Špajza 19. srpnja 2024.

3 super grickalice za zdravlje srca

zdrave grickalice
Zdrave grickalice
foto: Adam Bartoszewicz/Unsplash; Polina Tankilevitch/Pexels; Freepik
O zdravim opcijama razmišljamo kad je riječ o doručku, ručku i večeri, ali što je s međuobrocima? Ove namirnice odobravaju i kardiolozi!

Briga o zdravlju ne prestaje s doručkom, ručkom i večerom – važno je i ono što jedeš između obroka. Snackovi su nam, ako ćemo iskreno, najdraži na meniju, a pravi izbor može pridonijeti i zdravlju srca.

Nedavna istraživanja pokazuju kako, iako 93% ljudi zna koliko je važna pravilna prehrana, samo polovica njih zapravo dosljedno jede zdravo. Stoga pronalaženje načina unosa ključnih hranjivih tvari tijekom dana postaje sve važnije.

Kao podršku tvojim zdravim (i ukusnim) životnim navikama, predlažemo 3 grickalice koje će voljeti i tvoje srce.

Možda vas zanima... Nove ideje za bogate i zdrave doručke koje nećete mrziti Špajza

humus | Author: Adam Bartoszewicz/Unsplash Humus foto: Adam Bartoszewicz/Unsplash

Humus s povrćem

Nema boljeg od hrskave grickalice s kremastim umakom. Zdrava zamjena za tipičnu kombinaciju čipsa i dipa je alternativa bogata vlaknima, poput humusa i povrća.

Humus se obično pravi od slanutka ili drugih mahunarki, koje sadrže vlakna koja mogu pomoći u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola. Povrće također sadrži vlakna te korisne vitamine i minerale. Spoji klasični humus s nasjeckanim svježim povrćem poput mrkve, paprika ili krastavaca i dobio si snack za prste polizati.

avokado | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Avokado tost foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Avokado tost

Avokado tost može biti lagani doručak ili zdravi snack ako tražiš nešto što će te zasititi do sljedećeg obroka. Sadrži dobre masnoće, uključujući 5 grama mononezasićenih masnoća po 1/3 srednje velikog avokada, što podržava zdravlje srca smanjujući LDL ili loš kolesterol u krvi.

Te dobre masnoće u kombinaciji s vlaknima iz kriške kruha od cjelovitih žitarica su dobitna kombinacija. Naravno, svom popodnevnom "sendviču" s avokadom možeš dodati i mozzarellu, rajčicu, limunov sok, matovilac… Pusti srcu na volju.

3 super grickalice za zdravlje srca | Author: Freepik Srce voli spoj orašastih plodova i tamne čokolade foto: Freepik

Miks orašastih plodova i tamne čokolade

Na kraju, možda te iznenađuje vidjeti čokoladu na ovom popisu, ali tamna čokolada u kombinaciji s mješavinom orašastih plodova jednako je ukusna i hranjiva. Orašasti plodovi, poput oraha ili badema, bogati su nezasićenim masnoćama, dok tamna čokolada sadrži polifenole, poput flavanola i katehina.

Konzumiranje dobrih nezasićenih masnoća i polifenola povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Uz benefite za srce, polifenoli imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Orašasti plodovi su također dobar izvor proteina biljnog podrijetla, pa je ovaj međuobrok zdrav, zasitan i ukusan.

Možda vas zanima... Savjeti nutricionistice: Što smijemo grickati prije spavanja? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.