Recepti 18. ožujka 2023.

Mačje oči: Najbolji recept za omiljeni kolač s bananom

; Mačje oči foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Mačje oči omiljeni su kolač s bananom i čokoladom, a najbolji recept ima Nevena s bloga "Mama drama"

Mačje oči - rolada s čokoladom i bananama ti zvuči super? Onda moraš isprobati ovaj recept. Sigurno ti se dogodilo da imaš doma banane koje želiš iskoristiti, a ne znaš što s njima. Super ideja su mačje oči, a najbolji recept ima naša Gastrolovka Nevena Josipović, autorica bloga Mama drama

 

Možda vas zanima... Brz i jednostavan kolač s jabukama i pudingom Kolumne

 

Kolač za ljubitelje banane

Pored banana kruha, nema puno kolača koji slave okus banane kao što to radi recept za mačje oči. Ime je dobio po karakterističnom izgledu jer banane nalikuju na dva oka koja nas gledaju s tanjura. Mačje oči imaju nekoliko slasnih inačica, a svima je isto jedno - banane. Nevena s bloga "Mama drama" priprema nama omiljenu verziju kolača mačje oči, onu s puno čokolade. 

Biskvit treba pažljivo zarolati

Mačje oči su zapravo rolada s dvostrukom dozom čokolade - u biskvitu i kremi. Kako bi dobili karakterističan izgled očiju potrebno je pažljivo zamotati pjenasti biskvit. Trik koji Nevena koristi je motanje biskvita dok je još vruć, odmah nakon pečenja, koristeći papir na kojem se pekao. Jednom kada se ohladi u obliku rolade, lako će zadržati oblik. A sada kada znaš kako oblikovati mačje oči, vrijeme je za recept. 

 | Author: Nevena Josipović Mačje oči kolač; foto: Nevena Josipović

Mačje oči by Mama drama

Sastojc - za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 3 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci - za kremu:

  • 1 dcl mlijeka
  • 15 dag šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica brašna
  • 12,5 dag maslaca
  • 3 banane
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • 10 dag tamne čokolade

Postupak:

  1. Bjelanjke istuci u snijeg.
  2. Žumanjke i šećer pjenasto izmiksaj. U smjesu dodaj snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući.
  3. Zatim dodaj brašno i kakao. Srednjom brzinom miksaj smjesu dok se ne ujednači. Zatim dodaj prašak za pecivo i promiješaj pjenjačom. Taj dio je bitan da biskvit bude mekan i “fluffy”.
  4. Biskvit peci u plehu 35 x 35 cm na papiru za pečenje, 20-ak minuta na 150°C. Još vrući biskvit zarolaj papirom.
  5. Mlijeko, šećer i vanilin šećer stavi zakuhati. Posebno izmiksaj jaja i brašno. Kada mlijeko zakuha dodaj smjesu jaja i brašna i miješaj dok se ne zgusne.
  6. Makni s vatre, dodaj tamnu čokoladu i miješaj dok se čokolada ne otopi. Pusti da se ohladi pa u ohlađeno dodaj maslac i dobro izradi kremu mikserom.
  7. Biskvit odrolaj i namaži kremom. S dvije strane biskvita stavi banane (meni su stale jedna i pol po svakoj strani). Prije nego ih staviš na biskvit nakapaj ih s par kapi limunovog soka.
  8. U isto vrijeme zarolaj biskvit sa obje strane. Vrhnje izradi u šlag i premažite roladu.
  9. Ostavi u hladnjaku par sati i posluži.

 

 | Author: Nevena Josipović Mačje oči recept; foto: Nevena Josipović

 

Banana bread Možda vas zanima... Recept za kruh od banane koji uspijeva baš svaki put! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.