gastro postao
Jutro započni palačinkama s grčkim jogurtom, limunom i makom. Okus i tekstura sigurno će te oduševiti!
Ove slasne palačinke nisu suhe kao što je to ponekad slučaj sa sličnim verzijama, ali i uz njih dodatno možeš poslužiti kuglicu sladoleda, možeš ih preliti javorovim sirupom ili medom kako bi ih dodatno zasladila.
Kada je u pitanju jogurt, možeš koristiti obični, ali i onaj grčki, dok mak možeš zamijeniti chia sjemenkama. Na koju god kombinaciju se odlučila, sigurni smo da će ti se svidjeti jer s palačinkama se ne može pogriješiti!
Sastojci:
- 250 g brašna
- 50 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice maka
- 250 g grčkog jogurta
- 250 ml mlijeka
- 60 g maslaca, rastopljenog i lagano ohlađenog
- 2 velika jaja
- sok i korica jednog limuna (1 žlica korice, 3 žlice soka)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Otopi maslac u mikrovalnoj pećnici, a zatim ga ostavi da se ohladi.
- U velik zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mak. Stavi na stranu.
- U drugoj zdjeli umuti jogurt, mlijeko, maslac, jaja, limunovu koricu i sok te ekstrakt vanilije.
- Dodaj zatim vlažne sastojke u suhe i dobro ih promiješaj. Tijesto mora biti gusto.
- Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Premaži ju velikodušno maslacem. Dodaj dovoljno tijesta za manje američke palačinke. Peci otprilike minutu, do trenutka kada ćeš će moći okrenuti bez da se razlije. Zatim preokreni i zapeci drugu stranu. Ponavljaj postupak sve dok imaš tijesta.
- Palačinke posluži tople - uz dodatke po želji. Ovih dana preporučujemo med.
U slast!