Špajza 28. srpnja 2024.

Produži život bananama - spriječi da prebrzo sazru

Banana
Banana
foto: Mike Dorner/Unsplash
Jedan dan kupiš banane, a čini ti se da su već idući smećkaste i idu prema truljenju? Nisi daleko od istine! Probaj neki od ovih naših trikova da im produžiš život

Svi znamo: kad ih nema, silno ih želimo. Kad ih kupimo, pojedemo jednu, pa ostale stoje i čekaju bolje dane. I onda kad ih se ponovno sjetimo, potražimo ih i - više ih ne želimo.

Već su smeđe, pomalo trule, a nije prošlo niti nekoliko dana. Banane dolaze izdaleka, to je činjenica, pa nije ni čudo da ne mogu trajati i u našoj zdjeli za voće još tjednima. No možda mogu koji dan dulje... 

Naravno, možeš ih iskoristiti i za neku od slastica u koje idu (pre)zrele banane: neki od slatkih doručaka s bananom, keksiće s bananama ili totalni klasik - kruh od banane. Može ti dan započeti i uz vafle od banana. Ali možda da ipak prije svega pokušaš održati banane svježima, pa da ih pojedeš svježe i bez ikakvih dodataka. 

Kolač od banana Možda vas zanima... Nije kruh od banane, ali ovaj kolač od banane još je i bolji Recepti

 

Odvoji banane od ostalog voća

Osim ako nisu u voćnoj salati ili smoothiejima, banane se ne slažu dobro s drugim voćem! Najveći krivci za prerano sazrijevanje banana su avokado, breskve, rajčice, jabuke i smokve. Banane drži u zasebnoj posudi!

Zrele banane čuvaj u hladnjaku

Hladnije temperature također usporavaju kemijsko zrenje. Kad banane sazru, spremi ih u hladnjak. U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promjena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utječe na voće i njegov okus i teksturu.

banana | Author: Alleksana/Pexels Banane stavi u hladnjak kad postignu savršenu zrelost foto: Alleksana/Pexels

Možda vas zanima... Kako zamrznuti banane + tri odlična recepta za smoothie Recepti

Ako su banane oguljene, prelij ih sokom citrusa

Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka od limuna, limete ili naranče oguljenim bananama može pomoći u očuvanju njihove svježine. U osnovi, citrusi usporavaju proces oksidacije.

Možeš koristiti i sok od ananasa - nije citrus, ali ima dosta kiseline koja će sačuvati banane da ne pocrne. Ako su banane već i narezane, prelij ih žličicom ili dvije limunovog soka.   | Author: Getty Images Bananu zamrzni, a koru baci u kompost foto: Getty Images

Ocat za svježinu banana

Ovo može zvučati čudno, ali ocat je još jedna alternativa citrusima. Claudia Sidoti, glavna kuharica u službi za dostavu obroka HelloFresh i bivša direktorica kuhinje u Food Networku, rekla je da ocat pomaže da se kriške voća ne pretvore u smeđu kašu. Kao i sok od citrusa, ocat se također može razrijediti vodom. 

Zamrzni banane

Ako banane ne planiraš pojesti u prvih nekoliko dana, možeš ih staviti u zamrzivač umjesto u hladnjak. Naime, zamrznute banane mogu se držati u zamrzivaču i do 30 dana, a mogu se jednostavno odmrzavati na sobnoj temperaturi.

Kolutići zamrznute banane savršeni su za smoothieje. Kod zamrzavanja banana obavezno koristi vrećice za zamrzavanje. Možeš zamrznuti i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo vjerojatno potpuno pocrniti. 

 | Author: Juan Salamanca/Pexels Banane foto: Juan Salamanca/Pexels A evo što sve finoga možeš napraviti s bananama...

Možda vas zanima... Može li brže (i bolje) od tosta s bananama? Recepti banane, grčki jogurt Možda vas zanima... Osvježavajuća krema od banane i grčkog jogurta Recepti Parfait od banane Možda vas zanima... Ukusan i lagan - PARFAIT OD BANANE Recepti Pohane banane Možda vas zanima... POHANE BANANE: desert kao iz kineskog restorana! Recepti zobena kaša Možda vas zanima... Zobena kaša s bananama - recept Jamieja Olivera Recepti Banana cheesecake Možda vas zanima... SLATKI VIKEND Neodoljivi banana cheesecake Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.