Recepti 23. travnja 2021.

Kako zamrznuti banane + tri odlična recepta za smoothie

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
I u tvojem su kućanstvu banane zasigurno veoma važna namirnica. Mnogi ih vole jesti same po sebi, korisne su za izradu mnoštva slasnih recepata poput palačinki ili banana kruha, a veoma mnogo ljudi koristi ih i kao bazu za svoje smoothieje.

Banane su među najvažnijim prehrambenim kulturama na Zemlji. Zdrav su izvor vlakana, kalija, vitamina B6, C vitamina te raznih drugih antioksidansa. Bogat izvor ugljikohidrata, a osim njih sadrže i šećere te škrob te imaju relativno nizak glikemijski indeks koji ovisi o njihovoj zrelosti, prenosi Healthline.

U nastavku teksta saznaj kako ih pravilno zamrznuti!

 

Možda vas zanima... Zrele banane iskoristi za pripremu divnih slastica Recepti

 

Prvi korak - pripremi lim za pečenje

Prilikom zamrzivanja, banane nije dovoljno samo narezati i staviti u vrećicu te zatim u zamrzivač. Zašto je tomu tako? Zato što ne želiš da se svi komadići spoje nakon čega ćeš svako jutro prije pripreme smoothieja morati ih razdvajati. Ono što trebaš napraviti jest pripremiti lim za pečenje, na njega staviti masni papir te zatim narezati komadiće banane i poslagati ih ravnomjerno na lim za pečenje.

Drugi korak - nasjeckaj banane

Nakon što pripremiš lim, vrijeme je za rezanje. Molimo, bez diskriminiranja, i 'normalne' i one smeđe banane su sasvim dobre. Sve što trebaš napraviti jest oguliti ih i nasjeckati na debljinu od pola centimetra do jednog centimetra. Jednom nasjeckane i poslagane, banane stavi u zamrzivač na pola sata.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Treći korak - spremanje banana

Nakon pola sata ili više izvadi lim iz zamrzivača i lopaticom lagano odvoji nasjeckane banane. Podijeli ih na porcije potrebne za pripremu smoothieja, stavi ih u vrećicu za zamrzivanje, iz nje istisni zrak te ju zatvori i pohrani u zamrzivač za lak pristup. Nakon što si ovo sve napravila, vrijeme je za izradu smoothieja, stoga u nastavku možeš pronaći tri slasna recepta za njih!

Smoothie za vedar početak dana

Banane i borovnice oduvijek su dobra kombinacija, ne samo zbog okusa, već i zbog vedre boje koja će ti uljepšati dan!

 

Možda vas zanima... Najbolji smoothie za vedar početak dana Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Smoothie od banane, špinata i kakaa

Ovaj smoothie pun je antioksidansa i tvoje će tijelo napuniti vitaminima, a razočarati te neće niti njegov okus niti boja koja će ti zbog kakaa dati čokoladan osjećaj.

 

Možda vas zanima... Smoothie od banane, špinata i kakaa čisti je užitak Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Zeleni smoothie

Samo dvije minute bit će ti potrebne da spremiš ovaj zeleni smoothie nakon kojega ćeš se odmah osjećati zdravije i energičnije!

 

Možda vas zanima... Zeleni smoothie za dobar početak tjedna Recepti

 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.