Banane su mnogima omiljeno voće – slatke su, zasitne, i uvijek pri ruci – samo ih treba oguliti i spremne su za jelo. No, na žalost, banane imaju dosta kratak vijek trajanja – jako brzo posmeđe i postanu gnjecave.
Naravno, i takve su, ako baš nisu potpuno 'propale', jako dobro iskoristive – primjerice za razne smoothieje, kruh od banane i slično. Nudimo odlično rješenje – zamrzni banane!
Kako bi se izbjeglo bacanje savršeno dobre hrane, jer svoje banane ne stižeš pojesti prije nego što posmeđe, preporučujemo ti – zamrzni banane i tako ih spremi za kasnije, kada će ti zatrebati. Takve zamrznute banane možeš iskoristiti za ledeni smoothie, lažni sladoled – i to bez odmrzavanja, a možeš ih i odmrznuti i iskoristiti za banana bread ili neku drugu slasticu.
Zamrzni banane u kriškama
Zamrzavanje banana u kriškama odlično je rješenje za smoothieje – samo ih ubaciš u blender s ostalom sastojcima, upališ blender i za minutu tvoj smoothie je spreman. Banane zamrznute u kriškama super su rješenje i za kolače, jer će se kriške brzo odmrznuti od cijele banane. Kriške će također zadržati oblik tako da ih možeš koristiti i za kolač gdje ti trebaju baš kriške banane.
Kako zamrznuti kriške banane:
- Oguli bananu.
- Nareži bananu na kriške (okrugle ili duguljaste, ti odluči).
- Položi kriške banane u jednom sloju na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Stavi pleh u zamrzivač na 4 sata.
- Izvadi pleh iz zamrzivača i zamrznute kriške banane pospremi u vrećicu za zamrzavanje Na ovaj način moći ćeš iz vrećice uzeti točno onoliko kriški koliko ti je potrebno jer se neće slijepiti.
Zamrzni cijele banane
Zamrzavanje cijelih banana odlično je rješenje kada banane kasnije misliš koristit za kruh od banane ili muffine, gdje je za tijesto potreban pire od banane.
Kako zamrznuti cijele banane:
- Oguli bananu.
- Stavi oguljene banane u vrećice za zamrzavanje.
- Stavi u zamrzivač.
Kako rastopiti zamrznute banane
Dok ćeš u većini slučajeva banane zamrznute u kriškama direktno iz zamrzivača ubaciti u smoothie ili neki zamrznuti desert, za sve druge namjene dobro ih je prije odmrznuti. Najbolje ih je odmrznuti polagano, preko noći, u hladnjaku. Ako ti se žuri i odlučiš ih staviti na kuhinjski pult da se omrznu bit će im potrebno oko 3 sata.
Nakon što se otope, ispod banana će se, kao i inače kod odmrzavanja hrane, skupiti tekućina kao posljedica kondenzacije. Tu tekućinu prolij i banane pusti da se malo osuše prije daljnjeg korištenja.
Kako koristiti zamrznute banane
Recepata za kruh od banane i muffine ima već dovoljno, a mi ti donosimo još 2 odlična načina na koje možeš iskoristiti zamrznute banane – odličan smoothie s kavom i tahinijem te sladoled od zamrznutih banana od samo jednog sastojka - pogađaš kojeg 😉. Oba recepta donosimo u nastavku.
Smoothie s kavom i tahinijem
(5 minuta, 2 porcije)
Sastojci:
- 1 šalica zobenog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- ½ šalice jake, no ohlađene filter kave
- 2 žlice tahinija
- ½ zrelog avokada
- 1 i 172 šalica zamrznutih kriški banane (od cca 1 i ½ banane)
- 1 žlica kakao praha
- 1/3 žličice cimeta u prahu
- prstohvat soli
- 1 žličica pročišćenog javorovog sirupa
Postupak:
- Ubaci sve sastojke u blender.
- Blendaj dok ne dobiješ glatku, jednoličnu gustu tekućini – oko 1 minutu.
Sladoled od zamrznutih banana
Sastojci:
- 4-6 banana – zamrznutih na kriške
- za serviranje – po želji - nutella, tučeno slatko vrhnje, zdrobljeni kikiriki, rastopljena čokolada…
Postupak:
- Zamrznute kriške banana ubaci i blender i blendaj na najjačoj brzini dok ne dobiješ glatku kremu.
- Izblendane zamrznute banane stavi u posudu koja može ići u zamrzivač, poklopi i stavi u zamrzivač na 2 sata.
- Izvadi iz zamrzivača, stavi u zdjelice i posluži s toppinzima po želji – nutellom, tučenim slatkim vrhnjem… ili kombinacijom istih.
Imamo još ogenijalnih recepata u kojima možeš iskoristiti zamrznute banane...