Kruh od banane, odnosno popularni banana bread, oduševljava svojom jednostavnošću pripreme i sočnim, aromatičnim okusom. Zato ni ne čudi što je već godina na vrhu svih popisa najpopularnijih slastica.
Također, izvrstan je to način da se iskoriste stare, smeđe banane, ali i super prilika da se zasladiš nečim zdravijim jer ovaj kolač, zahvaljujući slatkim bananama, ima puno manje dodanog šećera.
Donosimo najjednostavniji recept za kruh od banane - savršeno sladak, sočan i ukusan! U ovaj recept možeš dodati i nasjeckane orašaste plodove, kokos i druge dodatke po želji (primjerice, nama se jako sviđa dodati kikiriki maslac), a ljubiteljima čokolade savjetujemo nekoliko komadića nasjeckane čokolade.
Kruh od banane možeš poslužiti za doručak, užinu ili desert, a možeš ga i ponijeti na izlet - svaki put razgrabit će se do posljednje mrvice! Posluži ga uz dodatke po želji, poput sladoleda, tučenog vrhnja, džema, čokoladnog preljeva, namaza od lješnjaka ili slane karamele.
Osim toga, od pribora za pripremu trebat će ti samo jedna posuda, vilica i kalup za pečenje. Svakako isprobaj!
Koja je tajna najboljeg kruha od banane?
Za najbolji kruh od banane (koji je sočan, mekan i mirisan) važno je koristiti prezrele banane! Upravo su to one banane koje nitko ne voli, ali u ovom receptu funkcioniraju savršeno. Što su banane zrelije, to će kruh biti sočniji i intenzivnijeg okusa.
Kako skladištiti kruh od banane?
Najbolji način da kruh od banane ostane sočan u narednim danima je da ga čvrsto zamotaš! Nakon što je kruh pečen i ohlađen, preporučujemo da ga čvrsto zamotaš u plastičnu foliju. Zatim ga spremi u veliku vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem ili plastičnu posudu s čvrstim poklopcem.
Ovako pohranjen, kruh od banane će trajati do 3 dana na sobnoj temperaturi. Po želji, možeš ga čuvati zamotanog u hladnjaku do 6 dana.
Zdravi kruh od banane
Ako se odlučiš napraviti zdraviju verziju banana kruha, savjetujemo da šećer zamijeniš prirodnim zaslađivačima kao što su med ili javorov sirup koji sadrže određene mikronutrijente za razliku od običnog bijelog šećera. Također, bijelo brašno zamijeni integralnim brašnom ili nekim drugim brašnom po tvom izboru. Margarin ili maslac možeš zamijeniti kokosovim uljem.
Recept za najbolji kruh od banane
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice soli
- 115 g omekšalog maslaca
- 100 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 440 g zgnječene banane (4 banane)
- 80 g nasjeckanih oraha (po želji)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Kalup za kruh obloži papirom za pečenje i ostavi sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol.
- U drugoj posudi pomoću električnog miksera miješaj maslac i šećer, 4 do 5 minuta.
- Umiješaj jaja i vaniliju. Zatim dodaj zgnječenu bananu i miješaj dok se sastojci u potpunosti ne sjedine.
- Dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine. Lagano umiješaj nasjeckane orahe.
- Izlij tijesto u pripremljeni kalup za kruh i ravnomjerno ga rasporedi.
- Pecite na 180 stupnjeva otprilike 55-65 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi u kalupu za kruh 20 minuta. Pažljivo izvadite kruh iz kalupa i premjesti ga na rešetku da se potpuno ohladi.
VOLIŠ BANANE? Isprobaj i sljedeće recepte: