Recepti 05. studenoga 2021.

Isprobaj odlične palačinke od zobenih pahuljica

Palačinke sa zobenim pahuljicama foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatke i mirisne palačinke od zobenih pahuljica idealan su doručak ili međuobrok, a mogu poslužiti i kao zdraviji desert

Ukusne i meke palačinke od zobenih pahuljica prže se na maslacu dok rubovi ne postanu hrskavi. Možeš ih poslužiti uz javorov sirup, orašaste plodove i narezano sezonsko voće, a jednako su ukusne i u kombinaciji kikiriki maslaca, banana i meda. Ako želiš pojesti nešto baš jako, jako slatko, čokoladni namaz je uvijek odličan izbor! Za pripremu ovih palačinki potrebno je izdvojiti 35 minuta.

Napomena: Iako je tijesto najbolje ako se koristi odmah, dobro je znati da može stajati do sat vremena na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku. U tom slučaju, tijesto će biti gušće i trebalo bi ga razrijediti s malo mlijeka i dobro izmiješati.

Sastojci:

  • 90 g zobenog brašna
  • 130 g brašna
  • 25 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice soli
  • 50 g maslaca, rastopljenog i lagano ohlađenog
  • 300 ml mlijeka
  • 1 šalica kuhane zobene kaše
  • 20 g melase ili 1 žlica meda
  • 2 velika jaja

 

Možda vas zanima... Zapeci zobene pahuljice i uživaj u hrskavim pločicama Recepti

 

Postupak:

  1. Napravi zobenu kašu: šalicu vode i otprilike pola šalice zobenih pahuljica kuhaj na laganoj vatri dok pahuljice ne omekšaju, a smjesa ne postane gusta. Ostavi da se ohlade.
  2. Izmiješaj suhe sastojke (zobeno brašno, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol) u velikoj posudi. U manjoj posudi umuti maslac, mlijeko, kuhane zobene pahuljice, med i jaja dok se ne sjedine.
  3. Polagano sjedini mokre sastojke i suhe sastojke. Važno je nježno miješanje, kako bi palačinke bile meke i prozračne. 
  4. Zagrij tavu na umjerenoj vatri. Tavu obilno premaži maslacem. Na zagrijanu tavu izlij smjesu za jednu palačinku. Na srednje velikoj tavi možeš peći dvije ili tri palačinke odjednom.
  5.  Kad se na gornjoj strani palačinke počnu stvarati mjehurići, preokreni palačinku i peci dok dno ne poprimi zlatnu boju, ukupno oko pet minuta. Nastavi s ostatkom tijesta.
  6. Palačinke posluži vruće, ravno iz tave ili ih drži na toplom u pećnici.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Zobene pahuljice s kavom za kraj radnog tjedna Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.