Špajza 09. siječnja 2025.

Želiš li živjeti 100 godina, jedi obavezno ovih 10 namirnica

voće i povrće, zdrava hrana
Sezonsko, lokalno uzgojeno voće i povrće najzdravije su namirnice
foto: Dose Juice/Unsplash
Zamisli da postoji čarobna formula dugovječnosti... Uzbudljivo, zar ne? Dobra vijest je da postoji, ali ne dolazi u obliku tablete, već u obliku hrane

Život je puno više od hrane, ali hrana čini život boljim. Dugovječnost ne ovisi samo o tome što jedeš – važni su tjelesna aktivnost, san i ravnoteža stresa, a znanost nas neprestano podsjeća na to koliko su prehrambene navike važne za kvalitetan i dug život.

Postoje određene namirnice koje nisu samo ukusne već su i prava riznica nutrijenata, povezanih s dugovječnošću. Iako ti nitko ne može obećati troznamenkaste godine, uvođenje ovih 10 namirnica u prehranu značajno će povećati tvoje šanse za vitalan i dug život.

kamenice Možda vas zanima... Zdrave namirnice koje u većoj količini mogu biti štetne Špajza

povrće | Author: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash Povrće foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash

Povrće – čuvar zdravlja i temelj prehrane

Ako postoji kategorija hrane koju nikada ne smiješ ignorirati, to je povrće. Bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima, povrće je tvoj prvi saveznik u borbi protiv bolesti i starenja. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale – nestabilne molekule koje oštećuju stanice i ubrzavaju proces starenja.

Posebnu pažnju posveti kupusnjačama, poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica. Ovo povrće sadrži sulforafan, spoj koji štiti DNA od oštećenja, smanjuje upale i pomaže u prevenciji raka. Što je tamnija boja povrća, to više hranjivih tvari sadrži, pa biraj raznobojnu mješavinu za maksimalne benefite.

Kuhanje povrća na pari čuva više nutrijenata nego 'obično' kuhanje u vodi. Dodaj malo maslinova ulja i limunova soka za još bolji okus.
masline Možda vas zanima... Kako redovito konzumiranje maslina utječe na zdravlje Špajza voće | Author: Faruk Tokluoglu/Unsplash Voće foto: Faruk Tokluoglu/Unsplash

Voće – prirodna energija i izvor vlakana

Voće nije samo slatki užitak, već i jedan od najjednostavnijih načina unosa antioksidansa i vlakana. Kora voćna, često zanemarena, sadrži pektin – topivo vlakno koje podržava probavu i hrani dobre bakterije u crijevima.

Ako tražiš voće s najviše benefita, biraj borovnice. Njihova tamnoplava boja rezultat je visokog udjela polifenola, snažnih antioksidansa koji podržavaju zdravlje srca i mozga te smanjuju upale. Jagode, maline i kivi također su odlični izvori vitamina C, ključnog za jačanje imuniteta.

Ubaci šaku bobičastog voća u zobenu kašu ili smoothie za savršen početak dana.
banane Možda vas zanima... Ako jedeš previše banana na dan, riskiraš ozbiljne bolove Špajza

Mahunarke – hrane tijelo i duh

Grah, leća, slanutak i ostale mahunarke spadaju među najzdravije izvore biljnih proteina. Osim što su bogate vlaknima koja podržavaju probavu i stabiliziraju razinu šećera u krvi, mahunarke su riznica minerala poput željeza, magnezija i cinka.

Želiš doživjeti 100. – uključi ovih 10 namirnica u prehranu | Author: Wirestock/Freepik Mahunarke su tajna dugovječnosti foto: Wirestock/Freepik

Zanimljivo je da su mahunarke temelj prehrane u takozvanim plavim zonama – regijama poput Sardinije, Ikrije i Okinave, gdje ljudi često dožive stotu u izvrsnom zdravlju. Ove namirnice ne sadrže zasićene masti ni kolesterol, što ih čini savršenim izborom za održavanje zdravlja srca.

Dodaj slanutak u salate, napravi kremasti hummus ili gusto varivo od leće.
zdrave grickalice Možda vas zanima... 3 super grickalice za zdravlje srca Špajza Želiš doživjeti 100. – uključi ovih 10 namirnica u prehranu | Author: Freepik Cjelovite žitarice pružaju energiju koja traje cijeli dan foto: Freepik

Cjelovite žitarice – energija za cijeli dan

Zob, kvinoja, smeđa riža i integralni kruh samo su neki od primjera cjelovitih žitarica koje čine čuda za tvoje zdravlje. Bogate su vlaknima koja ne samo da podržavaju probavu već i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Cjelovite žitarice stabiliziraju razinu šećera u krvi i pružaju dugotrajnu energiju.

Kvinoja, primjerice, sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, što je čini kompletnim izvorom proteina – idealno za vegetarijance.

Zamijeni bijelu rižu smeđom ili probaj kvinoju u salatama s povrćem i orašastim plodovima.

Želiš doživjeti 100. – uključi ovih 10 namirnica u prehranu | Author: Canva Chia sjemenke su sitne zvijezde zdrave prehrane foto: Canva

Chia i lanene sjemenke – sitne, ali moćne

Ove male, ali nutritivno bogate sjemenke izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina i topivih vlakana. Chia sjemenke, kad se pomiješaju s tekućinom, stvaraju želatinastu teksturu koja pomaže probavi i stabilizira razinu šećera u krvi.

Lanene sjemenke, s druge strane, poznate su po lignanima, biljnim spojevima koji djeluju kao antioksidansi i mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Ubaci sjemenke u smoothie, jogurt ili zobenu kašu ili ih koristi za izradu energetskih pločica.

Želiš doživjeti 100. – uključi ovih 10 namirnica u prehranu | Author: Olimpia Davies/Unsplash Orasi - hrskavi saveznici zdravlja foto: Olimpia Davies/Unsplash

Orašasti plodovi – grickaj za zdravlje

Orašasti plodovi poput badema, oraha, lješnjaka i indijskih oraščića puni su zdravih masti koje smanjuju upale i podržavaju zdravlje srca. Osim toga, bogati su proteinima i vlaknima, što pomaže da se osjećaš sitije dulje vrijeme.

Orasi su posebno korisni jer sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), vrstu omega-3 masne kiseline koja smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Pospi orašaste plodove preko salata, koristi ih u umacima ili ih grickaj kao zdrav međuobrok.
orasi Možda vas zanima... Evo zašto je dobro jesti orahe prije spavanja Špajza Želiš doživjeti 100. – uključi ovih 10 namirnica u prehranu | Author: Maryam Sicard/Unsplash Fermentirana hrana poput kimchija čuva mikrobiom crijeva foto: Maryam Sicard/Unsplash

Fermentirana hrana – prirodni probiotik

Zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u općem zdravlju i dugovječnosti. Fermentirane namirnice poput kimchija, kiselog kupusa, misa i jogurta bogate su probioticima – dobrim bakterijama koje održavaju crijevnu floru zdravom.

Redovito uključivanje fermentirane hrane u prehranu može poboljšati probavu, ojačati imunološki sustav i smanjiti rizik od upalnih bolesti.

Dodaj kiseli kupus kao prilog ili kimchi u stir-fry jela za dodatni okus i benefite.

batat | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Krumpirići od batata foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Batat – slatki korijen zdravlja

Batat nije samo slatkog okusa, već je i nutritivno bogat. Ovaj korijen sadrži obilje vlakana, vitamina A i antioksidansa koji jačaju imunitet i podržavaju zdravlje kože.

Pečeni batat sa začinima ili kao baza za pire izvrstan je dodatak svakom obroku. U Okinavi, jednoj od plavih zona, batat čini velik dio prehrane – i to s razlogom.

Pečeni batat s maslinovim uljem, češnjakom i ružmarinom zdrava je alternativa klasičnim prilozima.

avokado | Author: Bethany Randall/Unsplash Avokado foto: Bethany Randall/Unsplash

Avokado – kremasti saveznik zdravlja

Avokado je poznat po zdravim mononezasićenim mastima koje podržavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od upala. Osim toga, bogat je vlaknima, kalijem i antioksidansima.

Napravi guacamole, dodaj kriške avokada u tost ili ga koristi kao kremasti dodatak salatama.
guacamole Možda vas zanima... Istražili smo: Je li guacamole uopće zdrav? Špajza

Tamna čokolada – desert s beneficijama

Da, čokolada može biti dio zdrave prehrane – ali samo ako je tamna, s visokim udjelom kakaa (najmanje 70%). Bogata je polifenolima koji podržavaju zdravlje srca i smanjuju upale.

Uživaj u kockici tamne čokolade uz popodnevnu kavu ili je dodaj u smoothie za bogat okus.

tamna čokolada | Author: Lia Bekyan/Unsplash Tamna čokoada foto: Lia Bekyan/Unsplash

losos Možda vas zanima... 6 skrivenih znakova da jedeš previše proteina Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.