Mačje oči - rolada s čokoladom i bananama ti zvuči super? Onda moraš isprobati ovaj recept. Sigurno ti se dogodilo da imaš doma banane koje želiš iskoristiti, a ne znaš što s njima. Super ideja su mačje oči, a najbolji recept ima naša Gastrolovka Nevena Josipović, autorica bloga Mama drama.
Kolač za ljubitelje banane
Pored banana kruha, nema puno kolača koji slave okus banane kao što to radi recept za mačje oči. Ime je dobio po karakterističnom izgledu jer banane nalikuju na dva oka koja nas gledaju s tanjura. Mačje oči imaju nekoliko slasnih inačica, a svima je isto jedno - banane. Nevena s bloga "Mama drama" priprema nama omiljenu verziju kolača mačje oči, onu s puno čokolade.
Biskvit treba pažljivo zarolati
Mačje oči su zapravo rolada s dvostrukom dozom čokolade - u biskvitu i kremi. Kako bi dobili karakterističan izgled očiju potrebno je pažljivo zamotati pjenasti biskvit. Trik koji Nevena koristi je motanje biskvita dok je još vruć, odmah nakon pečenja, koristeći papir na kojem se pekao. Jednom kada se ohladi u obliku rolade, lako će zadržati oblik. A sada kada znaš kako oblikovati mačje oči, vrijeme je za recept.
Mačje oči by Mama drama
Sastojc - za biskvit:
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 3 žlice brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
Sastojci - za kremu:
- 1 dcl mlijeka
- 15 dag šećera
- 2 jaja
- 1 žlica brašna
- 12,5 dag maslaca
- 3 banane
- 2 dl vrhnja za šlag
- 10 dag tamne čokolade
Postupak:
- Bjelanjke istuci u snijeg.
- Žumanjke i šećer pjenasto izmiksaj. U smjesu dodaj snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući.
- Zatim dodaj brašno i kakao. Srednjom brzinom miksaj smjesu dok se ne ujednači. Zatim dodaj prašak za pecivo i promiješaj pjenjačom. Taj dio je bitan da biskvit bude mekan i “fluffy”.
- Biskvit peci u plehu 35 x 35 cm na papiru za pečenje, 20-ak minuta na 150°C. Još vrući biskvit zarolaj papirom.
- Mlijeko, šećer i vanilin šećer stavi zakuhati. Posebno izmiksaj jaja i brašno. Kada mlijeko zakuha dodaj smjesu jaja i brašna i miješaj dok se ne zgusne.
- Makni s vatre, dodaj tamnu čokoladu i miješaj dok se čokolada ne otopi. Pusti da se ohladi pa u ohlađeno dodaj maslac i dobro izradi kremu mikserom.
- Biskvit odrolaj i namaži kremom. S dvije strane biskvita stavi banane (meni su stale jedna i pol po svakoj strani). Prije nego ih staviš na biskvit nakapaj ih s par kapi limunovog soka.
- U isto vrijeme zarolaj biskvit sa obje strane. Vrhnje izradi u šlag i premažite roladu.
- Ostavi u hladnjaku par sati i posluži.