Svi znamo: kad ih nema, silno ih želimo. Kad ih kupimo, pojedemo jednu, pa ostale stoje i čekaju bolje dane. I onda kad ih se ponovno sjetimo, potražimo ih i - više ih ne želimo.
Već su smeđe, pomalo trule, a nije prošlo niti nekoliko dana. Banane dolaze izdaleka, to je činjenica, pa nije ni čudo da ne mogu trajati i u našoj zdjeli za voće još tjednima. No možda mogu koji dan dulje...
Naravno, možeš ih iskoristiti i za neku od slastica u koje idu (pre)zrele banane: neki od slatkih doručaka s bananom, keksiće s bananama ili totalni klasik - kruh od banane. Može ti dan započeti i uz vafle od banana. Ali možda da ipak prije svega pokušaš održati banane svježima, pa da ih pojedeš svježe i bez ikakvih dodataka.
Odvoji banane od ostalog voća
Osim ako nisu u voćnoj salati ili smoothiejima, banane se ne slažu dobro s drugim voćem! Najveći krivci za prerano sazrijevanje banana su avokado, breskve, rajčice, jabuke i smokve. Banane drži u zasebnoj posudi!
Zrele banane čuvaj u hladnjaku
Hladnije temperature također usporavaju kemijsko zrenje. Kad banane sazru, spremi ih u hladnjak. U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promjena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utječe na voće i njegov okus i teksturu.
Ako su banane oguljene, prelij ih sokom citrusa
Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka od limuna, limete ili naranče oguljenim bananama može pomoći u očuvanju njihove svježine. U osnovi, citrusi usporavaju proces oksidacije.
Možeš koristiti i sok od ananasa - nije citrus, ali ima dosta kiseline koja će sačuvati banane da ne pocrne. Ako su banane već i narezane, prelij ih žličicom ili dvije limunovog soka.
Ocat za svježinu banana
Ovo može zvučati čudno, ali ocat je još jedna alternativa citrusima. Claudia Sidoti, glavna kuharica u službi za dostavu obroka HelloFresh i bivša direktorica kuhinje u Food Networku, rekla je da ocat pomaže da se kriške voća ne pretvore u smeđu kašu. Kao i sok od citrusa, ocat se također može razrijediti vodom.
Zamrzni banane
Ako banane ne planiraš pojesti u prvih nekoliko dana, možeš ih staviti u zamrzivač umjesto u hladnjak. Naime, zamrznute banane mogu se držati u zamrzivaču i do 30 dana, a mogu se jednostavno odmrzavati na sobnoj temperaturi.
Kolutići zamrznute banane savršeni su za smoothieje. Kod zamrzavanja banana obavezno koristi vrećice za zamrzavanje. Možeš zamrznuti i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo vjerojatno potpuno pocrniti.
A evo što sve finoga možeš napraviti s bananama...