Recepti Desert 19. srpnja 2024.

Nije kruh od banane, ali ovaj kolač od banane još je i bolji

Desert
25 MIN
55 MIN
24
SREDNJE
Kolač od banana
Kolač od banana
foto: Sophkins/Pixabay
Neodoljivo mekan i sočan, s glazurom od krem sira i blagim okusom cimeta, ovaj kremasti kolač od banane osvaja na prvi zalogaj...

Banane su prava poslastica! Osim što su ukusne i zdrave, savršene su za pripremu kolača koji će te oboriti s nogu.

Ako voliš kruh do banane, obožavat ćeš i ovaj kremasti kolač od banane s kremom od sira. Ima okus najboljeg kruha od banane, mekan je, sočan i lako se priprema. Sve što ti treba su (pre)zrele banane, maslac, mlaćenica i krem sir.

 | Author: Eiliv Aceron/Unsplash Zrele banane odlične su u desertima foto: Eiliv Aceron/Unsplash

Naravno da imamo i trik uz koji će biti još bolji - svi sastojci trebali bi biti sobne temperature kako bi se bolje povezali u tijesto. Također, umjesto cimeta, možeš koristiti kardamom, muškatni oraščić ili piment.

Ovaj kolač možeš ispeći kolač dan unaprijed, a krema se može napraviti i do 3 dana ranije. Ostatke čuvaj u hladnjaku do 4 dana, naravno, dobro poklopljene.

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasti kolač od banane
25 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 190 g
  • Jaje 3 kom
  • Mlaćenica 1,50 šalica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Banana 4 kom
  • Brašno 3 šalica
  • Soda bikarbona 1,50 žličica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Šećer 0,75 šalica
  • Smeđi šećer 0,75 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Krem sir 115 g
  • Maslac 4 žlica
  • Šećer u prahu 2 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 0,12 žličica
Postupak
  1. Stavi maslac u zdjelu samostojećeg miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni električni mikser). Dodaj 3 velika jaja i 1 i 1/2 šalicu mlaćenice na radnu površinu. Pusti sve da stoji na sobnoj temperaturi dok maslac ne omekša.


  2. Otprilike 30 minuta prije nego što maslac bude spreman, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 165°C. Obloži posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm papirom za pečenje tako da papir visi preko dvije duže strane kako bi se formirala 'ručka'. Lagano premaži papir i posudu uljem.


  3. Oguli i zgnječi banane u srednjoj zdjeli vilicom ili gnječilicom za krumpir - trebaš dobiti oko 1 i 1/2 šalicu pirea od banane.


    Banane



  4. Stavi brašno, 1 i 1/2 žličicu sode bikarbone i 1/2 žličice mljevenog cimeta u srednju zdjelu i promiješaj. Možeš i prosijati da izbjegneš grudice.


  5. Dodaj kristal šećer, smeđi šećer i 1/2 žličice soli u zdjelu s maslacem. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane pjenasta, oko 2 minute ukupno.

    Umiješaj banane i 2 žličice ekstrakta vanilije. Smjesa će izgledati zgrušano, no ne brini zbog toga - to je normalno. Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.


  6. Dodaj 1/3 smjese brašna i miksaj na najnižoj brzini dok se sve lagano ne sjedini. Umiješaj pola količine mlaćenice. Ponovi postupak, dodajući naizmjence polovicu preostalog brašna i mlaćenicu. Miješaj dok ne dobiješ jednolično, glatko tijesto te ga potom prebaci u pleh i ravnomjerno rasporedi.


  7. Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 5-55 minuta. Prebaci na rešetku za hlađenje i pusti da se potpuno ohladi, oko 2 sata.


  8. Pripremi frosting od krem sira, 4 žlice maslaca, 2 šalice šećera u prahu, 1 žličice ekstrakta vanilije i 1/8 žličice soli. Miksaj na niskoj brzini 30 sekundi, zatim povećaj brzinu na srednje visoku dok se dobro ne sjedini, ne postane glatko i pjenasto, oko 3 minute ukupno.


  9. Držeći za višak papira, podigni ohlađeni kolač iz posude i stavi je na dasku za rezanje. Rasporedi glazuru preko kolača, izreži na 24 komada i posluži.


Isprobaj i ove recepte s bananama!

Banana Možda vas zanima... 5 najboljih recepata za doručak s bananama Recepti Kruh od banane s Nutellom Možda vas zanima... Kruh od banane za ljubitelje namaza od lješnjaka Recepti Banane Možda vas zanima... Kako zamrznuti banane... i iskoristiti ih za sjajne recepte Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.