folijom, pa ostavi na vrućem mjestu sat vremena. Možeš zagrijati pećnicu na 120°C, ugasiti je, ubaciti posudu s tijestom unutra i zatvoriti. Nakon sat vremena, izvadi posudu i povećaj temperaturu na 180°C.
- Tijesto kratko umijesi i razvaljaj u pravokutnik debljine 1 cm. 170 g maslaca ravnomjerno razmaži po cijeloj površini tijesta. Slijedi priprema nadjeva od maka.
Sastojci - za nadjev:
- 300 ml vrućeg mlijeka
- 120 g šećera
- 300 g maka
- 1 žličica ruma
- 50 g maslaca sobne temperature za premaz
- šećer u prahu za posip
Postupak:
- Izmiješaj šećer i mak, ulij mlijeko i rum, pa još jednom dobro izmiješaj. Mlijeko mora biti baš baš vruće.
- Ravnomjerno rasporedi smjesu po tijestu, zarolaj, pa prereži na dva jednaka dijela.
- Maslacem premaži pleh dimenzija 20×30 cm, ubaci makovnjaču, premaži i nju, pa ubaci u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na 40 minuta.
- Kad je makovnjača gotova, najbolje bi bilo ostaviti je na sobnoj temperaturi da se ohladi, pa posuti šećerom u prahu.