Špajza 12. siječnja 2021.

Do perfektnih palačinki uz sedam primjenjivih savjeta

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Palačinke dolaze u tisuću varijanti, no za pripremu mekih i ukusnih palačinki postoji samo nekoliko pravila.

Palačinke su omiljena slastica diljem svijeta, toliko omiljena da imaju i svoj međunarodni dan koji se slavi 9. veljače. Nebrojeno je mnogo načina pripreme; možeš raditi američke ili crepes, slatke ili slane, punjene, zapečene ili s preljevom...

Rachael Ray, celebrity chefica i autorica kuharica, donosi sedam jednostavnih trikova koji će ti pomoći da baš svaki put napraviš fantastično mekane i ukusne palačinke. 

 

Najbolji recept za palačinke Možda vas zanima... Ovo je definitivno najbolji recept za palačinke! Špajza


1. Uvijek koristi buttermilk, odnosno mlaćenicu!
 Kiselost mlaćenice dodaje okus i pomaže palačinkama da postanu mekše od onih napravljenih s običnim mlijekom. Relativno ju je lako nabaviti; dostupna je u supermarketima te u specijaliziranom trgovinama koje drže male mljekare. 

2. Sastojci moraju biti sobne temperature.
Pričekaj da sastojci, osobito brašno, jaja te maslac i mlijeko, dosegnu sobnu temperaturu prije nego ih upotrijebiš. Na taj način, sastojci će se lakše uklopiti u tijesto, a spriječiti ćeš i prekomjerno miješanje.

3. Umuti bjelanjke u snijeg.
Za pahuljaste i meke palačinke, odvoji žutanjke od bjelanjaka te bjelanjke umuti u čvrsti snijeg.  Žumanjke pomiješaj s mokrim sastojcima. Snijeg od bjelanjaka pažljivo umiješaj na samom kraju.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

4. Nemoj mučiti smjesu. 
Previše miješanja stvara gluten, a upravo gluten pridonosi žilavoj teksturi palačinka koju želimo izbjeći. Poneka mala grudica neće naškoditi, ne brini. 

5. Dobro zagrij tavu! 
Sjajne palačinke započinju vrućom tavom. Pričekaj da se tava dobro zagrije prije no što uliješ smjesu. 

6. Koristi ulje.
Za ujednačenu zlatnu boju palačinki možeš koristiti ulje umjesto maslaca. Maslac mnogo brže izgara.

7. Ne okreći ih prerano!
Znat ćeš da je vrijeme da se palačinka okrene kad rubovi palačinke počnu izgledati pomalo suho, a mjehurići na vrhu pucaju, ostavljajući za sobom male rupe.
 

Možda vas zanima... Najbolji recept za američke palačinke Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.