Špajza 16. rujna 2023.

Najbolji umaci svijeta: Guacamole

Guacamole
Guacamole foto: Yakshi Virmani/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Meksički guacamole umak je, zapravo, avokado namaz, koji je odličan dodatak čipsu ili sirovom, svježem povrću...

Guacamole je umak baziran na avokadu, a smatra se kako porijeklo vuče još od vremena kad su Meksiko naseljavali Azteci. S obzirom na to da se u upotrebi zadržao do današnjih dana, brzo su ga uzeli te popularizirali sjeverni susjedi, Amerikanci. Oni su ga ubrzo počeli koristiti ne samo kao umak, nego primjerice i kod pripreme salate i začina.

Uz avokado, bitan sastojak ovog umaka je i limeta (dobra zamjena je i sok od limuna). Guacamole je jednostavan za pravljenje. Možeš ga jednostavno koristiti kao dip uz čips, uz sirovo narezano povrće, možeš ga staviti u tortilje, tacose... a odličan je i kao ideja za zdravi međuobrok. 

 

avokado sendvič Možda vas zanima... Sedam razloga zbog kojih obožavamo avokado None Avokado Možda vas zanima... Kako ubrzati zrenje avokada Špajza

 

Avokado je jedna od najpopularnijih namirnica kod onih koje vole zdrav život i nastoje se zdravo hraniti.  Avokado potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike, a drevni narodi su ga smatrali čarobnom biljkom, koju su koristili u mnoge svrhe.

Bogatog je i kremastog okusa, a obiluje mnogim nutrijentima i dobrim mastima, kao i vlaknima, te sadrži dvadesetak esencijalnih vitamina. Znanstvene studije su pokazale da osobe koje konzumiraju avokado, rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, kao i da pomaže u liječenju mnogih upala. Pospješuje regulaciju šećera u krvi i poboljšava probavu.

 

 | Author: Kelly Sikkema/Unsplash Avokado foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Avokado svoju popularnost ponajprije zaslužuje guacamole umaku. Za njegovu pripremu jedino na što moraš obratiti pozornost jest da odabereš idealan avokado. Moraš pronaći lijepi i zreli avokado.

Ne smije biti ni pretvrd ni premekan, a to lako možeš provjeriti ako nježno pritisneš koru. Ako je avokado premekan, prezreo je i neće biti dobar za guacamole. Ako je pak pretvrd na dodir, on još uvijek nije zreo i njegov okus neće biti dobar. Naravno, obrati pozornost i na boju kore. Ako je kora presvijetla, to je također indikator da avokado nije dovoljno zreo.

 

Avokado Možda vas zanima... 5 novih prijedloga kako pripremiti avokado None

 

Kako bi tvoj guacamole bio autentičan sve što ti treba je vilica! Guacamole nije pasta od avokada! U dobrom guacamoleu mora se osjetiti hrskavost ljutike, papričice i korijandera, ali i komade idealno mekanog avokada.

 | Author: Suzy Hazelwood/Pexels Guacamole foto: Suzy Hazelwood/Pexels

Guacamole

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 1 do 2 limete
  • ljutika
  • žlica sjeckanog korijandera
  • 1/2 žličice mljevene čili papričice
  • 1/2 žličice soli
  • papar

Postupak:

  1. Limeti naribaj koricu i iscijedi je.
  2. Avokado oštrim nožem zareži do koštice pa razdvoji polovice. Pomoću žlice iz avokada izvadimo mekani mesnati dio i stavimo u zdjelicu.
  3. Dodaj sok i naribanu koricu limete, mljevenu čili papriku, sjeckanu ljutiku, korijander, posolimo i sve zajedno vilicom usitnite u jednoličnu smjesu.
  4. Guacamole ukrasi listovima korijandera i uz njega posluži tortilja čips.

 | Author: Jonathan Borba/Pexels Paleta raznih slasnih umaka foto: Jonathan Borba/Pexels

Otkrij sve o drugim najpoznatijim umacima:

Tartar umak

Bešamel umak

Soja umak

Worcester umak

Hollandaise umak

Pesto umak

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.