gastro postao
Donosimo ti recept gastro dive Mary Berry za tradicionalni francuski desert - palačinke suzette
Priprema ovih palačinki uzima nešto više vremena od onih s džemom ili namazom od lješnjaka na koje smo navikli, ali se sav trud isplati! Idealne su za posebne prilike, kada želiš zadiviti (ili raspoložiti) bolju polovicu.
Priprema traje nešto više od pola sata, poslužuju se odmah, a količina je dovoljna za četiri serviranja.
Sastojci:
- Sok dviju naranči
- 125 g maslaca
- 60 g šećera
- 1 žlica likera od naranče
- 3 žlice konjaka
- 130 g brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 1 žlica ulja
- 300 ml mlijeka
Priprema:
- Prosij brašno i sol u veću posudu. U sredini napravi udubinu pa ulij smjesu jaja, ulja i mlijeka. Miješaj sve dok ne dobiješ rijetko tijesto.
- U tavi zagrij malo ulja i odlijte višak. Ulij otprilike dvije žlice tijesta i nagni tavu kako bi se ravnomjerno rasporedilo po dnu. Peci otprilike minutu sa svake strane.
- Gotove palačinke stavi na veliki tanjur i između svake položi papir za pečenje kako se ne bi lijepile.
- U tavicu stavi sok od naranče, maslac i šećer i kuhaj pet minuta.
- Palačinku položi u tavicu, prelij umakom, presavij popola pa opet popola. Isti postupak ponovi sa svakom palačinkom.
- U drugoj tavi zagrij konjak i liker. Makni tavicu s plamena, zapali tekućinu pa prelij palačinke. Kad se plamen ugasi prebaci palačinke u vruće posudice i odmah posluži.
U slast!