Banane su među najvažnijim prehrambenim kulturama na Zemlji. Zdrav su izvor vlakana, kalija, vitamina B6, C vitamina te raznih drugih antioksidansa. Bogat izvor ugljikohidrata, a osim njih sadrže i šećere te škrob te imaju relativno nizak glikemijski indeks koji ovisi o njihovoj zrelosti, prenosi Healthline.
U nastavku teksta saznaj kako ih pravilno zamrznuti!
Prvi korak - pripremi lim za pečenje
Prilikom zamrzivanja, banane nije dovoljno samo narezati i staviti u vrećicu te zatim u zamrzivač. Zašto je tomu tako? Zato što ne želiš da se svi komadići spoje nakon čega ćeš svako jutro prije pripreme smoothieja morati ih razdvajati. Ono što trebaš napraviti jest pripremiti lim za pečenje, na njega staviti masni papir te zatim narezati komadiće banane i poslagati ih ravnomjerno na lim za pečenje.
Drugi korak - nasjeckaj banane
Nakon što pripremiš lim, vrijeme je za rezanje. Molimo, bez diskriminiranja, i 'normalne' i one smeđe banane su sasvim dobre. Sve što trebaš napraviti jest oguliti ih i nasjeckati na debljinu od pola centimetra do jednog centimetra. Jednom nasjeckane i poslagane, banane stavi u zamrzivač na pola sata.
Treći korak - spremanje banana
Nakon pola sata ili više izvadi lim iz zamrzivača i lopaticom lagano odvoji nasjeckane banane. Podijeli ih na porcije potrebne za pripremu smoothieja, stavi ih u vrećicu za zamrzivanje, iz nje istisni zrak te ju zatvori i pohrani u zamrzivač za lak pristup. Nakon što si ovo sve napravila, vrijeme je za izradu smoothieja, stoga u nastavku možeš pronaći tri slasna recepta za njih!
Smoothie za vedar početak dana
Banane i borovnice oduvijek su dobra kombinacija, ne samo zbog okusa, već i zbog vedre boje koja će ti uljepšati dan!
Smoothie od banane, špinata i kakaa
Ovaj smoothie pun je antioksidansa i tvoje će tijelo napuniti vitaminima, a razočarati te neće niti njegov okus niti boja koja će ti zbog kakaa dati čokoladan osjećaj.
Zeleni smoothie
Samo dvije minute bit će ti potrebne da spremiš ovaj zeleni smoothie nakon kojega ćeš se odmah osjećati zdravije i energičnije!