Ukusne i meke palačinke od zobenih pahuljica prže se na maslacu dok rubovi ne postanu hrskavi. Možeš ih poslužiti uz javorov sirup, orašaste plodove i narezano sezonsko voće, a jednako su ukusne i u kombinaciji kikiriki maslaca, banana i meda. Ako želiš pojesti nešto baš jako, jako slatko, čokoladni namaz je uvijek odličan izbor! Za pripremu ovih palačinki potrebno je izdvojiti 35 minuta.
Napomena: Iako je tijesto najbolje ako se koristi odmah, dobro je znati da može stajati do sat vremena na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku. U tom slučaju, tijesto će biti gušće i trebalo bi ga razrijediti s malo mlijeka i dobro izmiješati.
Sastojci:
- 90 g zobenog brašna
- 130 g brašna
- 25 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice soli
- 50 g maslaca, rastopljenog i lagano ohlađenog
- 300 ml mlijeka
- 1 šalica kuhane zobene kaše
- 20 g melase ili 1 žlica meda
- 2 velika jaja
Postupak:
- Napravi zobenu kašu: šalicu vode i otprilike pola šalice zobenih pahuljica kuhaj na laganoj vatri dok pahuljice ne omekšaju, a smjesa ne postane gusta. Ostavi da se ohlade.
- Izmiješaj suhe sastojke (zobeno brašno, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) u velikoj posudi. U manjoj posudi umuti maslac, mlijeko, kuhane zobene pahuljice, med i jaja dok se ne sjedine.
- Polagano sjedini mokre sastojke i suhe sastojke. Važno je nježno miješanje, kako bi palačinke bile meke i prozračne.
- Zagrij tavu na umjerenoj vatri. Tavu obilno premaži maslacem. Na zagrijanu tavu izlij smjesu za jednu palačinku. Na srednje velikoj tavi možeš peći dvije ili tri palačinke odjednom.
- Kad se na gornjoj strani palačinke počnu stvarati mjehurići, preokreni palačinku i peci dok dno ne poprimi zlatnu boju, ukupno oko pet minuta. Nastavi s ostatkom tijesta.
- Palačinke posluži vruće, ravno iz tave ili ih drži na toplom u pećnici.
Dobar tek!