Špajza 13. rujna 2023.

Kako ubrzati zrenje avokada

Avokado
Uspori zrenje prerezanog avokada i dobro iskoristiti ostatak! foto: Isil Uir/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nedovoljno zreli avokado je potencijalni problem, osobito ako ga želiš upotrijebiti istog dana. Situacija nije obećavajuća, ali ipak postoji nekoliko trikova koji bi mogli poslužiti...

U planu je večer uz guacamole i tortilja čips, a avokado koji imaš je tvrd kao kamen? Prva je pogreška već učinjena - kupljeno je nezrelo voće. Situaciju možeš spasiti koristeći nekoliko jednostavnih trikova, ali velika je mogućnost da ćeš planove s avokadom ipak morati odgoditi za nekoliko dana.

 

Možda vas zanima... Sla(s)ne palačinke s avokadom za najbolji početak dana! Recepti

 

Evo što ipak možeš učiniti kako bi proces zrenja bio brži:

1. Ostavi avokado na sobnoj temperaturi

Drvena daska na kuhinjskoj ploči je dobra podloga za ubrzano zrenje, osobito ako je kuhinja obložena hladnim mramorom. Naime, sobna temperatura će ubrzati proces, ali svejedno bi mogao potrajati i do 4 dana, ovisno o stanju avokada.

 | Author: Thinkstock Da bi guacamole bio stvarno ukusan, avokado mora biti savršeno zreo foto: Thinkstock

2. Omotaj avokado u novinski papir

Kupit ćeš si još jedan dan ako avokado umotaš u novinski papir. On će "zarobiti" etilen koji ispušta voće i dodatno ubrzati zrenje. Ako je zaista bio tvrd kao kamen, računaj da će zrenje potrajati do 3 dana.

3. Iskoristi banane i jabuke

Avokado možeš staviti u papirnatu vrećicu s drugim voćem koje otpušta etilen, poput banana i jabuka. Ovo je najbolja metoda za ubrzano zrenje, koja će te od kamena do guacamolea dovesti za samo 2 dana.

 

brownies s avokadom Možda vas zanima... Brownies s avokadom - za prste polizati! Recepti

 

Za kraj imamo još jedan savjet... Ako ti je netko preporučio da avokado staviš u pećnicu ili u mikrovalnu, zanemari. Omekšat će, ali neće sazreti, zbog čega ćeš samo uništiti poprilično skupo tropsko voće. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.