Neodoljivo mekan i sočan, s glazurom od krem sira i blagim okusom cimeta, ovaj kremasti kolač od banane osvaja na prvi zalogaj...
Banane su prava poslastica! Osim što su ukusne i zdrave, savršene su za pripremu kolača koji će te oboriti s nogu.
Ako voliš kruh do banane, obožavat ćeš i ovaj kremasti kolač od banane s kremom od sira. Ima okus najboljeg kruha od banane, mekan je, sočan i lako se priprema. Sve što ti treba su (pre)zrele banane, maslac, mlaćenica i krem sir.
Zrele banane odlične su u desertima
foto: Eiliv Aceron/Unsplash
Naravno da imamo i trik uz koji će biti još bolji - svi sastojci trebali bi biti sobne temperature kako bi se bolje povezali u tijesto. Također, umjesto cimeta, možeš koristiti kardamom, muškatni oraščić ili piment.
Ovaj kolač možeš ispeći kolač dan unaprijed, a krema se može napraviti i do 3 dana ranije. Ostatke čuvaj u hladnjaku do 4 dana, naravno, dobro poklopljene.
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasti kolač od banane
25 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
190
g
Jaje
3
kom
Mlaćenica
1,50
šalica
Suncokretovo ulje
1
žlica
Banana
4
kom
Brašno
3
šalica
Soda bikarbona
1,50
žličica
Cimet
0,50
žličica
Šećer
0,75
šalica
Smeđi šećer
0,75
šalica
Sol
0,50
žličica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Krem sir
115
g
Maslac
4
žlica
Šećer u prahu
2
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,12
žličica
Postupak
Stavi maslac u zdjelu samostojećeg miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni električni mikser). Dodaj 3 velika jaja i 1 i 1/2 šalicu mlaćenice na radnu površinu. Pusti sve da stoji na sobnoj temperaturi dok maslac ne omekša.
Otprilike 30 minuta prije nego što maslac bude spreman, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 165°C. Obloži posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm papirom za pečenje tako da papir visi preko dvije duže strane kako bi se formirala 'ručka'. Lagano premaži papir i posudu uljem.
Oguli i zgnječi banane u srednjoj zdjeli vilicom ili gnječilicom za krumpir - trebaš dobiti oko 1 i 1/2 šalicu pirea od banane.
Stavi brašno, 1 i 1/2 žličicu sode bikarbone i 1/2 žličice mljevenog cimeta u srednju zdjelu i promiješaj. Možeš i prosijati da izbjegneš grudice.
Dodaj kristal šećer, smeđi šećer i 1/2 žličice soli u zdjelu s maslacem. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane pjenasta, oko 2 minute ukupno.
Umiješaj banane i 2 žličice ekstrakta vanilije. Smjesa će izgledati zgrušano, no ne brini zbog toga - to je normalno. Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
Dodaj 1/3 smjese brašna i miksaj na najnižoj brzini dok se sve lagano ne sjedini. Umiješaj pola količine mlaćenice. Ponovi postupak, dodajući naizmjence polovicu preostalog brašna i mlaćenicu. Miješaj dok ne dobiješ jednolično, glatko tijesto te ga potom prebaci u pleh i ravnomjerno rasporedi.
Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 5-55 minuta. Prebaci na rešetku za hlađenje i pusti da se potpuno ohladi, oko 2 sata.
Pripremi frosting od krem sira, 4 žlice maslaca, 2 šalice šećera u prahu, 1 žličice ekstrakta vanilije i 1/8 žličice soli. Miksaj na niskoj brzini 30 sekundi, zatim povećaj brzinu na srednje visoku dok se dobro ne sjedini, ne postane glatko i pjenasto, oko 3 minute ukupno.
Držeći za višak papira, podigni ohlađeni kolač iz posude i stavi je na dasku za rezanje. Rasporedi glazuru preko kolača, izreži na 24 komada i posluži.