Špajza 25. veljače 2023.

Produži život bananama - spriječi da prebrzo sazriju

Uspori zrenje banana uz pet trikova foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan dan kupiš banane, a čini ti se da su već idući smećkaste i idu prema truljenju? Nisi daleko od istine! Probaj neki od ovih naših trikova da im produžiš život - dok ih ne iskoristiš

Svi znamo: kad ih nema, silno ih želimo. Kad ih kupimo, pojedemo jednu, pa ostale stoje i čekaju bolje dane. I onda kad ih se ponovno sjetimo, potražimo ih i - više ih ne želimo. Već su smeđe, pomalo trule, a nije prošlo niti nekoliko dana. Banane dolaze izdaleka, to je činjenica, pa nije ni čudo da ne mogu trajati i u našoj zdjeli za voće još tjednima. No, možda mogu koji dan dulje... 

Naravno, možeš ih iskoristiti i za neku od slastica u koje idu (pre)zrele banane: neki od slatkih doručaka s bananom, keksiće s bananama ili totalni klasik - banana kruh. Može ti dan započeti i ovako: uz vafle od banana. Ali možda da ipak prije svega pokušaš održati banane svježima, pa da ih pojedeš svježe i bez ikakvih dodataka. 

 

Možda vas zanima... Kemasti puding s bananom i medom Recepti

 

1. Odvoji ih od ostalog voća

Osim ako nisu u voćnoj salati ili smoothiejima, banane se ne slažu dobro s drugim voćem! Najveći krivci za prerano sazrijevanje banana su avokado, breskve, rajčice, jabuke i smokve. Banane drži u zasebnoj posudi!

2. Čuvaj zrele banane u hladnjaku

Hladnije temperature također usporavaju kemijsko zrenje. Kad banane sazru, spremi ih u hladnjak. U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promjena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utječe na voće i njegov okus i teksturu.

 

Možda vas zanima... Kako zamrznuti banane + tri odlična recepta za smoothie Recepti

 

3. Ako su banane oguljene, prelij ih sokom citrusa

Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka limuna ili limete oguljenim bananama može pomoći u očuvanju njihove svježine. U osnovi, citrusi usporavaju proces oksidacije. Također možeš koristiti sok od naranče od limete ili sok od ananasa. Ako si bananu već narezala, prelij ju žličicom ili dvije limunovog soka. 

 | Author: Getty Images Bananu zamrzni, a koru baci u kompost foto: Getty Images

4. Ocat za svježinu

Ovo može zvučati čudno, ali ocat je još jedna alternativa citrusima. Claudia Sidoti, glavna kuharica u službi za dostavu obroka HelloFresh i bivša direktorica kuhinje u Food Networku, rekla je da ocat pomaže da se kriške voća ne pretvore u smeđu kašu. Kao i sok od citrusa, ocat se također može razrijediti vodom. 

5. Zamrzni ih

Ako banane planiraš držati vani dulje od nekoliko dana, možeš ih staviti u zamrzivač umjesto u hladnjak. Naime, smrznute banane traju najmanje 30 dana, a mogu se jednostavno odmrzavati na sobnoj temperaturi. Komadići smrznute banane također su savršeni za smoothieje. Obavezno koristi vrećice za zamrzavanje. Možeš zamrznuti i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo vjerojatno potpuno pocrniti. 

 

Možda vas zanima... Osvježavajuća krema od banane i grčkog jogurta Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.