Za pripremu ovog kolača koristila sam mlaćenicu ili buttermilk - sastojak koji je vrlo popularan u američkoj kuhinji pri pripremi mnogih jela, uključujući i američke palačinke. Umjesto palačinki, ja sam ovog puta od istih sastojaka napravila vrlo jednostavne bezglutenske kocke s borovnicama, gotove za samo pola sata.
Dok se kolač peče, provjeri što je novog na blogu La Vie Shobaine!
Sastojci:
- 4 jaja
- 80 g šećera
- Prstohvat soli
- Sok 1 limuna
- 250 ml mlaćenice
- 75 g bezglutenskog brašna
- 75 g rižinog ili tapioka brašna
- 50 g kukuruznog škroba
- 2 žličice praška za pecivo
- 80 g borovnica
Postupak:
- U posudi pjenasto umuti jaja sa šećerom i soli. Dodaj mlaćenicu i sok jednog limuna.
- U smjesu umiješaj suhe sastojke: bezglutensko brašno, rižino brašno te kukuruzni škrob i prašak za pecivo.
- U tijesto laganim pokretima umiješaj borovnice, kako ih ne bi zgnječila i obojila cijeli kolač.
- Posudu za pečenje namasti pa prelij smjesu. Peci 25 do 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Kada se kolač malo ohladi, nareži ga na kocke, pospi šećerom u prahu i odmah posluži.