Špajza 02. prosinca 2025.

Ove žitarice su stvarno zdrav izbor za doručak

žitarice za doručak
Zdrave žitarice za doručak
foto: Nyana Stoica/Unsplash
Kako prepoznati koje pahuljice ti stvarno daju energiju, vlakna i dobar doručak bez da ti "padne šećer" sat vremena kasnije. Evo što kažu nutricionisti!

Bilo bi divno svako jutro miješati zob, peći banana kruh s pirovim brašnom ili slagati tanjur sezonskog voća s jogurtom i chia sjemenkama. Ali između alarma i prve obveze dana scenarij često izgleda kao "žlica, zdjela i nešto što je već spremno".

Žitarice, odnosno doručak iz kutije, mogu biti sasvim dobra opcija. Ali samo ako znaš što tražiš. Jer mnoge od njih pune su šećera, imaju minimalno vlakana i sadrže rafinirane žitarice koje ti ne daju ni sitost ni stabilnu energiju.

No kad znaš koje sastojke gledati, možeš birati pametno i ne ostati gladan do pauze za kavu.

žitarice za doručak | Author: Ilana/Unsplash Mnoge žitarice, odnosno pahuljice sadrže previše šećera, a premalo vakana - na to treba pripaziti foto: Ilana/Unsplash

Što čini pahuljice zdravima

Zvuči jednostavno, ali istina je: pahuljice mogu biti nutritivno bogat obrok, ali i obična zdjela šećera s mrvicom vlakana. Ključna je razlika u tri stvari: sadržaju vlakna, dodanim šećerima i vrsti žitarica koje sadrže. Nutricionistice savjetuju da uvijek biraš pahuljice koje imaju barem 3 do 5 grama vlakana po porciji jer upravo vlakna pomažu probavi, dulje drže sitost i podržavaju zdravlje srca.

Assorted cereals, fruits, and honey for healthy breakfast | Author: Tatyana Makarova / Vecteezy Pri kupnji žitarica, čitaj deklaracije foto: Tatyana Makarova / Vecteezy

S druge strane, šećer je često skriveni neprijatelj. Neke "dječje" pahuljice imaju i do 16 grama dodanog šećera po porciji, što je više nego što bi odrasla osoba trebala unijeti za doručak. Ciljaj na pet ili manje.

Treći ključan faktor je tip žitarice. Rafinirane žitarice nemaju originalne nutrijente koje cjelovite žitarice sadrže. Cjelovita pšenica, zob, smeđa riža i slične opcije daju ti više vlakana i vitamina i stabilniji izvor energije.

Možda vas zanima... Zakorači u novu godinu sa zdravijim jutarnjim navikama Recepti

Od cjelovitih zobenih zrna

Zob kao žitarica ima odličan profil. Osim što prirodno sadrži vlakna, unutar zobi se nalazi i beta-glukan, topivo vlakno koje pomaže smanjenju kolesterola i podržava rad srca.

Nutricionisti često ističu klasične zobene pahuljice bez dodanih sastojaka, a kao dobar gotovi primjer navode klasične, nezaslađene zobene kuglice koje imaju 4 grama vlakna i samo 1 gram dodanog šećera po porciji.

7 vrsta "pahuljica" koje su stvarno zdrav izbor za doručak | Author: @packdog70 Pinterest Shredded wheat je jako dobar izbor foto: @packdog70 Pinterest

Pahuljice od usitnjene cjelovite pšenice

Poznatije kao "shredded wheat", ove pahuljice su minimalistički izbor, i to u najboljem smislu. Njihov sastav često sadrži samo jedan sastojak: cjelovitu pšenicu.

Bez dodanih šećera, bez aditiva. Svaka porcija donosi čak 8 grama vlakana i 7 grama proteina, što ih čini iznenađujuće zasitnim i stabilnim doručkom. Jedina zamka: pazi na varijante s dodanim šećerom – ima ih sve više, čak i u ovoj kategoriji.

voće i povrće, zdrava hrana Možda vas zanima... Želiš li živjeti 100 godina, jedi obavezno ovih 10 namirnica Špajza

Mekinje - vlakna bez puno filozofije

Možda zvuče kao nešto što jedeš iz nužde, ali nutricionisti ih ozbiljno preporučuju zbog ekstremno visokog udjela vlakana. U nekim slučajevima, poput one s nula dodanih šećera, možeš unijeti čak 18 grama vlakana po porciji što je više od pola preporučene dnevne doze. Ako ti probava treba poticaj, ovo su pahuljice za tebe.

Pahuljice od smeđe riže

Za one koji vole klasičnu teksturu popularnih "crispy" pahuljica, postoji zdravija alternativa. Umjesto bijele riže ili obogaćenog kukuruza, potraži varijante s cjelovitom smeđom rižom. One imaju sličan osjećaj pod zubima, ali više vlakana i manji utjecaj na skok šećera u krvi.

granola, zobene pahuljice, chia sjemenke | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Granola je dobra ako nema previše dodanog šećera foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Granola pod uvjetom da je “čista”

Granola je popularna zbog hrskavosti i okusa, ali često i previše slatka. Dobra granola sadrži zobene pahuljice, orašaste plodove i sjemenke – ali trebaš pripaziti na količinu šećera. Nutricionistice savjetuju da tražiš verzije koje koriste prirodne zaslađivače poput datulja i koje nemaju više od 5 grama šećera po porciji.

Možda vas zanima... Granola: Brzi jogurtni desert u čaši Kolumne zitarice.jpg Možda vas zanima... Jedite muesli za ljepše i bolje misli! Špajza

Müsli – svestrani i jednostavni

Müsli imaju slične sastojke kao granola, ali bez pečenja što znači manje šećera i više prostora za vlastite dodatke. Može se jesti topao, hladan, s mlijekom, jogurtom ili preko voća.

Mješavine sa zobi, sjemenkama, orašastim plodovima i sušenim voćem mogu biti izvor vlakana, proteina i zdravih masti – a najbolje od svega, često nemaju ni gram dodanog šećera.

muesli | Author: Michelle Henderson/Unsplash Muesli foto: Michelle Henderson/Unsplash

Kako birati: kratki vodič za sljedeću kupnju pahuljica za doručak

Kad sljedeći put staneš pred policu s pahuljicama, traži ove tri stvari: Cjelovite žitarice na prvom mjestu, manje od 5 g dodanog šećera i barem 3 g vlakana po porciji. Sve iznad toga je plus, ali ispod – to je već signal da tražiš dalje.

Pahuljice same po sebi nisu magične. Za bolji doručak dodaj im mlijeko ili biljne napitke s proteinima, svježe voće, orašaste plodove ili sjemenke. Tako dobivaš doručak koji te stvarno može držati sitim, nahraniti tvoj mozak i pomoći probavi.
Možda vas zanima... Spojili smo rižu, ječam i heljdu u fantastičan ručak Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.