Recepti 17. siječnja 2024.

Recept za kruh od banane koji uspijeva baš svaki put!

Banana bread
Slavni banana bread foto: Leigh Skomal/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolji i najbrži recept za kruh od banane, odnosno popularni banana bread - jednostavan je za pripremu, jako je mekan, sočan i ukusan! Ovo je najbolji način da iskoristiš prezrele banane i napraviš kruh od banane odličnog okusa...

Kruh od banane, odnosno popularni banana bread, oduševljava svojom jednostavnošću pripreme i sočnim, aromatičnim okusom. Zato ni ne čudi što je već godina na vrhu svih popisa najpopularnijih slastica.

Također, izvrstan je to način da se iskoriste stare, smeđe banane, ali i super prilika da se zasladiš nečim zdravijim jer ovaj kolač, zahvaljujući slatkim bananama, ima puno manje dodanog šećera.

Donosimo najjednostavniji recept za kruh od banane - savršeno sladak, sočan i ukusan! U ovaj recept možeš dodati i nasjeckane orašaste plodove, kokos i druge dodatke po želji (primjerice, nama se jako sviđa dodati kikiriki maslac), a ljubiteljima čokolade savjetujemo nekoliko komadića nasjeckane čokolade. 

 

Možda vas zanima... Kako zamrznuti banane + tri odlična recepta za smoothie Recepti

 

Kruh od banane možeš poslužiti za doručak, užinu ili desert, a možeš ga i ponijeti na izlet - svaki put razgrabit će se do posljednje mrvice! Posluži ga uz dodatke po želji, poput sladoleda, tučenog vrhnja, džema, čokoladnog preljeva, namaza od lješnjaka ili slane karamele. 

Osim toga, od pribora za pripremu trebat će ti samo jedna posuda, vilica i kalup za pečenje. Svakako isprobaj!

banana bread | Author: Daiga Ellaby/Unsplash Banana bread odlično prija uz šalicu tople kave ili čaja foto: Daiga Ellaby/Unsplash

Koja je tajna najboljeg kruha od banane? 

Za najbolji kruh od banane (koji je sočan, mekan i mirisan) važno je koristiti prezrele banane! Upravo su to one banane koje nitko ne voli, ali u ovom receptu funkcioniraju savršeno. Što su banane zrelije, to će kruh biti sočniji i intenzivnijeg okusa.

Kako skladištiti kruh od banane? 

Najbolji način da kruh od banane ostane sočan u narednim danima je da ga čvrsto zamotaš! Nakon što je kruh pečen i ohlađen, preporučujemo da ga čvrsto zamotaš u plastičnu foliju. Zatim ga spremi u veliku vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem ili plastičnu posudu s čvrstim poklopcem.

Ovako pohranjen, kruh od banane će trajati do 3 dana na sobnoj temperaturi. Po želji, možeš ga čuvati zamotanog u hladnjaku do 6 dana.

 

Kolač iz šalice Možda vas zanima... Najbolji kolač iz šalice s bananom Recepti

 

Zdravi kruh od banane

Ako se odlučiš napraviti zdraviju verziju banana kruha, savjetujemo da šećer zamijeniš prirodnim zaslađivačima kao što su med ili javorov sirup koji sadrže određene mikronutrijente za razliku od običnog bijelog šećera. Također, bijelo brašno zamijeni integralnim brašnom ili nekim drugim brašnom po tvom izboru. Margarin ili maslac možeš zamijeniti kokosovim uljem. 

Banana bread | Author: Kalisha Ocheni/Unsplash Banana bread foto: Kalisha Ocheni/Unsplash

Recept za najbolji kruh od banane

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 115 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 440 g zgnječene banane (4 banane)
  • 80 g nasjeckanih oraha (po želji)

 | Author: Shutterstock Kruh od banane foto: Shutterstock

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Kalup za kruh obloži papirom za pečenje i ostavi sa strane.
  3. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol.
  4. U drugoj posudi pomoću električnog miksera miješaj maslac i šećer, 4 do 5 minuta.
  5. Umiješaj jaja i vaniliju. Zatim dodaj zgnječenu bananu i miješaj dok se sastojci u potpunosti ne sjedine.
  6. Dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine. Lagano umiješaj nasjeckane orahe.
  7. Izlij tijesto u pripremljeni kalup za kruh i ravnomjerno ga rasporedi.
  8. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 55-65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. 
  9. Izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi u kalupu za kruh 20 minuta. Pažljivo izvadite kruh iz kalupa i premjesti ga na rešetku da se potpuno ohladi.

 | Author: Shutterstock Kruh od banane foto: Shutterstock

VOLIŠ BANANE? Isprobaj i sljedeće recepte:

 

Izokrenuti kolač s bananama Možda vas zanima... Daj mi nešto slatko: Izokrenuti kolač s bananama Recepti Možda vas zanima... Lagana varijanta banana splita genijalan je doručak Recepti Možda vas zanima... Za doručak: Muffini od zobenih pahuljica i banane Recepti Možda vas zanima... Ovo su naši najbolji recepti za banana bread Recepti Banana Možda vas zanima... 5 najfinijih recepata za doručak s bananama Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:33 27. Veljača 2022.

    Lagan za napraviti