Danas ti donosim recept za banana bread sa svježim smokvama. U receptu sam koristila dosta smokava, te je kolač ispao vrlo bogat, no slobodno možeš smanjiti količinu ako želiš zadržati klasičniji okus, s tek ponekim slatkim iznenađenjem.
A dok se banana bread sa smokvama peče, baci oko na druge recepte na blogu La Vie Shobaine!
Kruh od banane sa svježim smokvama
Sastojci:
- 5 banana
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 150 ml mlijeka
- 1 žlica likera od smokve (po želji)
- 115 g heljdinog brašna
- 110 g bezglutenskog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 200-300 g svježih smokava
Postupak:
- U posudi pjenasto umuti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli.
- Banane zgnječi i dodaj u smjesu.
- Ulij mlijeko i liker od smokava, ako ga imaš pri ruci, pa sve dobro promiješaj.
- Dodaj suhe sastojke: brašno od heljde, bezglutensko brašno, prašak za pecivo i cimet.
- Smokve nareži na četvrtine, ali ostavi sa strane dvije do tri smokve za kasnije. Nježno dodaj narezane smokve u tijesto.
- Ulij tijesto u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Nareži smokve koje si ostavila po strani i stavi ih, kao dekoraciju, na vrh kolača.
- Peci 30 minuta na 180 stupnjeva. Dobar tek!