Špajza 08. listopada 2024.

Istražili smo: Je li guacamole uopće zdrav?

guacamole
Guacamole
foto: Getty Images/Unsplash
Guacamole je hranjivi umak od avokada prepun sjajnih nutrijenata koje organizam treba. Ali na neke stvari ipak trebaš pripaziti!

Guacamole je omiljeni dodatak jelima i međuobrok koji mnogi obožavaju, bilo da ga koriste kao umak za snackove ili kao sastojak za tacose i burritose. No, jedno od čestih pitanja je – je li guacamole zaista zdrav?

Bogat zdravim mastima

Glavni sastojak guacamolea je avokado, voće bogato mastima, što mnoge navodi na zaključak kako bi ga možda trebalo izbjegavati u većim količinama. Ipak, avokado sadrži tzv. zdrave masti, koje imaju brojne koristi za zdravlje.

Guacamole Možda vas zanima... Najbolji umaci svijeta: Guacamole Špajza

Prema Američkoj udruzi za srce (AHA), mononezasićene masti, kakve sadrži i avokado, mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola (LDL) u krvi ako se konzumiraju umjereno i kao zamjena za zasićene masti.

Osim toga, avokado je bogat fitokemikalijama – biljnim spojevima koji mogu spriječiti razvoj određenih bolesti. Jedan od takvih spojeva je beta-sitosterol, koji pomaže u održavanju zdravih razina kolesterola.

avokado | Author: Alexander Mils/Unsplash Avokado foto: Alexander Mils/Unsplash

Izvrstan izvor vlakana

Avokado sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, koji su ključni za zdravlje očiju i mogu smanjiti rizik od makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Također, izvrstan je izvor vlakana, što pridonosi osjećaju sitosti, a pomaže i u apsorpciji vitamina topivih u mastima, poput A, D, E i K. Sve to čini guacamole zdravim dodatkom uravnoteženoj prehrani.

Avokado Možda vas zanima... Ostala ti je polovica avokada? Evo što možeš s njim... Recepti avokado Možda vas zanima... 10 odličnih trikova uz koje će avokado zablistati na tanjuru Špajza avokado Možda vas zanima... Evo zašto čuvanje avokada u vodi može biti jako opasno! Špajza

Tradicionalni recept za guacamole uključuje avokado, nasjeckane rajčice, luk, jalapeño papričicu, češnjak, korijandar, limunov sok te malo soli i papra. Ovi sastojci su bogati hranjivim tvarima i relativno su niskokalorični.

guacamole | Author: Getty Images/Unsplash Guacamole foto: Getty Images/Unsplash

Kada guacamole postaje nezdrav?

Iako je guacamole sam po sebi zdrav, treba paziti na porcije. Naime, samo pola šalice ovoga namaza sadrži oko 100 kalorija i 9 grama masti.

Kada uz to dodamo tortilja čips, koji ima otprilike 140 kalorija po porciji (oko 15 komada), kalorijski unos brzo raste. Često je teško zaustaviti se nakon nekoliko zalogaja, pa se unese znatno više kalorija od preporučene količine.

Isprobaj i ove recepte s avokadom!

avocado flatbread Možda vas zanima... Od samo 3 sastojka pripremi viralne pogačice od avokada Recepti Salata od kukuruza, avokada i crnoga graha Možda vas zanima... Salata od kukuruza, avokada i crnoga graha Recepti tunakado Možda vas zanima... Tunakado, prefini sendvič za kojim luduje svijet Recepti brownies s avokadom Možda vas zanima... Brownies s avokadom - za prste polizati! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:40 09. Listopad 2024.

    Nije lose